Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?
Zdroj foto: Getty images

Cesnak je od pradávna považovaný za prírodný liek. Využite jeho liečivé vlastnosti a pripravte si s nami zdravým nabitú cesnakovú polievku.

Typická chuť a vôňa cesnaku dodáva mnohým pokrmom nezameniteľnú arómu. Svoje miesto má nielen pri varených jedlách, ale i na prípravu rôznych pochúťok v studenej kuchyni.

Cesnak má málo kalórii, no vysokú výživovú hodnotu.  Pre jeho antimikrobiálnuantivirotickú vlastnosť, je vyhľadávaný najmä v období chrípoknachladnutí.

Efektívne bojuje s týmito chorobami a posilňuje imunitu. Preto je tiež právom považovaný za prírodný liek. Obsahuje látku zvanú alicín, ktorá má podobné vlastnosti ako penicilín. Môžeme teda o ňom hovoriť i ako o prírodnom antibiotiku.

Šťava z cesnaku bola v období prvej svetovej vojny využívaná dokonca ako  dezinfekcia pri ošetrovaní rán.

Účinky cesnaku pre náš organizmus:

  • podporuje prietok krvi
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje cholesterol a cukor v krvi 
  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, D a K
  • pôsobí proti červeným parazitom
  • znižuje riziko nádorových ochorení
  • pôsobí proti plesniam a zápalom
  • má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti
  • posilňuje imunitu

Cesnak bol v minulosti nielen ochranou proti chorobám a epidémiám. Ľudia verili, že ich cesnak ochráni aj pred mnohými čarmi a zlými silami.

Viac o chrípke i prechladnutí si môžete prečítať v článkoch:

Recept na cesnakovú polievku – cesnačku

Cesnaková polievka je obľúbeným pokrmom nielen pre jej zdravý účinok, ale i pre jej rýchlu a jednoduchú prípravu. 

Budete potrebovať:

  • 5 – 10 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja
  • 2 – 3 zemiaky
  • bobkový list
  • 2 litre vývaru
  • červená mletá paprika, korenie, majoránka, soľ
  • podľa chuti pažítka, cíbiky

Náš tip: čerstvý cesnak posekajte, alebo prelisujte a nechajte pred použitím zhruba 10 až 12 minút postáť na vzduchu. Tak docielite jeho maximálny účinok.

Ako na to:

Nachystáme si cesnak, ktorý pretlačíme, alebo nastrúhame. Zohrejeme maslo, alebo olivový olej, na ktorom jemne osmažíme cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

Časť zemiakov môžete nastrúhať. Takéto zemiaky polievku zahustia.

Odstavíme od tepelného zdroja a pridáme štipku červenej papriky, rasce, koreniabobkový list. Mierne osmažíme a zalejeme vývarom.

Podľa potreby ešte dolejeme vodu, osolíme a varíme zhruba 30 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Polievku dochutíme štipkou majoránky, alebo i nakrájanou pažítkou či inými bylinkami.

Cesnačku môžete podávať spolu s nakrájaným a opečeným pečivom (i celozrnným), nastrúhaným syrom či bylinkami. Výborná je tiež kombinácia nakrájaných syrčekov a na pásiky nakrájanej a opečenej salámy.

Pre zvýraznenie cesnakovej chuti, pridajte ešte spučený cesnak priamo do taniera.

Jedlá je ideálne dochucovať cesnakom tesne pred dokončením, alebo po ukončení varenia. Inak cesnak stráca svoju chuť i vôňu.

Náš tip: Proti zápachu z úst po konzumácii cesnaku, priaznivo pôsobí napríklad zelený čaj, mlieko, káva, citrusové plody či jablčná šťava.

Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané