- healthline.com - Basil: Nutrition, Health Benefits, Uses and More
- medicalnewstoday.com - Health benefits of basil
- verywellhealth.com - Holy Basil Benefits: Ayurveda Herbal Medicine
- webmd.com - Health Benefits of Basil
Bazalka pravá: Aké sú účinky a zdravotné benefity použitia aromatickej byliny?
Bazalka je bylina charakteristická intenzívnou vôňou i chuťou. Okrem korenia a dochutenia jedál sa využíva aj v prírodnom liečiteľstve. Poznáte jej zdravotné účinky a využitie?
Charakteristika
Listy bazalky sú proti-stojné vajcovitého tvaru. Je charakteristická ich intenzívnou arómou, a to najmä v ranných hodinách.
Na svete existuje viac ako 50 druhov tejto bylinky, najrozšírenejšia je však bazalka pravá. Ďalej bazalka indická (posvätná).
Zdravotné účinky, obsah živín, využitie v kuchyni, pestovanie a mnoho iných zaujímavých informácií sa dočítate pokračovaním v ćlánku.
Prvé známky o bazalke siahajú 5000 rokov späť do Indie. Bazalka má čestné miesto v prírodnom liečiteľstve a Ajurvéde pod názvom Tulsi.
Rastlinka pochádza z oblasti Indie a do Európy bola privezená v 16. storočí. V súčasnosti existuje veľké množstvo rôznych druhov bazalky s rozmanitou farbou kvetov. Tie mávajú však primárne bielu, bledožltú alebo bledoružovú farbu.
Vzhľadom na jej nízku náročnosť je možné bazalku nájsť v podstate kdekoľvek v miernom podnebí. Dnes sa už bežne pestuje v kvetináči, na balkónoch alebo záhradkách.
Predpokladá sa, že jej meno pochádza z gréckeho “basilikohn”, čo v preklade znamená “kráľovský.
Bazalka dostala svoj názov i preto, že sa pravdepodobne v minulosti používala na výrobu kráľovských parfumov a vonných olejov. Ľudovo sa bazalke hovorí i basilika či bazalienka.
V súčasnosti, okrem využitia v kuchyni ako dochucovadlo jedál, sa bazalka využíva i v prírodnej medicíne.
Je možné kúpiť bazalku a jej listy priamo v kvetináči, no i samostatne ako čerstvé listy, sušené listy či drvené bazalkové korenie.
Obsah živín a zloženie
Bylina má bohaté zloženie s množstvom éterických olejov, ktoré koreninám dodávajú jedinečnú chuť a arómu.
Obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, E i K. Z minerálov železo, horčík, vápnik, draslík, sodík a mangán či meď.
Ďalej omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty luteín i betakarotén, kyselina listová i pantoténová.
Bazalka obsahuje vlákninu, silice, esenciálne oleje, triesloviny, flavonoidy a prospešné fytochemikálie. Obsah kalórií v čerstvej bazalke nepresahuje 23 kcal na 100 g.
Formy spracovania bazalky:
- Čerstvá bazalka
- Sušená bazalka
- Drvená bazalka, koreninová zmes
- Tinktúra
- Bazalkový olej
- Bazalkový ocot
- Čajová zmes
- Extrakt vo výživovom doplnku (kapsulách)
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 2,5 g (5 listov) čerstvej bazalky
Energia | 2 kcal |
Sacharidy | 0,066 g |
Vláknina | 0,04 g |
Tuky | 0,016 g |
Bielkoviny | 0,079 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 2,5 g (5 listov) čerstvej bazalky
Vitamín A | 132 IU | Draslík | 7,38 mg |
Vitamín B1 | 0,001 mg | Horčík | 1,6 mg |
Vitamín B2 | 0,002 mg | Vápnik | 4,42 mg |
Vitamín B3 | 0,023 mg | Sodík | 0,1 mg |
Vitamín B5 | 0,005 mg | Železo | 0,079 mg |
Vitamín B6 | 0,004 mg | Zinok | 0,02 mg |
Vitamín B9 | 1,7 mcg | Mangán | 0,029 mg |
Vitamín C | 0,45 mg | Selén | 0,007 mcg |
Vitamín E | 0,02 mg | Fosfor | 1,4 mg |
Vitamín K | 10,4 mcg | Meď | 0,01 mg |
Vnútorné použitie
Podpora zdravia tráviacej sústavy
Bazalka prírodne podporuje sekréciu žalúdočných štiav a tráviace pochody. Priaznivo vplýva proti plynatosti, nadúvaniu, zlepšuje trávenie a podporuje chuť k jedlu i energetický metabolizmus a chudnutie.
Má mierne laxatívne a stimulujúce účinky na črevný trakt, čo môžu využiť vo svoj prospech jedinci trpiaci zápchou.
Podpora psychickej rovnováhy
Bazalka má upokojujúce účinky, potláča stres, pocity úzkosti a bojuje proti nespavosti. Zmierňuje i bolesť hlavy a migrény.
V tomto prípade je vhodný bylinný bazalkový čaj či arometarapia prostredníctvom éterického bazalkového oleja. V niektorých zdrojoch jej boli pripisované aj afrodiziakálne účinky.
Pomoc pri ochorení dýchacích ciest
Bazalka priaznivo pôsobí na dýchacie cesty. Pomáha proti chrípke, nachladnutiu či astme alebo zápalu priedušiek. Uľahčuje vykašliavanie a má tkzvn. protikŕčový účinok pri výraznom kašli.
Je využívaná i ako kloktadlo pri zápaloch hrdla, ďasien či prítomnosti áft v ústnej dutine. V rámci aromaterapie uvoľňuje nosné dutiny a uľahčuje dýchanie.
Podpora zdravia srdca a ciev
Bazalka podporuje kardiovaskulárny systém. Vďaka obsahu horčíka, vitamínu B a flavonoidov znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Celkovo čistí a uvoľňuje cievy, zlepšuje resp. znižuje krvný tlak a podporuje cirkuláciu krvi.
Bazalka môže pomáhať znižovať hladinu cukru v krvi - glykémiu.
Podpora imunity a celkového zdravia
Bylina obsahuje prírodné látky, ktoré majú protizápalový účinok. Bazalka je vhodnou bylinkou najmä pri zápaloch ústnej dutiny a dýchacích ciest. Je spomínaná i proti zápalom močových ciest.
Je prezývaná ako prírodné antibiotikum nakoľko pôsobí priaznivo proti vírusom a baktériám. Ak chcete vyrobiť jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, skombinujte bazalku s cesnakom.
Bazalka obsahuje vitamíny a minerály, ktoré priaznivo pôsobia na imunitný systém i obranyschopnosť. Obsiahnuté antioxidanty bojujú s pôsobením voľných radikálov proti oxidačnému stresu.
Vonkajšie použitie
Repelent proti hmyzu
Bazalka dobre slúži aj ako repelent proti rôznym druhom hmyzu. Hmyz neznáša silnú aromatickú vôňu, takže výraznú bazalku možno využiť i ako ochranu pred uštipnutím.
Aj to je jeden z dôvodov, prečo je pestovanie bazalky v kvetináči na okne či na balkóne také populárne.
Súhrn účinkov bazalky
- Podpora celkového zdravia a imunity
- Antioxidačné pôsobenie
- Protizápalový účinok
- Podpora tráviacich procesov
- Prevencia zápchy
- Podpora energetického metabolizmu
- Zmiernenie nadúvania a plynatosti
- Podpora kardiovaskulárneho systému
- Zníženie hladiny cukru v krvi
- Pomoc pri zápaloch ústnej dutiny
- Pomoc pri respiračných ochoreniach
- Podpora psychickej rovnováhy
- Upokojujúci účinok
- Pomoc pri migréne a bolesti hlavy
Nežiadúce účinky a kontraindikácie
Bazalka by mala byť pri pravidelnom i dlhodobom používaní v rozumnej miere bez nežiadúcich účinkov.
Avšak, tak ako u všetkých rastlín a bylín, tak i u bazalky platí, že nadmerné množstvo môže škodiť.
Bazalka by nemala byť užívaná počas brania liekov na zrážanlivosť krvi. Nadmerné množstvo bazalky môže znižovať glykémiu, čo je dôležité najmä pre jedincov s diabetes mellitus (cukrovka).
Bazalka a jej nadmerné užívanie v gravidite je kontraindikované. Bylinka totižto môže vo vyšších množstvách v ranných fázach tehotenstva vplývať na predčasný potrat.
Naopak však podporuje tvorbu mlieka, tak ju môžete v malej miere skúsiť počas obdobia dojčenia. Poraďte sa preto vždy s Vašim gynekológom.
Zber a skladovanie
Pestovanie
Bazalka je rastlina nenáročná na pestovanie. Môže byť pestovaná na záhrade i v kvetináči či črepníku.
Ak chcete pestovať bazalku vo vnútri, vyberte jej preto miesto pri okne, kde má dostatok denného svetla, tepla a zmestí sa väčší črepník. Na podporu rastu môžete použiť hnojivo pre izbové rastliny či bylinky.
Bazalku je možné pestovať aj v exteriéri v záhrade počas najteplejších mesiacov. V záhrade tak vyberáme teplejšie a slnečné miesto s dobre priepustnou pôdou.
Bazalka nemá rada chlad. Dôležité je preto chrániť ju pred mrazom a vetrom.
Bazalku najčastejšie pestujeme zo semien. Tie uložíme na výsevný substrát a jemne zatlačíme. Semienka jemne prekryjeme vrstvou substrátu, výdatne zalejeme a substrát udržiavate pravidelne vlhkým.
Doba klíčenia je približne 2 - 3 týždne. Rastlina kvitne najmä počas leta - jún, júl a august. Čím pravidelnejšie sa bude bazalka strihať, tým viac sa bude rozkonárovať a prosperovať.
Listy bazalky sa zbierajú pred úplným rozkvitnutím, najlepšie v doobedňajších resp. svetlých hodinách, kedy je aróma listov najintzívnejšia.
Bazalku jednoducho zberáme zostrihnutím stonky nad dvojicou lístkov. Zbierajú sa primárne listy a vňať, no využitie má i koreň.
Bazalka sa po odtrhnutí buď využije za čerstva alebo sa usuší a uskladní. Sušenie by malo prebiehať v tmavej, teplej a dobre odvetrávanej miestnosti.
Využitie v kuchyni
Bazalka je v kuchyni obľúbeným korením pre výraznú arómu a sviežu korenistú chuť.
Bazalka je využívaná celosvetovo v mnohých druhov kuchýň, no najmä v tej talianskej a stredomorskej. Použitie v kuchyni je skutočne rôznorodé a bazalku je možné pridať bazalku na ochutenie a vôňu skoro kamkoľvek.
Je možné v kuchyni využiť čerstvé listy, sušené listy či drvenú bazalku. Pridáva sa do jedál tesne pred dovarením.
Bazalka sa pridáva do zeleninových šalátov, na dochutenie mäsa (kuracie, hovädzie), polievok, cestovín či rôznych druhov omáčok.
Najvyužívanejšou kombináciou je bazalka a rajčina resp. rajčinová polievka. Možno nájsť aj recepty s bazalkou v pravej talianskej pizze s rajčinovou passatou.
Veľmi známe je i bazalkové pesto tvorené z rozmixovanej čerstvej bazalky, píniových orieškov, parmezánu, olivového oleja, soli a cesnaku. Bazalkové pesto či iné bazalkové pomazánky/maslá sú kombinované najmä s cestovinami či ako bohatá nátierka k zapečenému pečivu.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →