Bezlepková diéta: Ako na jedálniček, čo určite nejesť? (+ recepty)

Bezlepková diéta: Ako na jedálniček, čo určite nejesť? (+ recepty)
Zdroj foto: Getty images

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý lepok. Keďže lepok (glutén) je bielkovina nachádzajúca sa v rôznych druhoch obilia, jej vylúčenie z potravy sa môže zdať veľmi náročnou misiou.

Bezlepková diéta je pre mnohých ľudí, ktorým bola diagnostikovaná celiakia, takpovediac jediným liekom. V súčasnosti totiž neexistuje žiaden iný liečebný postup, ktorý by s týmto ochorením dokázal účinne bojovať.

Je preto nevyhnutná okamžitá úprava jedálnička a jeho nekompromisné dodržiavanie.

Jedálniček celiatika by sa mal obmedziť výlučne na povolené potraviny. Popri povolených potravinách existujú aj potraviny rizikové, ktoré môžu, ale aj nemusia byť pre celiatika vhodné. Závisí to od konkrétneho zloženia konkrétnej potraviny.

Treťou skupinou sú tzv. zakázané potraviny, ktoré sú vytvorené na báze gluténu, prípadne je ich súčasťou.

Podrobnejší zoznam povolených, rizikových a zakázaných potravín: Celiakia.

Takisto je však nevyhnutné osvojiť si základné zásady tzv. bezpečného stravovania. Tieto sa týkajú jednak stravovania v reštauračných zariadeniach, ako aj zásad pri vlastnej príprave jedál. Na čo si teda treba dávať pozor?

Stravovanie v reštauráciách

Pokiaľ sa rozhodnete stravovať mimo svojho domova, dbajte na výber vhodnej reštaurácie. V súčasnosti sa čím ďalej, tým viac reštaurácií začína zaoberať problematikou bezlepkovej stravy a z tohto ohľadu zaradili do svojej ponuky aj bezgluténové alternatívy jedál.

Ak však takéto jedlá v ponuke neuvádzajú, nemusí to nutne znamenať, že zostanete hladní. V zásade jedlá ako rizoto, hranolky, či mäso na prírodno, sú ako také bezlepkové. Avšak častokrát sú aj tieto v jedálnom lístku označené číslom 1, čo značí, že obsahujú alergén lepok.

Je to spôsobené ich kontamináciou pri príprave v kuchyni - hranolky totiž môžu byť smažené na oleji, na ktorom sa predtým smažilo vyprážané jedlo, mäso môže byť krájané na doske, na ktorej sa predtým krájala surovina obsahujúca lepok, prípadne je dochutené prísadou s obsahom lepku, atď...

Spôsobov kontaminácie je naozaj neúrekom a najmä pri menších stravovacích zariadeniach a fastfoodoch je tento predpoklad naozaj veľký. Preto je nevyhnutné obsluhujúci personál vopred upozorniť na vaše potreby a overiť si, či je v možnostiach reštaurácie zabezpečiť skutočne bezlepkové jedlo.   

Stravovanie u vás doma

Zaručenú istotu máte jednoznačne vtedy, ak si jedlo pripravíte sami doma. Môže sa to zdať spočiatku náročné, avšak po osvojení si základných praktík vám to pôjde jedna radosť.

Prvým krokom je zamedzenie spomínanej kontaminácii. Kuchynské náčinie, ktoré ste používali v čase pred diétou, sa odporúča nahradiť novým (týka sa to najmä dosiek, varešiek, hriankovačov a pod.).

Nezabudnite, že pokiaľ sa v domácnosti varí „dvojako“, teda bežná strava a bezlepková zároveň, je riziko kontaminácie naozaj vysoké a mala by sa mu venovať zvýšená pozornosť.

V mnohých domácnostiach je zvykom používať pri varení vodu, v ktorej sa predtým varili cestoviny alebo poprášiť mäso trochou múky, aby zadržalo vodu a zostalo šťavňaté. Niektoré omáčky sa zvyknú zahusťovať múkou, či nastrúhaným perníkom, prípadne podlievať pivom.

Na tieto kuchynské triky však teraz budete musieť zabudnúť a osvojiť si nové, bezlepkové. 

Bezlepkové jedlá - ako na ne?

Mnohé recepty môžete využívať aj naďalej, ale niektoré bude nutné prispôsobiť. Kým klasické cestoviny bez problémov nahradíte bezlepkovými, pri múkach a prácou s nimi to už také jednoduché spočiatku nebude. Bezlepková múka a cesto sa totiž správa inak.

Tento fakt si treba uvedomiť pred prípravou každého receptu.

Osoba drží v rukách bezlepkový chlieb

TIP pre vás: Bezlepkové recepty na Zdravotéke

Bezlepková múka (či už kukuričná, ryžová, pohánková...) obsahuje viac škrobu, preto má schopnosť viazať viac tekutín. Cesto je vlhšie, ťažšie a zvykne sa lepiť na ruky. Množstvo pridávanej tekutiny (voda, olej) z receptu sa preto môže v skutočnosti líšiť – pridávajte ich postupne a pomaly, kým cesto nenaberie vhodnú konzistenciu.

Takisto je dôležité, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu.

Ak sa cesto pri gúľaní veľmi lepí, spracúvajte ho medzi dvoma listami potravinárskej fólie. Chce to len odvahu, vytrvalosť a prax, výsledok sa zaručene dostaví!

Množstvo celiatikov sa, žiaľ, dotýka aj bezlaktózová diéta, kedy je nutné zo stravovania vylúčiť laktózu a potraviny ňou obsiahnuté.

V takomto prípade je tvorba jedálnička ešte náročnejšia, ale samozrejme, všetko sa dá zvládnuť!

Stačí nahradiť klasické výrobky tými, ktoré laktózu neobsahujú. Mnoho výrobcov preto vyrába bezlepkové produkty, ktoré sú zároveň bezlaktózové (napr. firma Schär).

Možno teda konštatovať, že oproti minulosti súčasná doba celiatikom naozaj praje.

Už aj na našom trhu existuje nespočetné množstvo výrobcov a produktov, od základných surovín cez polotovary až po hotové výrobky. Je len na vás, či dáte prednosť hotovému výrobku alebo si sami ukuchtíte vlastnú maškrtu. Všetky druhy potrebných surovín sú voľne dostupné a tak sa môžete smelo pustiť do výroby rôznych druhov koláčov, slaného či sladkého pečiva, chlebíku, pizze, halušiek... skrátka na čo si len spomeniete. 

Mnoho inšpiratívnych a chutných receptov vám prinesieme v ďalších článkoch...

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané