Artróza a strava, prevencia, liečba, obnova chrupavky? Ako ju zastaviť

Artróza a strava, prevencia, liečba, obnova chrupavky? Ako ju zastaviť
Zdroj foto: Getty images

Nenadarmo sa hovorí, že sme to čo jeme. Strava výrazne ovplyvňuje rôzne pochody v organizme a vplýva na psychiku človeka. Má význam nielen pri vzniku ochorení ale aj pri ich prevencii a liečbe. Osteoartróza a jej vznik môže byť takisto ovplyvnená stravou. Vhodné potraviny majú význam v oddialení jej vzniku ale aj podporujú samotnú liečbu. V prvých štádiách ochorenia je dokonca zmena stravy a výživové doplnky uprednostnené pred farmakologickou terapiou. Ktoré potraviny sú vhodné pre pacientov s artrózou?

Artróza postihuje asi 15% obyvateľstva. Vzniká prevažne v staršom veku a s pribúdajúcimi rokmi jej výskyt stúpa. Osteoartróza má mnoho príčin, no veľký význam v jej vzniku má aj životospráva a štýl, akým pacient žil v mladom veku.

Ako ju zastaviť a obnoviť chrupavku? Pomôžu vitamíny či doplnky výživy?

Prečo vzniká osteoartróza?

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie kĺbových chrupaviek s postihnutím subchondrálnych častí kostí a okolitých tkanív. V konečnom dôsledku patologický proces poškodzuje kostný matrix s deformáciou kĺbového spoja, pričom sa ten stáva nefunkčným. V nejednom prípade je jediným riešením úplná náhrada kĺbu - takzvaná totálna endoprotéza. 

TIP: Zatočte s artrózou

Príčiny vzniku degenerácie chrupaviek

Etiológia (príčina vzniku) ochorenia nie je objasnená úplne, no podieľa sa na nej hneď niekoľko faktorov. Zmeny prebiehajú pomaly na úrovni metabolizmu aj desiatky rokov, kým sa ochorenie prejaví navonok.

K opotrebovaniu kĺbových chrupaviek dochádza už okolo 20 roku života, teda v čase, keď väčšina mladých ľudí nad ,,stareckými" ochoreniami nerozmýšľa. S pribúdajúcim vekom a pôsobením negatívnych faktorov sa osteoartróza môže objaviť skôr, ako by sme ju mohli čakať.

Hlavnou príčinou ochorenia je teda prirodzený proces starnutia. U mladších osôb zohráva veľkú rolu obezita a nedostatok pohybu. Nakoniec sú tu faktory, ktoré nevieme ovplyvniť ako napríklad vrodené anomálie či genetická predispozícia.

Hlavné príčiny vzniku osteoartrózy

  • starnutie
  • obezita, nedostatok pohybu
  • nevyvážená strava
  • genetické predispozície
  • vrodené vývojové chyby
  • anatomické anomálie
  • zápalové ochorenia
  • endokrinné poruchy
  • metabolické poruchy
  • úrazy
Lekár ukazuje perom na model bedrového kĺbu
Osteoartróza postihuje prednostne veľké kĺby ako je bedrový (na obrázku) alebo kolenný Foto:Getty images

Čomu sa treba vyhnúť v rámci prevencie artrózy?

S bojom proti vzniku artrózy by sa malo začať už v mladom veku, pretože predchádzajúce zlé návyky a stravovanie majú na jej vzniku významný vplyv.

Ak si myslíte, že ste príliš mladý na to, aby sa Vás téma osteoartróza týkala, ste na veľkom omyle.

Obezita zaťažuje kĺby

Nič nezaťaží kĺby a kosti viac ako obezita. Obézny ľudia majú sklon k vzniku rôznych chorôb a jedným z nich je aj artróza. Každým kilogramom navyše sa kĺby viac a viac zaťažujú a zvyšuje sa riziko ich poškodenia.

Preto jedným z najdôležitejších, preventívnych opatrení je udržiavanie váhy tela v medziach normy a redukcia nadváhy.

TIP: Artróza kolena. Pomaly ale isto ničí Vaše kolenné kĺby

Nedostatok pohybu

Nedostatok pohybu na jednej strane spôsobuje  vznik obezity a na druhej strane vedie k nedostatočnému prekrveniu a vyživeniu kĺbovej chrupavky. Synovia, látka vyživujúca kĺby sa pri správnom pohybe rozotiera po kĺbe  čím zaručuje jeho výživu. Prekrvenie svalov zase zabezpečuje ich spevnenie.

Neprekrvené a ochabnuté svaly nepomáhajú a neodbremeňujú zaťažené kĺby natoľko ako zdravé a silné.

Nevyvážená strava

Konzumujete veľa betakaroténu pre krásne zdravú pokožku? Preháňate to s vitamínom C počas chrípkovej sezóny, či je u Vás na dennom poriadku vitamín D pre krásne vlasy a nechty? Kĺby a kosti síce nie je vidno ale ich zdravie a správna funkcia takisto vyžaduje určité látky, aby fungovali správne. Takisto látky ako príliš sladené nápoje alebo alkohol im vyslovene škodia.

Významné látky a potraviny v prevencii a liečbe artrózy

S ľudským organizmom je to ako s kvetmi. Na to aby rástli potrebujú vodu a živiny.

Taktiež na to, aby boli orgány a orgánové systémy zdravé a mohli správne rásť a fungovať potrebujú určité látky, ktorých nedostatok má za následok ich zničenie, degeneráciu, poruchu funkcie a predčasné starnutie.

Glukosamín udržiava kĺby zdravé

Chemický vzorec s molekulami glukosamínu
Glukosamín - chemický vzorec Foto: Getty images

Glukosamínu sa často hovorí aj výživa pre kĺby. Dôvodom je jeho veľký význam pri ich zvlhčovaní.

Tento zázračný prvok na seba viaže vodu, čím kĺby jednak zvlhčuje, ale zabezpečuje ich správnu funkciu a pružnosť.

Glukosamín je zlúčenina (monosacharid), ktorá vzniká z glukózy po náhrade hydroxylovej skupiny.

Následne sa zabudovává do polysacharidov. Takýmto spôsobom vzniká aj chondrotín sulfát, ktorý je základnou stavebnou jednotkou kĺbov.

Potraviny s obsahom chondrotín - sulfátu:

  • živočíšne chrupavky
  • bravčové ušká
  • bravčový rypák
  • doplnok stravy (glukosamín ak taký je možné doplniť iba umelo)

Kolagén - bielkovina s kľúčovým významom pri vzniku artrózy

Kosti z jedla
Chrupavky - zdroj kolagénu Foto: Getty images

Kolagén si ľudia spravidla spájajú s krásnou, pružnou pokožkou bez vrások. S prvými známkami starnutia má takmer každá žena doma krém proti vráskam s kolagénom.

Dokonca ho užívajú  v tabletovej či práškovej forme ako doplnok stravy. A robia dobre. Kolagén však nemá pozitívne účinky iba na pleť.

Kolagén je mimo bunková bielkovina, ktorá je prirodzene tvorená v ľudskom organizme. Zároveň je základnou stavebnou jednotkou všetkých spojivových tkanív v tele. Vytvára kolagénové vlákna a siete držiace bunky pevne spojené. Zastupuje až 30% z celkového počtu bielkovín v tele, 40% v kĺboch a až 70% v koži.

Jeho tvorba však s vekom klesá, preto je nevyhnutná jeho dodávka z vonka.

Potraviny s obsahom kolagénu:

  • mäsové chrupavky
  • bravčové kože
  • huspenina (vývar z koží)
  • mäsové vývary (polievky)
  • ryby a plody mora
  • vajcia
  • batáty
  • spirulina
  • doplnok stravy

Vitamín C je nevyhnutný pre syntézu kolagénových vláken

Jahody
Jahody - zdroj vitamínu C Foto: Getty images

Kolagén zabezpečuje integritu spojivových tkanív a zdravé kĺbové chrupavky. Jeho dostatok odďaľuje ich opotrebovanie. Tvorí sa v tele, no na jeho syntéze sa podieľa vitamín C. To znamená, že nedostatok vitamínu C sa rovná nedostatku kolagénu.

Vitamín C alebo aj kyselina L - askorbová je vitamín nevyhnutý pre rôzne procesy v tele. Jeden z jeho významov je aj jeho podiel na správnom metabolizme aminokyselín, teda aj na syntéze (tvorbe) kolagénu. Podieľa sa na správnej stavbe a funkcii kostí, kĺbov, zubov a podporuje rast.

Problémom je, že človek si ho nedokáže vytvoriť sám a preto je nevyhnutný jeho prísun z potravín.

Potraviny s obsahom vitamínu C:

  • jahody
  • šípky
  • rakytník
  • čierne ríbezle
  • citrón a limetka
  • pomaranč a grepfruit
  • rajčina
  • paprika
  • brokolica
  • karfiol
  • listová zelenina
  • doplnok stravy

Mangán zabezpečuje transport kolagénu v tele

Celozrnný chlieb
Obilniny - zdroj mangánu Foto: Getty images

Mangán je nevyhnutným prvkom pri metabolizme cukrov, tukov (cholesterolu) a bielkovín. Okrem iného pdporuje rast kostí a chrupaviek čím predchádza vzniku osteoporózy a osteoartrózy.

Mangán je stopový prvok, ktorý sa okrem vyššie uvedeného podieľa aj na transporte kolagénu v tele, zabezpečuje využitie vitamínu C a metabolizuje aj tuky čím čiastočne bráni vzniku obezity. Všetky jeho vlastnosti pôsobia preventívne proti vzniku artrózy.

Potraviny s obsahom mangánu:

  • ananás
  • špenát
  • ovsené vločky
  • orechy
  • obilniny
  • celozrnný chlieb
  • ryža
  • strukoviny
  • kakao
  • čaje

Zlé návyky ovplyvňujú tvorbu a metabolizmus látok prospešných pre kĺby

Rovnako dôležité ako je dopĺňanie látok a živín, ktoré sú prospešné pre zdravý rast a vývoj kĺbov a kostí, je aj dbanie na to, aby boli v tele správne využité. Sú určité činnosti alebo zlozvyky, ktoré tieto látky ničia, zamedzujú ich správnemu metabolizmu, prípadne menia ich štruktúru a teda aj funkciu. Preto iba ich doplnenie niekedy nestačí.

Činnosti ničiace látky dôležité pre kĺby:

  1. nedostatočný príjem tekutín, dehydratácia
  2. požívanie veľkého množstva sladených nápojov
  3. požívanie alkoholických nápojov
  4. fajčenie
  5. lieky (kortikosteroidy)
  6. vystavovanie sa žiareniu (opaľovanie, solárium)
  7. stresové faktory
  8. účinok voľných radikálov

Príklad:
Na vysvetlenie je najjednoduchším príkladom účinok slnečného alebo umelého UV žiarenia. Jeho vplyv ničí kolagén čo je dobre pozorovateľné na tvári. Pleť je ochabnutá, vráskavá a stráca prirodzenú pružnosť, ktorú zabezpečuje práve kolagén a jeho vlákna. Vyššie popísané činnosti a vplyvy takisto ničia kolagén a iné látky, ibaže to voľným okom nie je badateľné, to však neznamená, že sa to nedeje. Preto v prevencii a liečbe artrózy je aj zamedzenie týchto vplyvov veľmi dôležité.

Ďalšie zaujímavé zdroje

Otestujte sa

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané