- hopkinsmedicine.org - 5 Foods to Improve Your Digestion
- nutraphoria.com - How To Combine Foods To Heal And Enhance Digestion
- hsph.harvard.edu - Healthy Eating Plate
Ako správne kombinovať potraviny na lepšie trávenie? Praktické tipy a príklady jedál

Nevhodné kombinácie jedál môžu zhoršovať tráviace problémy ako nadúvanie, plynatosť, či zápchu.
Obsah článku
Jednou z možných príčin môže byť nesprávna kombinácia potravín, ktorá zaťažuje tráviaci systém a narúša črevnú rovnováhu.
TIP: Syndróm dráždivého čreva: Aké sú príčiny, príznaky a možnosti liečby IBS?
Zdravšie trávenie podporujú najmä:
- Celozrnné výrobky s vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje pohyb čriev
- Listová zelenina bohatá na vitamín C , K, A, folát a vlákninu, zároveň stimuluje rast prospešných baktérií v črevách
- Chudé bielkoviny (napr. kuracie mäso, ryby) sú lepšou voľbou než mastné jedlá, ktoré spomaľujú trávenie
- Ovocie s nízkym obsahom fruktózy (napr. citrusy, banány) je vhodnejšie ako sladké a sušené ovocie
- Avokádo je zdroj dobrých tukov, dobre tolerované ale odporúča sa konzumácia s mierou
Prečítajte si:
- Ako podporiť zdravie čriev a mikrobiómu? Probiotiká a podpora imunity
- Ako zlepšiť trávenie pomocou fermentovanej stravy? 5 dostupných tipov
- Ako zlepšiť trávenie pomocou prírodných riešení? 5 osvedčených tipov
Ako správne kombinovať potraviny pre lepšie trávenie?
Pri tráviacich problémoch je dôležitá kombinácia jedál. Niektoré potraviny sa trávia rýchlejšie, iné pomalšie a ich nevhodné spájanie môže viesť k plynatosti, nadúvaniu, či ťažkému pocitu v žalúdku.
Kombinujte:
- Zeleninu so škrobmi – napr. dusená zelenina s celozrnnou ryžou, batáty so špenátom, grilovaná cuketa so zemiakovou kašou
- Bielkoviny so zeleninou – kuracie prsia so zeleninovým šalátom, losos s brokolicou, tofu s dusenou kapustou, kuracie prsia s grilovanou cuketou a listovým šalátom
- Škroby (napr. zemiaky, ryža) je vhodné kombinovať s inými škrobmi alebo zeleninou – zemiaky s fazuľou a mrkvou, celozrnný chlieb s cícerovou nátierkou a rajčinou
Do jedla môžete pridať aj zdravé tuky ako olivový olej
Vyhýbajte sa komplikovaným jedlám
Jedlá si pripravujte jednoducho, čím menej surovín znamená ľahšie trávenie.
Vyhýbajte sa kombinácii jedla:
- Tuky a bielkoviny vo veľkom množstve (napr. vyprážané mäso so smotanovou omáčkou)
- Bielkoviny a škrob spolu (napr. mäso s chlebom)
- Viac druhov bielkovín súčasne (napr. syry, mäso, vajcia v jednom jedle)
- Melón alebo ovocie s iným jedlom, ovocie jedzte vždy samostatne
- Orechy so sladkým alebo sušeným ovocím, ktoré môže spôsobiť kvasenie v črevách
- Ovocie a iné jedlá nekonzumujte s jedlom ani hneď po jedle

Nezabúdajte medzi jedlami nechať žalúdku oddych a čas na spracovanie jedla. Pravidelná konzumácia zeleniny, najmä listovej, môže dlhodobo zlepšiť trávenie a znížiť výskyt nepríjemných príznakov.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →