Vláknina a jej najlepšie zdroje v strave. Prečo je dôležitá pre zdravie?

Vláknina a jej najlepšie zdroje v strave. Prečo je dôležitá pre zdravie?
Zdroj foto: Getty images

Vláknina je polysacharid, ktorý si náš tráviaci trakt nedokáže riadne rozložiť. Vláknina tak prechádza našim tráviacim traktom v takmer nezmenenej podobe a priaznivo pôsobí na zdravie črevnej mikroflóry.

Vláknina v skratke

Vláknina sa nachádza v rastlinných potravinách. Je delená na dva základné druhy, a to rozpustnú a nerozpustnú. Tieto dve varianty vlákniny sa v potravinách nachádzajú v rôznych pomeroch.

  • Nerozpustná vláknina (celulóza) na seba viaže vodu, zväčšuje svoj objem a urýchľuje tak chod tráviaceho traktu. Podporuje zdravie čriev a je prevenciou zápchy. 
  • Rozpustná vláknina v trakte nabobtná získa gélovú štruktúru. Vzniknutá hmota má silný sýtiaci efekt. Vyživuje črevné stenu a črevné baktérie. Pomáha regulovať hladinu glukózy a cholesterolu v krvi.

Vláknina vo všeobecnosti podporuje zdravie tráviacej sústavy, tráviace pochody, rovnováhu črevného mikrobiómu a pomáha predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva.

Zdroje vlákniny v strave

Denná odporučená dávka vlákniny je 25 až 30 g pre dospelú osobu.  

Vláknina sa nachádza primárne v obilinách, strukovinách, zelenine, ovocí, orechoch a semiačkach. Ktoré potraviny sú silným zdrojom?

1. Strukoviny

2. Obilniny

  • Pšenica
  • Celozrnná a ražná múka
  • Žito
  • Jačmeň
  • Celozrnné cestoviny
  • Ovos, ovsené vločky
  • Pohánka
  • Quinoa
  • Kukurica

3. Ovocie

  • Marhule
  • Maliny
  • Figy
  • Avokádo
  • Hrušky
  • Brusnice
  • Slivky
  • Banán
  • Jablko

4. Zelenina

5. Orechy a semiačka

Zdroje vlákniny v strave
Zdroje vlákniny v strave. Zdroj foto: Getty images.

Vláknina vo výživovom doplnku

Pokiaľ je náročné dodržiavať dostatočný príjem vlákniny vo vyváženej strave, je možné podporiť jej príjem pomocou kvalitného výživového doplnku. A to najčastejšie vo forme prášku alebo kapsúl. Medzi najpopulárnejšie druhy patria psyllium a inulín.

Vzhľadom na zastúpenie vlákniny v mnohých prírodných zdrojoch, je vhodné prijímať vlákninu primárne z plnohodnotného jedálnička.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • healthline.com - 22 High Fiber Foods You Should Eat. Kris Gunnars, BSc.
  • womenshealthmag.com - 40 High-Fiber Foods That Should Be On Your Plate Every Day, According To Nutritionists. Coleen de Bellefonds.

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané