späť na zoznam článkov

Bezlepkové cestoviny

Bezlepkové cestoviny

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými cestovinami? Z čoho sa vyrábajú? Aké druhy bezlepkových cestovín sú na trhu voľne dostupné a kde ich možno zakúpiť? Ako si vyrobiť domáce bezlepkové cestoviny? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky týkajúce sa bezlepkových cestovín sa dozviete z nasledujúcich riadkov.


Zloženie bezlepkových cestovín

Bezlepkové cestoviny sú väčšinou vyrobené na báze kukuričnej múky a kukuričného škrobu s pridaním vaječného bielku (môže sa vyskytovať, ale aj nemusí) a prírodných farbív - napr. kurkumy. Zloženie kukuričných cestovín ich predurčuje k charakteristickej sýtožltej farbe. Kukurica ako surovina pritom môže byť vo výrobku zastúpená v rôznych pomeroch – buď v 100%-nom pomere alebo môže byť nakombinovaná s ryžovou, pohánkovou, prípadne inou múkou (vyrobenou z bezlepkových surovín). Takisto existujú výlučne pohánkové bezlepkové cestoviny (majú
charakteristickú orieškovú farbu) a výlučne ryžové bezlepkové cestoviny (nazývané aj sklené, nakoľko sú takmer priehľadné a veľmi jemné). Ryžové cestoviny sa vyskytujú najmä v podobe ryžových rezancov a tvoria neodmysliteľnú súčasť jedál čínskej, thajskej a indickej kuchyne.

Kde možno bezlepkové cestoviny zakúpiť?

Zohnať bezlepkové cestoviny vo forme polotovaru už v dnešnej dobe, chvalabohu, nie je takmer žiadny problém. Zakúpiť si ich môžete v ktoromkoľvek obchode so zdravou výživou, ale aj v takmer každom väčšom supermarkete. Tieto sa rozhodli vyjsť v ústrety progresívne sa rozrastajúcej skupine zákazníkov – celiatikov a tak v rámci svojho sortimentu cestovín ponúkajú aj ich bezlepkový variant:

  • Tesco – bezlepkové cestoviny značky Sam Mills (vyrobené zo 100%-nej kukurice, bez vajec), dostupné vo variantoch: špagety / chifferi - kolienka / penne / fusilli – vretienka
  • bezlepkové cestoviny Tesco Free From (produkt z dielne značky Tesco, vyrobený z kukuričnej a ryžovej múky, bez vajec) dostupné vo variantoch: špagety / fusilli – vretienka / conchiglie – mušličky / tagliatelle – široké rezance
  • Lidl bezlepkové cestoviny (produkt z dielne značky Lidl, vyrobený z kukuričnej a cícerovej múky), dostupné vo variantoch: špagety / penne  fusilli - vretienka
  • Kauflandbezlepkové cestoviny značky Sam Mills (vyrobené zo 100%-nej kukurice, bez vajec), dostupné vo variantoch: špagety /chifferi - kolienka / penne / fusilli – vretienka
  • Billa – bezlepkové cestoviny Procel značky Novalim (slovenský produkt vyrobený na báze kukuričnej múky a škrobu, obsahujú vajcia), dostupné vo variantoch: špagety / niťovky / rezance / špirály malé i veľké / písmenká / číselka / tarhoňa / fliačky / mušle / kolienka malé i veľké
    bezlepkové cestoviny

Bezlepkové cestoviny si môžete zakúpiť aj z pohodlia vášho domova. Odporúčam e-shop Pilulka ↲. Tovar vám doručia už do 24 hodín, pričom pri objednávke nad 35 Eur máte dopravu ZDARMA! Tento e-shop ponúka skutočne široký sortiment bezlepkových cestovín:

  • bezlepkové cestoviny Procel a Aprocel (nízkobielkovinové cestoviny) rôznych druhov
  • bezlepkové cestoviny populárnej talianskej značky Schär vo forme penne a fusilli – vretienka
  • bezlepkové cestoviny NutriFree vyrobené z celozrnnej ryžovej múky vo forme penne a makarónov

Mnohých celiatikov zaručene poteší fakt, že si môžu bezlepkové cestoviny zadovážiť aj na lekársky predpis. Podmienkou je lekárom
stanovená diagnóza celiakie a následné prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty. O možnostiach bezlepkových potravín na lekársky predpis sa
informujte u svojho ošetrujúceho gastroenterológa.

Kam na bezlepkové cestoviny?

Mnohí z vás pred varením či dokonca vlastnou výrobou cestovín dávajú prednosť príjemnému posedeniu v prostredí štýlovej reštaurácie. Kde vám však dokážu na požiadanie pripraviť cestoviny v bezlepkovej verzii? Z vlastnej skúsenosti však môžem odporučiť nasledovné podniky:

  • reštaurácia Svetluška, Nitra – útulné prostredie vegánskej reštaurácie, v ktorej vám pripravia okrem iného aj chutné bezlepkové cestoviny. Denné menu reštaurácie je často kompletne bezlepkové, veľmi lahodné a cenovo viac než priaznivé.
  • reštaurácia Alfaro Ristorante, Bratislava / Eurovea – štýlová talianska reštaurácia, kde vám pripravia bezlepkové cestoviny z kukuričnej aj pohánkovej múky. Ceny sú vo vyšších reláciách, preto odporúčam najmä pôžitkárom.
  • reštaurácia&pizzeria La Strada, Brno - ak by ste sa vydali na výlet do susedných Čiech, určite navštívte tento štýlový podnik. Očaria vás kvalitnými jedlami, ktoré ulahodia nielen vašim chuťovým pohárikom, ale aj oku. Okrem výborných bezlepkových cestovín ponúkajú aj bezlepkové denné menu, ktorým si vás zaručene získajú. Navyše, popri vysokej kvalite, ktorá sa vám v podniku La Strada dostane, budete zaskočení relatívne nízkymi cenami. Odporúčam!

Bezlepkové cestoviny vám samozrejme pripravia aj v mnohých iných reštauráciách v najrôznejších kútoch (nielen) Slovenska. Cenným sprievodcom je portál www.restauraciepreceliatikov.sk, kde si viete vyhľadať jednotlivé reštaurácie či pohostinstvá podľa geolokácie alebo druhu jedla.

Ak však dávate prednosť vlastnej kuchyni, mám pre vás skvelý recept na výrobu domácich bezlepkových cestovín. Chuťovo sú naozaj vynikajúce a ich príprava nie je vôbec náročná.

Recept na vynikajúce domáce bezlepkové cestoviny

Na prípravu bezlepkových cestovín budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky Mix B (od Schär). Bezlepková múka Mix B sa dá pohodlne zakúpiť tu.
  • 3 vajíčka
  • 3 PL vody
  • 3 PL olivového oleja
  • štipku soli

Postup je jednoduchý. Najprv si vyšľaháme vajíčka s 3 PL vody. V druhej miske si zmiešame múku so soľou a následne vlejeme vyšľahané vajíčka. Nakoniec do zmesi vlejeme olej. Všetko dôkladne premiešame a vymiesime do podoby vláčneho cesta. Hotové bezlepkové cesto necháme v kľude odpočívať približne 15 minút. Po odstátí si cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho tenké pásiky (vykrajovať môžete buď ručne alebo strojčekom na rezance). Z cesta si samozrejme môžeme vykrojiť aj iné tvary než pásiky/rezance, všetko závisí len od zručnosti a šikovnosti kuchára :) Ak už máme cesto povykrajované, ponoríme ho do hrnca s vriacou, osolenou vodou. Aby sa nám cestoviny nezlepili, prilejeme do hrnca aj zopár kvapiek oleja. Cestoviny varíme iba chvíľočku, pokým nevyplávajú na povrch. Ak sa tak stane, cestoviny opatrne vyberieme a môžeme podávať (ako hlavné jedlo, prílohu k hlavnému jedlu či do polievky).

Verím, že moje rady a tipy vám v mnohom pomohli a v mene celej našej redakcie vám prajem dobrú chuť!   

Naposledy aktualizované 21.03.2016

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Miroslava Hutlasová

Miroslava Hutlasová

odborníčka na celiakiu

Venujem sa písaniu článkov o celiakii. Nakoľko ja sama som celiatička, rada sa s vami podelím o svoje vlastné (a verím, že aj cenné) skúsenosti.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Bezlepková diéta Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý...

Bezlepkové palacinky Bezlepkové palacinky

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné  bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec.  A...

Bezlepkové lievance Bezlepkové lievance

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance . Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú...

Bezlepková múka Bezlepková múka

Bez múky sa toho veru veľa nenapečie. Či už chlieb náš každodenný, koláčiky rozplývajúce sa na jazyku, poctivé slovenské halušky, ale aj obľúbená talianska pizza... a mnoho iných...

Bezlepková káva Bezlepková káva

Káva je mimoriadne obľúbený nápoj získaný vypražením rozomletých semien kávovníka. Tento lahodný životabudič si získal svojou chuťou, vôňou a povzbudivými účinkami fanúšikov po...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov
Lucinda 22.03.2017 14:36

Naraziť v obchode na ozaj chutné bezlepkové cestoviny mám pocit, že je priam nemožné. Ja si ich musím objednávať zo stránok celia. Zachutili mi Schär Fusilli. Miešam ich s rajčinami a olivami a korením a chutí to bezva :)