FAKTY: Hodnota glykémie, krvného cukru. Koľko je norma, málo či veľa?
Glykémia, čiže krvný cukor, patrí medzi ďalšie sledované parametre. Koľko je normálna, nízka či vysoká hodnota cukru v krvi?
Obsah článku
- 1. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka bez cukrovky - NALAČNO
- 2. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka s cukrovkou - NALAČNO
- 3. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u človeka bez cukrovky
- 4. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u diabetika
- 5. ↓ NÍZKY cukor v krvi HYPOGLYKÉMIA
- 6. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u nediabetika
- 7. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u diabetika
- 8. Mili-mol alebo mili-gram
- 9. PREVOD krát × ↔ deleno ÷ číslom 18
- 10. Prečo vzniká a aké sú rizikové faktory vzplanutia ochorenia?
- 11. Komplikácie cukrovky
- 12. HYPOglykémia
- 13. HYPERglykémia
- 14. INFOGRAFIKA
Zdravý človek sa skôr ocitá v stave zníženia cukru. Príkladom je zvýšená telesná aktivita a znížený príjem jedla. S vyššou hladinou si vie poradiť.
Vysoký cukor v krvi, teda hyperglykémia je typický pre ochorenie s názvom cukrovka. Príčinou je nedostatočná tvorba inzulínu či jeho nepostačujúci efekt.
A teda HYPOglykémia i HYPERglykémia sú dva výrazy, ktoré poznajú hlave diabetici. Alarmujúca informácia je, že prípadov s cukrovkou pribúda.
Áno, celosvetovo nám pribúda ľudí s ochorením diabetes mellitus 2. typu. V minulosti išlo skôr o ochorenie postihujúce staršie ročníky, no dnešná moderná doba praje i mladým.
A pýtate sa: Prečo?
Stručne ide hlavne o faktory ako napríklad: Zlý životný štýl a nevhodné stravovanie, prevaha cukrov v strave, nedostatok pohybu, nedváha a obezita.
1. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka bez cukrovky - NALAČNO
3,9 - 5,5 mmol/l = 70 - 99 mg/dcl
2. ☑ NORMÁLNA hladina cukru v krvi u človeka s cukrovkou - NALAČNO
4,4 - 7,2 mmol/l = 80 - 130 mg/dcl
3. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u človeka bez cukrovky
do 7,8 mmol/l = 140 mg/dcl
4. ☑ NORMA 2 hodiny po jedle u diabetika
do 10,0 mmol/l = 180 mg/dcl
5. ↓ NÍZKY cukor v krvi HYPOGLYKÉMIA
pod 2,8 mmol/l = 50,4 mg/dcl
6. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u nediabetika
nad 5,5 mmol/l = 99 mg/dcl
7. ↑ VYSOKÝ cukor v krvi HYPERGLYKÉMIA - NALAČNO u diabetika
nad 7,5 mmol/l = 135 mg/dcl
Tabuľka uvádza stručné rozdelenie glykémie podľa hodnoty
Označenie | mmol/l | |
Hypoglykémia | ↓ | menej ako 2,8 |
Norma | ☑ | 3,9 - 5,5 |
Hyperglykémia | ↑ | nad 5,5 |
8. Mili-mol alebo mili-gram
Jednotky pri zobrazení glykémie sú buď:
- mmol/liter l
- mg/deciliter dcl/dl
9. PREVOD krát × ↔ deleno ÷ číslom 18
Pamätajte na číslo 18:
Prevod z milimol na miligram násobte číslom 18 ⇒ 4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dl
Pri prevode z miligram do milimol delíte číslom 18 ⇒ 72 mg/dl : 18 = 4,0 mmol/l
10. Prečo vzniká a aké sú rizikové faktory vzplanutia ochorenia?
Cukrovka sa delí na 2 typy.
Diabetes mellitus 1. typu nemá jasnú príčinu vzniku. Ide o chronické celoživotné ochrorenie, pri ktorom je nutné dodávať inzulín do tela umelou injekčnou cestou.
Základom je autoimunitný proces, ktorý narušil funkciu pankreasu (jeho B buniek) tvoriť inzulín.
Štart tejto reakcie môže zapríčiniť genetická predispozícia a dedičnosť, alebo sa tiež predpokladá vplyv vírusov.
Za prepuknutie cukrovky 2. typu môžu rozličné faktory. A niektoré z nich vieme svojim konaním ovplyvniť. Príkladom je zlý životný štýl, čo zahŕňa rozličné podjednotky.
Rizikovými faktormi vzniku cukrovky 2. typu sú:
- nadváha a obezita,
- nevyvážená strava,
- prevaha cukrov v potrave,
- nedostatok pohybu,
- nedostatok spánku,
- pôsobenie chemikálií a toxínov,
- genetika a rodinný výskyt,
- tehotenská cukrovka,
- vysoký krvný tlak,
- syndróm polycystických vaječníkov,
- stres.
Osobitým typom je tehotenská - gestačná cukrovka. Tá by sa malo po pôrode upraviť, ale v malom percente prípadov môže pokračovať ako cukrovka 2. typu.
11. Komplikácie cukrovky
V akomkoľvek prípade má toto ochorenie svoje komplikácie.
12. HYPOglykémia
Nízka hladina môže za množstvo prejavov.
Príkladom je zmena psychiky až agresivita, dezorientácia, slabosť a únava, bolesť hlavy, beldá a spotená pokožka, kolaps, bezvedomie, kŕče tela až kómu a smrť.
Nízkahladina krvného cukru hrozí hlavne ľuďom s cukrovkou, ktorí si aplikujú inzulín.
Stáva sa, že po aplikácii inzulínu sa zabudbú najesť, alebo si pichnú vyššiu dávku inzulínu ako treba.
Preto sa nikdy pri nízkej hladine cukru - hypoglykémii nepodáva inzulín.
13. HYPERglykémia
Dlhodobo zvýšená hladina krvného cukru negatívne vplýva naprieč celým organizmom.
Negatívne vplýva na:
- cievy,
- nervy,
- sietnicu oka,
- s čím súvisí riziko vzniku,
- neuropatie, angiopatie, retinopatie, diabetickej nohy, nefropatie.
14. INFOGRAFIKA
Zobraziť celý článok: Hladina cukru v krvi: Aká je normálna a čo je to hyper/hypo-glykémia?
+ články v kategórii Magazínu:
Zdroje
- mayoclinic.org - Diabetes
- diabetes.co.uk - Blood Sugar Level Ranges
- webmd.com - Normal Blood Sugar Levels for Adults With Diabetes
- who.int - Mean fasting blood glucose
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →