Celiakia: Ako začína, aké má príčiny, príznaky? Ako sa zisťuje? Neliečená = problém!

Celiakia: Ako začína, aké má príčiny, príznaky? Ako sa zisťuje? Neliečená = problém!
Zdroj foto: Getty images

Celiakia je celoživotné ochorenie, ktoré si vyžaduje absolútnu absenciu gluténu v strave. Pýtate sa: Prečo? A aké následky môže mať ignorovanie diéty a neliečené ochorenie?

Charakteristika

Celiakia je vážne celoživotné ochorenie tráviaceho traktu, ktoré je charakteristické neschopnosťou tolerovať gliadín – frakciu gluténu.

Glutén (lepok) je bielkovina, ktorá sa nachádza v povrchových častiach obilných zŕn v pšenici, špalde, jačmeni, raži a ovse.

Postihnutí jedinci nesmú jesť žiadne potraviny obsahujúce glutén.

Ide o najčastejšie autoimunitné ochorenie vôbec. Celosvetovo postihuje približne jedného zo 100 ľudí.

Poznáme tiež iné názvy: glutén senzitívna enteropatia, sprue.

Príčiny

Pýtate sa: Ako a prečo vzniká?

Ochorenie vznikne u pacienta ako výsledok súhry rozličných environmentálnych, genetických a imunitných faktorov.

Vyskytuje sa u geneticky predisponovaných jedincov, u ktorých príjem gluténu vedie prostredníctvom imunitnej reakcie k poškodeniu buniek tenkého čreva (enterocytov).

Vystavenie sa gluténu vedie k poškodeniu klkov, malých prstovitých výbežkov enterocytov, ktoré lemujú tenké črevo a podporujú vstrebávanie živín. Deštrukcia absorpčného povrchu čreva vedie k maldigescii a malabsorpčnému syndrómu (neschopnosti vstrebávať živiny).

Maldigescia, malabsorpčný syndróm = neschopnosti čreva vstrebávať živiny. 

Okrem infekcií, predovšetkým črevných, riziko vzniku celiakie pravdepodobne zvyšuje kratšia doba dojčenia a zaradenie gluténu do stravy pred ukončením 4. mesiaca alebo po skončení 7. mesiaca života.

Ľudia s príbuzným prvého stupňa s celiakiou (rodič, dieťa, súrodenec) majú riziko vzniku celiakie 1 z 10.

Gluten-free, bezgluténové, bezlepkové - pečivo a označenie
Gluten free, bezgluténové = bezlepkové pečivo/cestoviny je označené. Zdroj foto: Getty images

Príznaky

Prejavy celiakie sú...

Symptómy ochorenia a klinický obraz celiakie sú veľmi pestré. Preto ochorenie aj vo vyspelých krajinách ostáva často nediagnostikované.

Gastrointestinálne prejavy = týkajúce sa tráviaceho traktu

Medzi najčastejšie ťažkosti týkajúce sa tráviaceho traktu patrí:

  • hnačka – postihuje 45 - 85 % pacientov,
  • ale niekedy sa vyskytuje aj zápcha
  • nafukovanie - 28 % pacientov
  • borborygmy - hlasné kŕkvanie v bruchu vzniknuté pri črevných pohyboch - 35 - 72% pacientov
  • chudnutie - u 45 % pacientov
    • u dojčiat a mladých detí s neliečenou celiakiou sú bežné poruchy rastu a neprospievanie
  • slabosť a únava - 78 - 80 % pacientov
    • súvisí s nedostatočnou výživou
  • závažné bolesti brucha - 34 - 64% pacientov 
Muža bolí brucho, drží si ho rukami. Sedí v pyžame na posteli
Bolesť brucha je jedným z príznakov. Zdroj foto: Getty images

Extraintestinálne prejavy = mimo tráviaceho traktu

Typickým pre ochorenie je, že postihuje i ľudský organizmus mimo tráviaci trakt.

Príkladom extra-intestinálnych problémov je:

  • anémia, chudokrvnosť - 10 - 15% pacientov
  • osteopénia alebo osteoporóza (rednutie kostí) - 1 - 34 % pacientov
  • neurologické symptómy - 8 - 14 % pacientov; zahŕňa
    • motorickú slabosť,
    • parestézie (mravčenie) so senzorickým deficitom (strata citlivosti),
    • ataxia (porucha koordinácie pohybov),
    • môžu sa objaviť záchvaty
  •  kožné prejavy - 10 - 20 % pacientov; zahŕňa 
    • tzv. dermatitis herpetiformis Duhring (zápalové kožné ochorenie),
    • príznaky ako svrbenie,
    • kožný výsev vyskytujúci sa na
      • vonkajšej ploche končatín,
      • trupe,
      • zadku,
      • na temene hlavy
      • a krku
  • hormonálne poruchy, zahŕňa
    • amenoreu (stratu menštruácie),
    • oneskorenie menštruácie,
    • neplodnosť u žien
    • a impotencia a neplodnosť u mužov
  • krvácavé prejavy – sú spôsobené nedostatočnou tvorbou zrážacích faktorov v dôsledku nedostatku vitamínu K

Diagnostika

Diagnóza u dospelých sa nedá stanoviť bez vyšetrenia protilátok a odberu vzoriek z tenkého čreva počas gastroskopického vyšetrenia. Je dôležité podotknúť, že diagnostika sa vykonáva u pacientov, ktorí nedržia bezlepkovú diétu. Po nasadení bezlepkovej diéty vykonávané vyšetrenia môžu byť skreslené. 

Laboratórne testy

  • protilátky – antigliadínové protilátky, protilátky proti tkanivovej tranglutamináze - najšpecifickejšie, protilátky proti endomýziu
  • elektrolyty – elektrolytová nerovnováha ako dôkaz podvýživy
  • hematologické testy – chudokrvnosť, znížená hladina železa, poruchy zrážanlivosti krvi
  • vyšetrenie stolice – porucha trávenia tukov
  • orálne tolerančné testy – laktózová intolerancia

Endoskopia a biopsia

Endoskopické vyšetrenie horného tráviaceho traktu nazývané gastroskopia je vykonávaná u všetkých dospelých pacientov. Počas vyšetrenia sa odoberajú vzorky z tenkého čreva, kde sa vyšetrujú patológom histologické zmeny v stene tenkého čreva.

Rozlišujeme 5 stupňov postihnutia podľa závažnosti.

Zobrazovacie metódy

Röntgenologické vyšetrenie vykonávané po vypití Báryovej kaše môže byť užitočné pri neliečenej celiakii. Môžeme nájsť rozšírenie tenkého čreva. Štandardne sa ale tieto vyšetrenia nevykonávajú.

Priebeh

Ako sa môže celiakia skomplikovať a prečo je závažná?

Pacienti s celiakiou sú ohrození niekoľkými komplikáciami:

1. Nereagujúca celiakia (refrakterná sprue) – má podobné prejavy ako celiakia a to hnačka, bolesti brucha, prehlbujúca sa podvýživa, nereaguje však na bezlepkovú diétu.

Môžu sa tu skrývať pacienti, ktorí nedodržujú bezlepkovú diétu alebo ju porušujú nevedomky (prítomnosť lepku v bezlepkových potravinách). V užšom slova zmysle znamená celiakiu, krotá prestala reagovať na bezplekovú diétu.

2. Zápal tenkého čreva s vredmi (ulceratívna jejunoileitída) – je vzácne ochorenie tenkého čreva, pri ktorom nachádzame vredy v oblasti tenkého čreva v teréne celiakie.

Výsledkom môže byť zúženie čreva. 

3. malígny IgA lymfóm – vzniká pri neliečenej celiakii s úplnou atrofiou čreva (vymiznutie resorpčnej plochy čreva). Môže vzniknúť pri dlhotrvajúcej celiakii, ale môže sa aj stať prvým prejavom celiakie.

Črevo a klky, kde dochádza k vstrebávaniu živín, porovnanie: zdravé a poškodené celiakiou
Porovnanie zdravého čreva s klkmi a poškodenia pri celiakii, keď dochádza k zníženiu schopnosti vstrebávania živín. Zdroj foto: Getty images

Prevencia celiakie

Dojčené deti by mali mať zavedený lepok po šiestom mesiaci, nie však neskôr ako v siedmom mesiaci.

Deti čiastočne dojčené alebo nedojčené po 4. mesiaci, nie však neskôr ako v šiestom mesiaci.

Podľa odporúčania Európskej spoločnosti pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPGHAN) z roku 2008, nie je najdôležitejší konkrétny mesiac, kedy lepok zavádzate.

Rozhodujúci je ochranný účinok materského mlieka, ktorý by mal zavedenie lepku sprevádzať. Odporúčanie totiž hovorí o tom, že riziko rozvoja celiakie je nižšie u detí, ktoré sú počas zavedenia lepku (i po zavedení lepku) dojčené.

Prečítajte si tiež: 
Čo je to Celiakia? V krátkosti o príčine, príznakoch a liečbe?

Ako sa lieči: Celiakia - intolerancia lepku

Ako sa lieči Celiakia? Lieky? Hlavná je diéta - bezlepková strava

Zobraziť viac

Všetko o celiakii

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • emedicine.medscape.com - Celiac Disease (Sprue) Treatment & Management, Stephan U Goebel, MD Assistant Professor of Gastroenterology and Hepatology, Department of Medicine, Emory University School of Medicine
  • emedicine.medscape.com - Celiac Disease (Sprue), Stephan U Goebel, MD Assistant Professor of Gastroenterology and Hepatology, Department of Medicine, Emory University School of Medicine
  • internimedicina.cz - DIAGNOSTIKA A LÉČBA CELIAKIE, doc. MUDr. Pavel Kohout, CSc.II. interní klinika, Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha
  • celiac.org - What is Celiac Disease?
  • gastrojournal.org - AGA Clinical Practice Update on Diagnosis and Monitoring of Celiac Disease—Changing Utility of Serology and Histologic Measures: Expert Review
  • bezlepku.sk - Aktuálny pohľad na celiakiu, MUDr. Veronika Suchá1,2, doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD.1, MUDr. Katarína Dostálová, PhD., MPH3,doc. MUDr. Štefánia Móricová, PhD., MPH, mim. prof.3,
    1Jurgos, s. r. o., Gastroenterologická ambulancia, Poliklinika Mýtna, Bratislava,
    2Oddelenie dlhodobo chorých, Nemocnica akad. L. Dérera, UNB, Bratislava,
    3Fakulta verejného zdravotníctva, Slovenská zdravotnícka univerzita, Bratislava
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Zoznam lekárov liečiacich chorobu

Odporúčané