- encyklopedia.akv.sk – Cibuľa, cibuľka mladá, pór
Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami
Spestrite svoj jedálniček o túto živinami nabitú zeleninu a pripravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 50 minút |
Porcie | približne 2 porcie |
Cuketové placky, ktoré sú pečené v rúre, sú fit pochúťkou. Spolu s mrkvou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom, vykúzlite na plechu zdravé a chutné jedlo.
Cuketa je vyhľadávaná nielen pre jej jemnú a dobre kombinovateľnú chuť, ale najmä pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti.
Najmä pri redukčných diétach je práve cuketa veľmi vyhľadávanou surovinou. Má totiž málo kalórií a vysoký obsah vody, karoténov a minerálnych látok. Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a vyplavuje z tela soľ a nadbytočnú vodu.
Ingrediencie
Na vynikajúce cuketové placky budete potrebovať:
- 1 stredne veľkú cuketu (zhruba 400 g)
- 1 mrkvu
- 4 zemiaky
- 3 strúčky cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- 4 lyžice ovsených vločiek
- 1 vajíčko
- štipka soli, korenie, kmín a majoránku
- pár kvapiek olivového oleja
Postup prípravy jedla
Naše placky sú pečené v rúre. Takéto placky nie sú mastné a sú teda diétnejšie. Pre ešte zdravšiu variantu sme miesto múky použili ovsené vločky.
Ako na to:
1.
Cuketu umyte, zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte pár minút na sitku, aby stiekla z prebytočnej vody. Môžete ju i vyžmýkať.
Mrkvu, zemiaky a cesnak taktiež očistite a nastrúhajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
Nebojte sa pridať do placiek zeleninu, ako je napríklad mrkva, cesnak či cibuľu. Cibuľa obsahuje množstvo antioxidantov, pyridoxín či kyselinu listovú. Chráni pred rôznymi chorobami a je prínosom i pre naše srdce a cievy.
Možno vás zaujme i článok: Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?
Mrkva má zas vysoký obsah beta – karoténu, ktorý zabraňuje hlbšiemu prenikaniu UV žiarenia do pokožky. Chráni teda pred slnečným žiarením a jeho škodlivými účinkami.
Prečítajte si tiež náš článok: Krásne opálená pokožka a naše zdravie: Ako na zdravé opaľovanie?
2.
Pridajte ovsené vločky, vajíčko a všetko spolu zamiešajte. Dochuťte ešte soľou, korením, štipkou kmínu a majoránky.
Ak sa vám hmota zdá byť stále riedka, pridajte ešte ovsené vločky.
Ovsené vločky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, cukru i inzulínu v krvi. Tiež znižujú krvný tlak a zlepšujú imunitu. Podľa niektorých odborníkov, by sme mali zjesť aspoň 4 polievkové lyžice ovsených vločiek denne.
3.
Rúru predhrejte na 200 °C. Prichystajte si plech, na ktorý rozprestrite papier na pečenie. Naň lyžičkou poukladajte pripravenú zmes a roztlačte do tvaru placky.
4.
Pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatista zhruba 20 až 30 minút.
Dobrú chuť
Cuketa patrí medzi potraviny veľmi obľúbené v letnom období. Je ľahko stráviteľná a má vysoký obsah vody. Prečítajte si tiež zaujímavý článok: Ako na horúce počasie? Pripravte sa s nami a nepodľahnite
Hoci sa zvyčajne používa tepelne upravená, výborná je i čerstvá. Poslúži i ako spestrenie rôznych šalátov a príloh. Svoje využitie majú dokonca i kvety cukety. Vyprážané kvety cukety predstavujú pre mnohých delikatesu.
Priemerný obsah niektorých živín, prvkov a vitamínov v cukete (tabuľka):
Zložka | Priemerný obsah |
voda | 93,7 g / 100 g |
bielkoviny | 1,8 g / 100 g |
tuky | 0,4 g / 100 g |
cukry | 1,7 g / 100 g |
vláknina | 0,9 g / 100 g |
cholesterol | 0 g / 100 g |
mastné kyseliny | 0,4 g / 100 g |
energia | 74 kJ / 100 g |
Ca | 25 mg / 100 g |
K | 360 mg / 100 g |
Mg | 22 mg / 100 g |
P | 45 mg / 100 g |
Fe | 0,8 mg / 100 g |
Na | 1 mg / 100 g |
vitamín C | 21 mg / 100 g |
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →