Delená strava: Princíp a kombinácia potravín. Naozaj funguje?
V rámci životosprávy a redukcie hmotnosti častokrát vyskúšame rôzne jedálničky a diéty. Jednou z možností stravovania je delená strava založená na kombinácii potravín. Z čoho delená diéta vychádza? Aké kombinácie jedál sú vhodné a naopak nevhodné?
Obsah článku
Je založená na rozdelení potravín, ktoré by sa mali a nemali súčasne kombinovať v jednom jedle.
Princíp, myšlienka, delenie stravy, kombinácie, reálna účinnosť diéty a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.
Princíp delenej stravy
Je potrebné podotknúť, že princíp deleného stravovania nie je oficiálne vedecky podložený. Princíp delenej stravy prvýkrát objavil už v Ajurvédskej medicíne v Indii.
Avšak diétu spopularizoval a oživil americký lekár Howard Hay, podľa ktorého je i diéta pomenovaná. Po prekonaní infarktu srdca začal skúmať vplyv životosprávy a jednotlivých potravín na tráviacu sústavu človeka.
Venoval pozornosť tráviacim enzýmom, šťavám a štiepeniu potravy.
Zo svojho výskumu zistil, že tráviaci trakt musí vytvoriť veľké množstvo námahy pokiaľ súčasne prijímame viac makroživín (sacharidy, bielkoviny, tuky) súčasne.
Podľa neho tak dochádza k spomaleniu trávenia, únave a nahromadeniu toxínov v organizme.
Potraviny si vyžadujú na štiepenie rôzne tráviace enzýmy pri rôznych úrovniach pH prostredia (hladina kyslosti prostredia).
Lekár Howard Hay tvrdí, že ak si dve rozdielne potraviny vyžadujú rozdielne hodnoty pH prostredia pri trávení, naše telo nedokáže správne stráviť obe potraviny súčasne.
Hlavný princíp delenej stravy teda vychádza z 2 myšlienok:
- Každá potravina sa trávi a štiepi inou rýchlosťou
- Rôzne tráviace enzýmy fungujú pri inej kyslosti pH prostredia
Cieľom delenej stravy je jedálniček s vhodnou kombináciu potravín pre podporu trávenia, metabolizmu a celkového zdravia tráviaceho traktu.
Američan Howard Hay veril, že delená (kombinovaná) strava umožní žalúdku udržiavať správnu rovnováhu prostredia medzi kyselinami a zásadami, v dôsledku čoho by malo dôjsť k zlepšovaniu trávenia, celkového zdravia a k chudnutiu.
Jedálniček na báze delenej stravy teda určuje konzumentovi základné pravidlá o vhodnej a nevhodnej kombinácii potravín (makroživín) v strave.
Základné delenie stravy
Delenie stravy spočíva na ich rýchlosti trávenia, úrovni pH prostredia pre správne trávenie a pôvod potraviny (rastlinný/živočíšny). Základom je zákaz kombinácie bielkovín z rôzneho zdroja (živočíšneho a rastlinného proteínu).
Dôvodom by malo byť poznanie, že niektoré bielkoviny sa trávia rýchlo a niektoré naopak pomalšie. Ďalším tvrdením je, že bielkoviny vyžadujú pre trávenie nízke pH prostredie a sacharidy naopak pH prostredie vysoké.
Podľa vyznávačov delenej stravy to môže následne spôsobiť tráviace ťažkosti.
Je však nutné podotknúť, že výber potravín v jednotlivých skupinách sa môže mierne líšiť podľa propagátora, zdroja a postupného rozvoja tohto alternatívneho deleného spôsobu stravovania.
Potraviny sú podľa deleného princípu delené na:
- Sacharidové potraviny, škroby (zásaditá skupina) a ovocie
- Bielkovinové živočíšne potraviny (kyslá skupina)
- Neutrálne potraviny (zelenina, tuk)
Sacharidové rastlinné potraviny (zásaditá skupina)
Sacharidy podľa delenej diéty potrebujú vysoké (zásadité) pH prostredie pre fyziologické trávenie.
Sacharidová skupina je inak nazývaná aj ako škrobová či rastlinná skupina. Patria sem sacharidy a proteíny rastlinného pôvodu. Jedná sa primárne o obilniny, obilné výrobky a strukoviny. Nakoľko cukor obsahuje i ovocie, patrí do sacharidovej skupiny.
Príkladom je pečivo, ryža, zemiaky, cestoviny, quinoa, fazuľa, kuskus, cícer, šošovica, hrach, kukurica, vločky, krupica, pohánka a podobne. Ďalej všetky druhy ovocia s nadmerným množstvom cukru, med, džemy, sirupy a iné sladkosti.
Bielkovinové živočíšne potraviny (kyslá skupina)
Bielkoviny podľa delenej diéty potrebujú nízke (kyslé) pH prostredie pre fyziologické trávenie.
Do tejto skupiny sú zaraďované suroviny obsahujúce živočíšny proteín. Skupina pozostáva najmä z mäsa (kuracie, hovädzie, teľacie, kačacie..), mliečnych produktov, syrov a vajíčok. Patria sem aj ryby a plody mora.
Niektoré zdroje uvádzajú, že aj niektoré druhy ovocia s nízkym obsahom cukru, ako je napríklad citrus, jablko či broskyňa a určité exotické ovocie.
Neutrálne potraviny (tuky a zelenina)
Neutrálne potraviny sú obľúbenou možnosťou, nakoľko delená strava povoľuje ich kombináciu s akoukoľvek rastlinnou alebo živočíšnou skupinou. V delenej strave zastávajú významnú úlohu.
Nájdeme medzi nimi niektoré mliečne výrobky a tuky (tvaroh, smotana, kefír, tučný syr, olivový olej), orechy, korenia a rôzne huby. Najväčšiu časť tejto neutrálnej skupiny však zastupuje zelenina.
Vhodná a nevhodná kombinácia potravín
Presné pravidlá sa môžu mierne líšiť podľa zdrojov, autorov a vývoja delenej stravy. Jedná sa najmä o diskutabilné potraviny s obsahom rôznych makroživín súčasne. Avšak základné pravidlá o vhodnej a nevhodnej kombinácii sa nemenia.
- Rastlinná a živočíšna skupina sa výhradne nekombinuje
- Škroby sa nekombinujú s kyslou skupinou proteínov
- Nekombinujú sa rôzne druhy bielkovín
- Nekombinuje sa ovocie so zeleninou
- Živočíšna skupina sa môže kombinovať so zeleninou
- Rastlinná skupina sa môže kombinovať so zeleninou
- Potraviny z neutrálnej skupiny sa môžu kombinovať so všetkým
- Mliečne výrobky ideálne konzumovať na lačno
- Ovocie ideálne konzumovať na lačno
- Vyhýbajte sa rafinovanému jednoduchému cukru
- Vyhýbajte sa instantným potravinám
- Vyhýbajte sa kofeínu
Medzi ďalšie neurčité pravidlá napríklad patrí, že jednoduchý cukor by sa mal konzumovať samostatne a bielkoviny by sa zase nemali priveľmi kombinovať s tukmi.
Príklad denného jedálnička delenej stravy
Raňajky
Vhodným jedlom na raňajky sú práve sacharidy, ktoré naplnia organizmus energiou na dlhšiu časť dňa. Jedná sa napríklad o celozrnné pečivo s džemom, ovsené vločky s nízkotučným jogurtom a medom či ovocím.
Slanou možnosťou sú napríklad zase vajíčka na rôzny spôsob (omeleta, volské oko, praženica) s čerstvou zeleninou.
Obed
Obed ako hlavný pokrm dňa. Vhodným bielkovinovým obedom je práve mäso. Príkladom je chudé pečené kuracie mäso so zeleninovým alebo ovocným šalátom. Možné je podávať i rôzne zeleninové polievky.
Vegetariánskou variantou sú napríklad cestoviny s paradajkovou omáčkou alebo opečený cícer so zeleninovým šalátom.
Desiata/olovrant
Malý snack, ktorý dodá telu potrebnú energiu a zároveň nezaťaží tráviaci trakt ako hlavné jedlo. Príkladom je jogurt, pečivo, ovocie, chudá šunka, či syr. Kombinovať je možné snack (mimo ovocia) s orechmi, semiačkami či zeleninou.
Večera
Tak ako aj obed, večera by mala pozostávať najmä z bielkovinovej časti. Vhodným príkladom je upečený rybací filet alebo grilované morčacie prsia so zeleninovým šalátom. Vegetariánskou variantou je napríklad zeleninové rizoto.
Je však potrebné, aby minimálne jedno hlavné jedlo dňa obsahovalo proteín.
Pomáha reálne delená strava s chudnutím a trávením?
Princíp delenej stravy nie je úplne vedecky podložený. Je to najmä preto, nakoľko väčšina potravín obsahuje jak sacharidy, tak bielkoviny aj tuky súčasne. Tráviace enzýmy, ktoré potravu rozkladajú, sú v tenkom čreve vyplavované taktiež spoločne.
Z výživového hľadiska delená strava však nie je závadná, škodlivá ani nevyraďuje z jedálnička určitú makroživinu – iba odporúča len ich oddelenú konzumáciu.
Preto pri dostatočne pestrej strave môže aj delená strana plne zabezpečiť prísun všetkých potrebných živín.
Ľudské telo za fyziologického stavu dokáže upravovať pH v tráviacom trakte podľa vlastnej potreby. Hodnota pH teda nie je konštantná a organizmus ju reguluje za pomoci žalúdočných kyselín.
Delená diéta na redukciu hmotnosti môže fungovať a veľakrát i naozaj funguje. Úspech sa však netýka výhradne delenia stravy a kombinácie potravín.
Za úspechom stojí najmä kalorický deficit spôsobený úpravou jedálnička - kontrolou jedla, pravidelnou stravou a najmä redukciou cukrov a sacharidov (všeobecne kalórií v strave).
Kalkulačka: Denný príjem kalórií TDEE - potreba energie + výpočet
Odpoveďou je teda fakt, že konzumenti delenej stravy schudli nakoľko obmedzili energetický príjem kalórií a upravili si stravovacie návyky.
Pravidelná strava, kvalita surovín, vylúčenie nezdravých potravín a mierny kalorický deficit viedol konzumentov k redukcii hmotnosti a splnenému cieľu.
Zdroje
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0
- SUMM, Ursula. Nová dělená strava. V Praze: Ikar, 2004. ISBN 80-249-0438-1
- LOVE, Gilly a Patrizia DIEMLING. Dělená strava: přes 70 rychlých a výtečných receptů založených na prosté a zdravé Hayově dietě : [praktická příručka]. Praha: Svojtka & Co., c2002. Obrazová kuchařka krok za krokem. ISBN 80-7237-530-X
- healthline.com - Does Food Combining Work? Healthline. Taylor Jones, RD
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →