späť na zoznam článkov

Bezlepkové lievance

Bezlepkové lievance

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance. Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú pochúťku, či už klasické bezlepkové lievance, bezlepkové lievance bez droždia alebo prirodzene bezlepkové lievance bez múky. Verím však, že vám zachutia úplne všetky :)


Ešte predtým, než začnete pripravovať tento (a akýkoľvek iný bezlepkový) recept, uistite sa, že sú všetky suroviny skutočne bezlepkové. Takisto dbajte aj na čistotu pracovného náradia, ktoré budete pri varení/pečení používať. Najmä drevené varešky, dosky a panvice, na ktorých
sa predtým pripravovalo klasické jedlo, môžu byť kontaminované lepkom!

Recept na chutné bezlepkové lievance

Na prípravu bezlepkových lievancov budeme potrebovať nasledovné suroviny:

bezlepková múka Promix PK

Na začiatok si pripravíme kvások tradičným spôsobom: do teplého mlieka rozdrvíme pol kocky droždia a prisypeme práškový cukor.
Do ďalšej misy si nasypeme bezlepkovú múku, pridáme vajíčka, pripravený kvások a osolíme. Zmes dôkladne rozmixujeme mixérom,
prikryjeme a odložíme na teplé miesto aspoň na pol hodiny, aby nám cesto krásne nakyslo. Po nakysnutí si z cesta vytvarujeme malé
bochníčky/lievance, ktoré jemne opekáme na panvici s troškou oleja. Bezlepková múka ťažšie absorbuje olej, preto ho nepridávame príliš veľa, aby sme nemali lievance moc mastné. Výsledkom sú krásne nadýchané bezlepkové lievance, ktoré môžeme podávať s čímkoľvek, na čo máme chuť. Výborné sú najmä tvarohové bezlepkové lievance, lievance s ovocím, škoricou, čokoládou a samozrejme deťmi obľúbené lievance s džemom.

Recept na bezlepkové lievance bez droždia

Na prípravu lievancov bez droždia budeme potrebovať tieto suroviny:

bezlepková múka Promix UNI

Pri príprave lievancov bez droždia nemusíme absolvovať proces kysnutia cesta, takže celý pracovný postup sa kvázi zjednoduší.
Do misky si nasypeme kryštálový cukor, pridáme vajíčko, maslo a 150 ml mlieka. Suroviny rozmixujeme mixérom, pričom ešte počas
mixovania do cesta pomaly pridávajte olej. Potom prisypeme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a znovu vymiešame. Vznikne
nám hustejšie cesto. Pri tomto type receptu je vhodné použiť panvicu určenú priamo na lievance, ktorú zľahka potrieme olejom.
Lievance opekáme až pokým nechytia krásnu zlatistú farbu. Podávať ich môžeme opäť podľa ľubovôle – s ovocím, džemom, šľahačkou, karamelom... Predstavivosti sa medze naozaj nekladú.

Recept na bezlepkové lievance bez múky

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí inklinuje k zdravej strave. Neustále sa skloňujú pojmy ako bio či raw a aj samotnú bezlepkovú diétu
už dodržiavajú mnohí úplne dobrovoľne, pretože chcú jednoducho žiť zdravo. Preto či už ste celiatik alebo nie, nasledujúci recept je určený pre každého z vás. Tieto sladké lievančeky sú neuveriteľne jednoduché a rýchle na prípravu, skoro nič vás nestoja a pritom si ich môžete vychutnávať takmer bez výčitiek - na ich prípravu totiž nepoužijete ani zrnko múky či cukru. 

Budete potrebovať iba dve suroviny: 

  • 1 zrelší banán
  • 1 vajíčko

Áno, to je všetko. Postup je viac než jednoduchý. Banánik si ošúpeme a popučíme napríklad aj vidličkou. Keďže zrelý banán je
prirodzene sladký, nemusíme vôbec pridávať cukor. K takto popučenému banánu pridáme vajíčko a zmes vyšľaháme mixérom
alebo pokojne aj ručne vidličkou. Na panvici rozohrejeme trošku oleja a lievančeky na ňom opekáme do zlatista z oboch strán. Upečené
lievance si môžeme preliať javorovým alebo agávovým sirupom, či dozdobiť ovocím. Takisto si môžeme lievance preliať napríklad
bielym jogurtom alebo potrieť nízkotučným tvarohom. Kto má ako rád :)

V mene celej našej redakcie vám prajem dobrú chuť.

Môj tip: Široký výber bezlepkových potravín nájdete na pilulka.sk/bezlepkove-potraviny ↲

Naposledy aktualizované 18.03.2016

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Miroslava Hutlasová

Miroslava Hutlasová

odborníčka na celiakiu

Venujem sa písaniu článkov o celiakii. Nakoľko ja sama som celiatička, rada sa s vami podelím o svoje vlastné (a verím, že aj cenné) skúsenosti.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Bezlepková diéta Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý...

Bezlepkové cestoviny Bezlepkové cestoviny

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými...

Bezlepkové palacinky Bezlepkové palacinky

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné  bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec.  A...

Bezlepková múka Bezlepková múka

Bez múky sa toho veru veľa nenapečie. Či už chlieb náš každodenný, koláčiky rozplývajúce sa na jazyku, poctivé slovenské halušky, ale aj obľúbená talianska pizza... a mnoho iných...

Bezlepková káva Bezlepková káva

Káva je mimoriadne obľúbený nápoj získaný vypražením rozomletých semien kávovníka. Tento lahodný životabudič si získal svojou chuťou, vôňou a povzbudivými účinkami fanúšikov po...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.