Ako správne kombinovať potraviny na lepšie trávenie? Praktické tipy a príklady jedál

Ako správne kombinovať potraviny na lepšie trávenie? Praktické tipy a príklady jedál
Zdroj foto: Canva

Nevhodné kombinácie jedál môžu zhoršovať tráviace problémy ako nadúvanie, plynatosť, či zápchu. 

Tráviace problémy ako hnačky, zápchy, plynatosť, či syndrómom dráždivého čreva trápi čoraz viac ľudí.

Jednou z možných príčin môže byť nesprávna kombinácia potravín, ktorá zaťažuje tráviaci systém a narúša črevnú rovnováhu. 

TIP: Syndróm dráždivého čreva: Aké sú príčiny, príznaky a možnosti liečby IBS?

Zdravšie trávenie podporujú najmä:

  • Celozrnné výrobky s vysokým obsahom vlákniny, ktorá podporuje pohyb čriev 
  • Listová zelenina bohatá na vitamín C , K, A, folát a vlákninu, zároveň stimuluje rast prospešných baktérií v črevách 
  • Chudé bielkoviny (napr. kuracie mäso, ryby) sú lepšou voľbou než mastné jedlá, ktoré spomaľujú trávenie 
  • Ovocie s nízkym obsahom fruktózy (napr. citrusy, banány) je vhodnejšie ako sladké a sušené ovocie 
  • Avokádo je zdroj dobrých tukov, dobre tolerované ale odporúča sa konzumácia s mierou 

Prečítajte si: 

Ako správne kombinovať potraviny pre lepšie trávenie?

Pri tráviacich problémoch je dôležitá kombinácia jedál. Niektoré potraviny sa trávia rýchlejšie, iné pomalšie a ich nevhodné spájanie môže viesť k plynatosti, nadúvaniu, či ťažkému pocitu v žalúdku. 

Kombinujte:

  • Zeleninu so škrobmi – napr. dusená zelenina s celozrnnou ryžou, batáty so špenátom, grilovaná cuketa so zemiakovou kašou 
  • Bielkoviny so zeleninou – kuracie prsia so zeleninovým šalátom, losos s brokolicou, tofu s dusenou kapustou, kuracie prsia s grilovanou cuketou a listovým šalátom 
  • Škroby (napr. zemiaky, ryža) je vhodné kombinovať s inými škrobmi alebo zeleninou – zemiaky s fazuľou a mrkvou, celozrnný chlieb s cícerovou nátierkou a rajčinou 

 Do jedla môžete pridať aj zdravé tuky ako olivový olej 

Vyhýbajte sa komplikovaným jedlám

Jedlá si pripravujte jednoducho, čím menej surovín znamená ľahšie trávenie. 

Vyhýbajte sa kombinácii jedla:

  • Tukybielkoviny vo veľkom množstve (napr. vyprážané mäso so smotanovou omáčkou) 
  • Bielkoviny a škrob spolu (napr. mäso s chlebom) 
  • Viac druhov bielkovín súčasne (napr. syry, mäso, vajcia v jednom jedle) 
  • Melón alebo ovocie s iným jedlom, ovocie jedzte vždy samostatne 
  • Orechy so sladkým alebo sušeným ovocím, ktoré môže spôsobiť kvasenie v črevách 
  • Ovocie a iné jedlá nekonzumujte s jedlom ani hneď po jedle 
Nevhodné kombinácie ťažkých jedál, ako je pizza, môže spôsobiť tráviace ťažkosti a pocit ťažoby
Nevhodné kombinácie ťažkých jedál, ako je pizza, môže spôsobiť tráviace ťažkosti a pocit ťažoby. Zdroj foto: Canva

Nezabúdajte medzi jedlami nechať žalúdku oddych a čas na spracovanie jedla. Pravidelná konzumácia zeleniny, najmä listovej, môže dlhodobo zlepšiť trávenie a znížiť výskyt nepríjemných príznakov. 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané