Ako zlepšiť trávenie pomocou fermentovanej stravy? 5 dostupných tipov

Ako zlepšiť trávenie pomocou fermentovanej stravy? 5 dostupných tipov
Zdroj foto: Getty images

Konzumácia fermentovaných (kvasených) potravín zlepšuje stav bakteriálnej mikroflóry v črevách. Pomocou vhodnej stravy je tak možné podporiť trávenie a zlepšiť zdravie tráviacej sústavy. Poznáte fermentované potraviny?

Rôzne odborné zdroje potvrdzujú, že existuje úzky súvis medzi črevným mikrobiómom a zdravotným stavom i imunitou človeka. Konzumácia fermentovaných potravín má pre ľudský organizmus mnoho zdravotných benefitov.

Poznáte základné dostupné fermentované potraviny a ich účinky?

Čo je to fermentácia?

Slovo fermentovanie pochádza z latinského slova "fermentum" a v preklade znamená "kvasenie".

Proces fermentácie je známy už po stáročia. Kvasené potraviny sú obľúbené nielen pre svoje zaujímavé chuťové vlastnosti, ale najmä pre možnosť dlhodobého uskladnenia.

Fermentácia je metabolický proces, počas ktorého mikroorganizmy (baktérie, kvasinky, huby) premieňajú organické zlúčeniny (cukry, škrob) na alkohol alebo kyseliny.

Transformácia škrobov a cukrov na kyselinu mliečnu zvyšuje v potravinách prospešné baktérie, známe akoprobiotiká.

Fermentované potraviny zlepšujú tráviace procesy. Proces je možné prirovnať k pred-tráveniu. Tieto potraviny uľahčujú trávenie a pomáhajú plne vstrebať živiny.

Fermentovanie a zaváranie nie je však to isté.

Pri zaváraní sa potraviny ohrievajú na vysokých teplotách, čím dosahujeme proces pasterizácie, ktorý síce zničí patologické mikroorganizmy, no súčasne zničí aj väčšinu prospešných baktérií.

Prečo jesť fermentované potraviny?

  • Obsahujú prospešné mikroorganizmy
  • Podporujú zloženie črevnej mikroflóry
  • Podporujú tráviace procesy
  • Posilňujú imunitný systém
  • Podporujú reguláciu hladiny glykémie a krvného tlaku

5 príkladov dostupných fermentovaných potravín

1. Kyslá kapusta

Jedným zo základných zástupcov fermentovaných potravín je kyslá kapusta. Kapusta obsahuje vitamíny C, B, E a K, ktorých účinky vďaka kvaseniu ešte viac zosilnejú.

Ďalej obsahuje prospešné baktérie, ako napríklad Leuconostoc, Pediococcus či Lactobacillus.

2. Kefír

Kefír sa vyrába pridaním kefírových zŕn (huby) do kravského mlieka. Výsledkom výrobného procesu kefíru je hustý a mierne kyslý nápoj s chuťou podobnou jogurtu.

Kefírový nápoj pomáha zlepšiť trávenie laktózy (mliečneho cukru). Podporuje celové trávenie a zdravie kostí.

3. Tempeh

Tempeh je sójový výrobok, ktorý možno pripraviť na množstvo spôsobov. Tempeh sa vyrába kvasením sójových bôbov. Má vysoký obsah probiotík a antioxidantov. Zabezpečuje zdroj vitamínu B12, ktorý je potrebný práve pri vegánskej diéte.

4. Fermentovaná nakladaná zelenina

K najobľúbenejším fermentovaným druhom zeleniny patrí uhorka, paprika a kapusta. Ďalej paradajky, brokolica, repa, zázvor či baklažán a mnohé iné. Známe je i nakladané Kimči.

Sterilizovaná, nakladaná a fermentovaná zelenina obsahuje veľké množstvo aktívnych živých kultúr a prospieva zdravému tráveniu.

5. Kombucha

Kombucha je fermentovaný čaj vyrobený zo zeleného alebo čierneho čaju. Má blahodarné účinky na celkové zdravie. Podporuje trávenie, zabraňuje toxicite a pomáha znižovať hladinu cukru i zlého cholesterolu.

Fermentované potraviny ako zdroj probiotík (prospešných bakteŕií)
Fermentované potraviny ako zdroj probiotík (prospešných bakteŕií). Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - 8 Fermented Foods and Drinks to Boost Digestion and Health. Jillian Kubala, MS, RD
  • solen.sk - Miesto probiotík aperbiotík v klinickej výžive. Anton Farkaš, Denisa Francanov
  • medicalnewstoday.com - What are the best fermented foods? Katherine Marengo LDN, R.D.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané