späť na zoznam článkov

Cesnaková polievka - recept na postrach chrípky

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Cesnaková polievka - recept na postrach chrípky
Zdroj foto: Getty images

Cesnak je od pradávna považovaný za prírodný liek. Využite jeho liečivé vlastnosti a pripravte si s nami zdravým nabitú cesnakovú polievku.


Typická chuť a vôňa cesnaku dodáva mnohým pokrmom nezameniteľnú arómu. Svoje miesto má nielen pri varených jedlách, ale i na prípravu rôznych pochúťok v studenej kuchyni.

Cesnak má málo kalórii, no vysokú výživovú hodnotu.  Pre jeho antimikrobiálnuantivirotickú vlastnosť, je vyhľadávaný najmä v období chrípoknachladnutí.

Efektívne bojuje s týmito chorobami a posilňuje imunitu. Preto je tiež právom považovaný za prírodný liek. Obsahuje látku zvanú alicín, ktorá má podobné vlastnosti ako penicilín. Môžeme teda o ňom hovoriť i ako o prírodnom antibiotiku.

Šťava z cesnaku bola v období prvej svetovej vojny využívaná dokonca ako  dezinfekcia pri ošetrovaní rán.

Účinky cesnaku pre náš organizmus:

  • podporuje prietok krvi
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje cholesterol a cukor v krvi 
  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K
  • pôsobí proti červeným parazitom
  • znižuje riziko nádorových ochorení
  • pôsobí proti plesniam a zápalom
  • má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti
  • posilňuje imunitu
Cesnak bol v minulosti nielen ochranou proti chorobám a epidémiám. Ľudia verili, že ich cesnak ochráni aj pred mnohými čarmi a zlými silami.

Viac o chrípke i prechladnutí si môžete prečítať v článkoch:

 

Recept na cesnakovú polievku – cesnačku

Cesnaková polievka je obľúbeným pokrmom nielen pre jej zdravý účinok, ale i pre jej rýchlu a jednoduchú prípravu. 

Budete potrebovať:

  • 5 – 10 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja
  • 2 – 3 zemiaky
  • bobkový list
  • 2 litre vývaru
  • červená mletá paprika, korenie, majoránka, soľ
  • podľa chuti pažítka, cíbiky
Náš tip: čerstvý cesnak posekajte, alebo prelisujte a nechajte pred použitím zhruba 10 až 12 minút postáť na vzduchu. Tak docielite jeho maximálny účinok.

Ako na to:

Nachystáme si cesnak, ktorý pretlačíme, alebo nastrúhame. Zohrejeme maslo, alebo olivový olej, na ktorom jemne osmažíme cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

Časť zemiakov môžete nastrúhať. Takéto zemiaky polievku zahustia.

Odstavíme od tepelného zdroja a pridáme štipku červenej papriky, rasce, koreniabobkový list. Mierne osmažíme a zalejeme vývarom.

Podľa potreby ešte dolejeme vodu, osolíme a varíme zhruba 30 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Polievku dochutíme štipkou majoránky, alebo i nakrájanou pažítkou či inými bylinkami.

Cesnačku môžete podávať spolu s nakrájaným a opečeným pečivom, nastrúhaným syrom či bylinkami. Výborná je tiež kombinácia nakrájaných syrčekov a na pásiky nakrájanej a opečenej salámy.

Pre zvýraznenie cesnakovej chuti, pridajte ešte spučený cesnak priamo do taniera.

Jedlá je ideálne dochucovať cesnakom tesne pred dokončením, alebo po ukončení varenia. Inak cesnak stráca svoju chuť i vôňu.

Náš tip: Proti zápachu z úst po konzumácii cesnaku, priaznivo pôsobí napríklad zelený čaj, mlieko, káva, citrusové plody či jablčná šťava.

Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé zdroje:

Naposledy aktualizované 18.03.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Pesto z medvedieho cesnaku, recept pre jarnú očistu Pesto z medvedieho cesnaku, recept pre jarnú očistu

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.

Chutné a zdravé palacinky. Pozrite sa na náš recept z ovsených vločiek a kokosu Chutné a zdravé palacinky. Pozrite sa na náš recept z ovsených vločiek a kokosu

Ovsené vločky milujú najmä deti. Pre ich vlastnosti a nutričnú hodnotu by si ich však mali dopriať aj dospelí.

Šošovicová polievka – jednoduchý recept, no hodnotný a zdravý pokrm Šošovicová polievka – jednoduchý recept, no hodnotný a zdravý pokrm

Šošovica sa právom pokladá za kráľovnú strukovín. V minulosti vyhľadávaná pre vyššiu spoločnosť, či využívaná ako platidlo. Objavte v nej bohatstvo, ktoré v sebe...

Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 3. 4. 2020 Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 3. 4. 2020

Koronavírus je kmeň vírusu prenášajúci sa kvapôčkovou infekciou a spôsobuje ochorenie COVID-19. Prvý raz koronavírus indentifikovali na konci roka 2019 v Číne.

Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 3. 4. 2020) Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 3. 4. 2020)

Koronavírus zasiahol do životov obyvateľov Slovenska, ale aj iných svetových krajín. Celosvetovo sú nakazené tisíce ľudí, mnohí vírusu aj podľahli.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.