Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?
Cesnak je od pradávna považovaný za prírodný liek. Využite jeho liečivé vlastnosti a pripravte si s nami zdravým nabitú cesnakovú polievku.
Obsah článku
Cesnak má málo kalórii, no vysokú výživovú hodnotu. Pre jeho antimikrobiálnu a antivirotickú vlastnosť, je vyhľadávaný najmä v období chrípok a nachladnutí.
Efektívne bojuje s týmito chorobami a posilňuje imunitu. Preto je tiež právom považovaný za prírodný liek. Obsahuje látku zvanú alicín, ktorá má podobné vlastnosti ako penicilín. Môžeme teda o ňom hovoriť i ako o prírodnom antibiotiku.
Šťava z cesnaku bola v období prvej svetovej vojny využívaná dokonca ako dezinfekcia pri ošetrovaní rán.
Účinky cesnaku pre náš organizmus:
- podporuje prietok krvi
- znižuje krvný tlak
- znižuje cholesterol a cukor v krvi
- obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K
- pôsobí proti červeným parazitom
- znižuje riziko nádorových ochorení
- pôsobí proti plesniam a zápalom
- má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti
- posilňuje imunitu
Cesnak bol v minulosti nielen ochranou proti chorobám a epidémiám. Ľudia verili, že ich cesnak ochráni aj pred mnohými čarmi a zlými silami.
Viac o chrípke i prechladnutí si môžete prečítať v článkoch:
- Chrípka v tehotenstve
- Chrípka u detí - ako jej predchádzať, aký má priebeh a ako sa lieči
- Je váš škôlkar často chorý?
Recept na cesnakovú polievku – cesnačku
Cesnaková polievka je obľúbeným pokrmom nielen pre jej zdravý účinok, ale i pre jej rýchlu a jednoduchú prípravu.
Budete potrebovať:
- 5 – 10 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
- 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja
- 2 – 3 zemiaky
- bobkový list
- 2 litre vývaru
- červená mletá paprika, korenie, majoránka, soľ
- podľa chuti pažítka, cíbiky
Náš tip: čerstvý cesnak posekajte, alebo prelisujte a nechajte pred použitím zhruba 10 až 12 minút postáť na vzduchu. Tak docielite jeho maximálny účinok.
Ako na to:
Nachystáme si cesnak, ktorý pretlačíme, alebo nastrúhame. Zohrejeme maslo, alebo olivový olej, na ktorom jemne osmažíme cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.
Časť zemiakov môžete nastrúhať. Takéto zemiaky polievku zahustia.
Odstavíme od tepelného zdroja a pridáme štipku červenej papriky, rasce, korenia a bobkový list. Mierne osmažíme a zalejeme vývarom.
Podľa potreby ešte dolejeme vodu, osolíme a varíme zhruba 30 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Polievku dochutíme štipkou majoránky, alebo i nakrájanou pažítkou či inými bylinkami.
Cesnačku môžete podávať spolu s nakrájaným a opečeným pečivom (i celozrnným), nastrúhaným syrom či bylinkami. Výborná je tiež kombinácia nakrájaných syrčekov a na pásiky nakrájanej a opečenej salámy.
Pre zvýraznenie cesnakovej chuti, pridajte ešte spučený cesnak priamo do taniera.
Jedlá je ideálne dochucovať cesnakom tesne pred dokončením, alebo po ukončení varenia. Inak cesnak stráca svoju chuť i vôňu.
Náš tip: Proti zápachu z úst po konzumácii cesnaku, priaznivo pôsobí napríklad zelený čaj, mlieko, káva, citrusové plody či jablčná šťava.
Prajeme dobrú chuť!
Ďalšie zaujímavé zdroje
- cesnak-slovakia.sk - Slovenský cesnak
- encyklopedia.akv.sk - AKV encyklopédia výživy a prírodnej liečby - viac o cesnaku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →