FAKTY: Hodnota glykémie, krvného cukru. Koľko je norma, málo či veľa?

FAKTY: Hodnota glykémie, krvného cukru. Koľko je norma, málo či veľa?
Zdroj foto: Getty images

Glykémia, čiže krvný cukor, patrí medzi ďalšie sledované parametre. Koľko je normálna, nízka či vysoká hodnota cukru v krvi?

Krvný cukor, teda glykémia, je tiež jednou z veličín, ktoré si naše telo stráži v presnom rozmedzí. Ak je cukru v krvi málo nemyslí nám to a rovnako zle je, ak je ho v nej veľa.

Zdravý človek sa skôr ocitá v stave zníženia cukru. Príkladom je zvýšená telesná aktivita a znížený príjem jedla. S vyššou hladinou si vie poradiť. 

Vysoký cukor v krvi, teda hyperglykémia je typický pre ochorenie s názvom cukrovka. Príčinou je nedostatočná tvorba inzulínu či jeho nepostačujúci efekt. 

A teda HYPOglykémia i HYPERglykémia sú dva výrazy, ktoré poznajú hlave diabetici. Alarmujúca informácia je, že prípadov s cukrovkou pribúda.

Áno, celosvetovo nám pribúda ľudí s ochorením diabetes mellitus 2. typu. V minulosti išlo skôr o ochorenie postihujúce staršie ročníky, no dnešná moderná doba praje i mladým. 

A pýtate sa: Prečo? 

Stručne ide hlavne o faktory ako napríklad: Zlý životný štýl a nevhodné stravovanie, prevaha cukrov v strave, nedostatok pohybu, nedváha a obezita.

1. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka bez cukrovky - NALAČNO

3,9 - 5,5 mmol/l = 70 - 99 mg/dcl

2. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka s cukrovkou - NALAČNO

4,4 - 7,2 mmol/l = 80 - 130 mg/dcl

3. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u človeka bez cukrovky

do 7,8 mmol/l = 140 mg/dcl

4. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u diabetika

do 10,0 mmol/l = 180 mg/dcl

5. ↓ NÍZKY cukor v krvi HYPOGLYKÉMIA

pod 2,8 mmol/l = 50,4 mg/dcl

6. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u nediabetika

nad 5,5 mmol/l = 99 mg/dcl

7. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u diabetika

nad 7,5 mmol/l = 135 mg/dcl

Tabuľka uvádza stručné rozdelenie glykémie podľa hodnoty

Označenie mmol/l
Hypoglykémia menej ako 2,8
Norma 3,9 - 5,5
Hyperglykémia nad 5,5
Meranie glykémie - hladiny cukru v krvi kvapkou krvi pichnutím do prsta
Odoberá sa krv z prsta, jemným pichnutím ihlou. Kvapka krvi sa aplikuje do testovacieho prúžku zasunutého v glukomery. Glukomer následne otestuje hladinu glykémie. Zdroj foto: Getty images

8. Mili-mol alebo mili-gram

Jednotky pri zobrazení glykémie sú buď:

  1. mmol/liter l
  2. mg/deciliter dcl/dl

9. PREVOD krát × ↔ deleno ÷ číslom 18

Pamätajte na číslo 18: 

Prevod z milimol na miligram násobte číslom 18 ⇒ 4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dl

Pri prevode z miligram do milimol delíte číslom 18 ⇒ 72 mg/dl : 18 = 4,0 mmol/l

10. Prečo vzniká a aké sú rizikové faktory vzplanutia ochorenia?

Cukrovka sa delí na 2 typy.

Diabetes mellitus 1. typu nemá jasnú príčinu vzniku. Ide o chronické celoživotné ochrorenie, pri ktorom je nutné dodávať inzulín do tela umelou injekčnou cestou. 

Základom je autoimunitný proces, ktorý narušil funkciu pankreasu (jeho B buniek) tvoriť inzulín. 

Štart tejto reakcie môže zapríčiniť genetická predispozícia a dedičnosť, alebo sa tiež predpokladá vplyv vírusov.

Za prepuknutie cukrovky 2. typu môžu rozličné faktory. A niektoré z nich vieme svojim konaním ovplyvniť. Príkladom je zlý životný štýl, čo zahŕňa rozličné podjednotky. 

Rizikovými faktormi vzniku cukrovky 2. typu sú:

  • nadváha a obezita,
  • nevyvážená strava,
  • prevaha cukrov v potrave,
  • nedostatok pohybu,
  • nedostatok spánku,
  • pôsobenie chemikálií a toxínov,
  • genetika a rodinný výskyt,
  • tehotenská cukrovka,
  • vysoký krvný tlak,
  • syndróm polycystických vaječníkov,
  • stres.

Osobitým typom je tehotenská - gestačná cukrovka. Tá by sa malo po pôrode upraviť, ale v malom percente prípadov môže pokračovať ako cukrovka 2. typu.

11. Komplikácie cukrovky

V akomkoľvek prípade má toto ochorenie svoje komplikácie.

12. HYPOglykémia

Nízka hladina môže za množstvo prejavov. 

Príkladom je zmena psychiky až agresivita, dezorientácia, slabosť a únava, bolesť hlavy, beldá a spotená pokožka, kolaps, bezvedomie, kŕče tela až kómu a smrť.

Nízkahladina krvného cukru hrozí hlavne ľuďom s cukrovkou, ktorí si aplikujú inzulín. 

Stáva sa, že po aplikácii inzulínu sa zabudbú najesť, alebo si pichnú vyššiu dávku inzulínu ako treba. 

Preto sa nikdy pri nízkej hladine cukru - hypoglykémii nepodáva inzulín.

13. HYPERglykémia

Dlhodobo zvýšená hladina krvného cukru negatívne vplýva naprieč celým organizmom.

Negatívne vplýva na:

  • cievy,
  • nervy,
  • sietnicu oka,
  • s čím súvisí riziko vzniku, 
    • neuropatie, angiopatie, retinopatie, diabetickej nohy, nefropatie.

14. INFOGRAFIKA

Infografika - hodnoty glykémie, hladiny cukru v krvi a rizikové faktory vzniku diabetes mellitus 2. typu

Zobraziť celý článok: Hladina cukru v krvi: Aká je normálna a čo je to hyper/hypo-glykémia?

+ články v kategórii Magazínu:

Zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané