Biely pravý jogurt: aké má zdravotné benefity a ako si správne vybrať?

Biely pravý jogurt: aké má zdravotné benefity a ako si správne vybrať?
Zdroj foto: Getty images

Jogurt je obľúbenou mliečnou potravinou. Pri výbere toho správneho produktu môžete nielen potešiť chuťové bunky, ale aj významne podporiť svoje zdravie. Po akom druhu jogurtu siahnuť?

Pravý jogurt v skratke

Jogurt je v súčasnosti najviac konzumovaným kvaseným mliečnym výrobkom, pričom druhým je kefír.

Jogurt je mliečny výrobok. Obyčajný jogurt bez pridaných prísad sa nazýva biely jogurt. Je hustou tekutinou so špecifickou kyslou, no lahodnou chuťou.

Vzniká kvasením mliekafermentáciou za pôsobenia mliečnych baktérií. Tieto baktérie kvasia prírodný cukor v mlieku – laktózu. Jogurt je tak kvaseným nápojom (výrobkom) z homogenizovaného zahusteného mlieka.

Vďaka zloženiu a bakteriálnym kultúram je zdraviu prospešný.

Avšak pozor, väčšina komerčných jogurtov obsahuje pridané zložky, ako je rafinovaný cukor, umelé sladidlá, farbivá a rôzne konzervanty.

Niektoré jogurty sú obohatené o probiotické baktérie, nazývané ako bifidobaktérie alebo laktobacily. Tie sú prospešné pre črevnú mikroflóru, trávenie a imunitný systém.

Probiotiká okrem iného pomáhajú pri zápche, hnačkách, pôsobia protizápalovo a v neposlednom rade znižujú riziko vzniku infekcií v organizme.

Tradičný probiotický jogurt obsahuje najmä probiotiká, vitamíny skupiny B, vitamín D aminerály vápnik či draslík, kyselinu mliečnu a iné bio-aktívne látky.

Biely naturálny jogurt
Biely naturálny a probiotický jogurt. Zdroj foto: Getty images.

Zdravotné benefity bieleho jogurtu

Prírodný jogurt je biely, hustý a chutí kyslo. Konzumácia takéhoto naturálneho jogurtu prináša organizmu množstvo zdravotných benefitov.

Podpora trávenia a črevnej mikroflóry

Jednou z najvýznamnejších výhod probiotík v jogurte je ich schopnosť posilňovať tráviace pochody a celkovo blahodarne vplývať na zdravie gastrointestinálnej sústavy.

Zdravé baktérie pomáhajú zlepšiť stav mikroflóry v čreve, ktorá je práve zodpovedná za trávenie a štiepenie potravy. Obsah probiotického jogurtu tak prírodne pomáha v boji proti zápche, rakovine hrubého čreva, niektorým potravinovým intoleranciám či zápalovým ochorením čriev.

Podpora zdravia a hustoty kostí

Obsah vápnika a vitamínu D je dôležitý pre zdraviesilu kostí. Vitamíny a minerály v jogurte prospievajú správnej mineralizácii kostí, sú prevenciou vzniku osteoporózy, a teda ochorenia rednutia kostí.

Podpora imunity a obranyschopnosti

Probiotiká v jogurte podporujú stav črevného mikrobiómu. Ten je úzko prepojený s imunitným systémom. V súčasnosti sa stále skúma a potvrdzuje význam črevného mikrobiómu pre celkové zdravie človeka.

Zdravé črevné baktérie podporujú tvorbu imunitných buniek. Jogurt tak prírodne podporuje obranyschopnosť organizmu.

Podpora kardiovaskulárneho systému

Draslík v jogurte je dôležitý pri regulácii krvného tlaku. Pomáha znižovať krvný tlakpodporovať tak zdravie srdca i ciev.

Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká v jogurte pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Pravidelná konzumácia bieleho probiotického jogurtu je spojená aj so zníženým rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Jogurt podporuje správne vstrebávanie živín, ktoré je nevyhnutné pre zdravú reguláciu cukru v krvi (glykémie).

Podpora nervového systému

Zdravie črevného mikrobiómu je spájanés nervovým a duševným zdravím. Odborníci tvrdia, že patologické zmeny v črevnej mikroflóre môžu viesť k psychickým stavom, ako je depresia či úzkosť. Jogurt tak vďaka živým kultúram podporuje fyziologickú činnosť mozgu.

Súhrn účinkov

  • Podpora imunity a obranyschopnosti
  • Stimulácia tráviacich procesov
  • Podpora zdravia gastrointestinálnej sústavy
  • Protizápalové pôsobenie
  • Podpora regulácie telesnej hmotnosti
  • Podpora črevného mikrobiómu
  • Regulácia krvného tlaku i cholesterolu
  • Podpora hustoty a stavu kostí
  • Prírodná prevencia osteoporózy
  • Podpora psychického zdravia

Jogurt a deti

Kyslomliečne, a teda fermentované výrobky, sú dôležitou súčasťou jedálnička koncom prvého roku života detí. Malé deti je dobré naučiť primárne na prírodné a nesladené biele jogurty.

Je potrebné byť ostražití pre prípadnú potravinovú intoleranciu alebo alergiu na mliečne výrobky. S ich zaradením do jedálnička tak treba postupovať pomaly a primerane. Pri spozorovaní akýchkoľvek príznakov konzultujte stav dieťaťa s lekárom.

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Napriek tomu, že je naturálny jogurt zdravý a chutný, môže mať u niektorých jedincov vedľajšie účinky.

Laktózová intolerancia je tráviaca porucha spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý štiepi laktózu, a teda cukor obsiahnutý v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Ak trpíte laktózovou intoleranciou, mali by ste byť pri jedení jogurtov opatrnejší a striedmejší vzhľadom na nežiadúce symptómy.

V bezlaktózovom jogurte je obsah laktózy znížený na najnižšiu mieru. Do takého jogurtu dodaný enzým laktáza, ktorý pomáha mliečny cukor stráviť.

Kontraindikáciou konzumácie kravského mlieka a jeho výrobkov je potravinová alergia na mlieko – konkrétne mliečnu bielkovinu. Mliečne výrobky totižto obsahujú kazeín a srvátku, a teda bielkoviny (proteiny), na ktoré môžu byť ľudia alergickí.

Nedodržanie tejto alergie môže spôsobiť rôzne príznaky, ako kožné reakcie (žihľavka, svrbenie), tráviace problémy, opuch  až život ohrozujúci stavy (opuch dýchacích ciest, anafylaxia).

Mnoho komerčných druhov jogurtu obsahuje množstvo pridaného cukru. Nadmerný príjem jednoduchých cukrov je spájaný s množstvom zdravotných problémov, a to vrátane cukrovky (diabetes mellitus) a obezity 2.typu.

Ako vybrať zdravý jogurt?

Kvalitný jogurt by mal obsahovať živé kultúry, a teda probiotiká. Tie, ktoré ich neobsahujú nemôžeme tak jogurty za považovať a jedná sa o mliečne krémy, dezerty a podobne.

Siahnite po jogurte, ktorý nemá pridaný cukor. Vyhnite sa bežným jogurtom, ktoré sú sladené alebo ochutené prídavnými látkami.

Ak potrebujete svoj jogurt osladiť, urobte tak výberom prírodných sladidiel doma (med, agáve sirup, škorica). Pokiaľ túžite po čokoládovej alebo ovocnej príchuti, zmiešajte si ľubovoľné ovocie či roztopenú horkú čokoládu s naturálnym jogurtom.

Množstvo gréckych jogurtových výrobkov taktiež patrí do kategórie bežných jogurtov. Je preto potrebné čítať zloženie na obale výrobku.

Plnotučné jogurty majú vyššiu biologickú aktivitu. Nízkotučné sa preferujú v prípade redukcii telesnej hmotnosti, inak by však nemali byť prvou voľbou.

Biely pravý jogurt a jeho dochutenie/využitie v kuchyni
Biely pravý jogurt a jeho dochutenie/využitie v kuchyni. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • webmd.com - Health Benefits of Yogurt. Christine Mikstas, RD, LD.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about yogurt. Megan Ware, RDN, L.D.
  • healthline.com - 6 Impressive Health Benefits of Yogurt. Brianna Elliott, RD and Lacey Ramburger.
  • eatingwell.com - Is Yogurt Healthy? Here's What a Dietitian Has to Say. Novella Lui, RD, M.H.Sc.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané