Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov
Vianočné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov. Napečte si však zdravo a bez výčitiek. Prinášame vám niekoľko zdravých a fit vianočných koláčikov, ktoré si vychutnáte vy aj celá rodina.
Obsah článku
Aj vďaka našim receptom, alebo aj vlastnej fantázií tak môžete pripraviť bohaté a zároveň aj zdravé a fit Vianoce.
Pripravte si tradičné koláče v zdravej verzií alebo vyskúšajte celkom nové vianočné pečivo.
V receptoch použijeme suroviny ako mak, kokos, mrkvu, banány, mandľovú múku či med. Ide o veľmi zdravé suroviny a ich mix.
Mak je plný vitamínov a minerálov, obsahuje totiž horčík, fosfor, draslík, vápnik, vlákninu, železo, zinok. Z vitamínov sa v ňom nachádzajú skupiny B aj E.
Kombinácia vitamínov a minerálov v maku je prospešná pri ochrane mozgu, srdca a svalov. Vápnik v ňom pozitívne vplýva na kosti a horčík na nervy.
Hoci má mak viac kalórií, používa sa ho menšie množstvo a o to viac však zasýti a poskytne polynenasýtené a mononenasýtené tuky.
Blahodárne pôsobí aj na tráviace ústrojenstvo a pravidelné vyprázdňovanie.
Mak a výrobky z neho sa využívajú aj v kozmetike, kde sa pridáva do regeneračných krémov. Látky v maku totiž pomáhajú popraskanej a suchej pleti, nechtom aj vlasom.
Kokos je plný vitamínov skupín C, E a minerálov ako fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok, železo. Blahodárne pôsobí zvonku i zvnútra nášho tela. Svojím zložením pôsobí na zlepšenie nálady, proti depresií a stresu.
Je vhodné ho tiež používať ako pomocníka pri zlepšení pamäti, trávenia či proti únave.
Látky obsiahnuté v kokose môžu napomôcť so zápalom, zlým vstrebávaním živín alebo aj so syndrómom dráždivého čreva.
Známy je tiež svojími antioxidačnými účinkami, ktoré chránia organizmus.
Mrkva je veľmi známa svojím obsahom karoténov, ktoré napomáhajú zlepšovať náš zrak.
Obsahuje vitamíny ako A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B, taktiež cukry aj silicu. Nachádza sa v ňom veľa minerálnych látok ako napríklad horčík, fosfor, vápnik, kremík, síra a železo.
Je pomocníkom organizmu pri budovaní odolnosti proti infekciám. Efektívna je aj popri liečbe močových kameňov aj reumatických zápaloch kĺbov.
Zlepšuje tiež pamäť a pomáha znižovať riziko rakoviny. Veľmi priaznivo pôsobí na trávenie a dokonca pomáha zabraňovať naberaniu na váhe a obezite.
Obľúbená je najmä mrkvová šťava, ale využíva sa aj nastrúhaný plod v kombinácií s inými potravinami.
Banány sú výborným prínosom pre náš organizmus. V našich receptoch nimi dokonca nahrádzame vajíčka.
Z minerálnych látok obsahujú draslík, fosfor, horčík, mangán, selén, sodík, vápnik, zinok aj železo. Okrem kyseliny listovej a pantoténovej sa v nich nachádzajú aj vitamíny A, C, E, K a niektoré zo skupiny B.
Všetky tieto látky sú nápomocné pri bolestiach hlavy, menštruačných ťažkostiach, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.
Pomáha tiež k pokojnému spánku, na dobrú náladu a pohodu, pre zachovanie krvného tlaku a dokáže v krátkom čase poskytnúť množstvo energie.
Poďme už na recepty na zdravé vianočné pečivo:
Banánovo-mandľové cake pops
Náročnosť: vyššia Príprava: 70 minút + 15 minút pečenie Porcie: približne 15 porcií
- 4 ks banány,
- 5 PL jemnej mandľovej múky,
- 4 PL medu,
- 5 PL jablkového pyré,
- 1 PL kvalitného kakaa,
- 1 ČL kypriaceho prášku,
- smotanový syr,
- kokosový olej,
- horká čokoláda,
- ozdoby.
Postup prípravy banánovo-mandľových cake pops
1. Zmiešame si suché potraviny ako múka, kakao a kypriaci prášok, a zvlášť si rozmixujeme asi 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja, jablkové pyré, med a banány.
2. Všetko spolu vymiešame do cesta a vylejeme na vymastený plech.
3. Cesto dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia na asi 15 minút.
4. Upečené a vychladnuté cesto nadrobno rozmrvíme a pridávame kokosový olej a smotanový syr, až kým nám nevznikne hmota.
5. Z pripravenej hmoty tvarujeme guľôčky, ktoré po napichnutí na pripravené cake pops tyčinky necháme stuhnúť, prípadne ich vložíme na pár minút do mrazničky.
6. Napokon guľky namáčame do čokolády a zdobíme pripravenými ozdobami.
Mrkvovo-tvarohové rezy
Náročnosť: stredná Príprava: 30 minút + 35 minút pečenie Porcie: približne 15 porcií
- 250 g jemného tvarohu,
- 250 g smotanového syra,
- 4 ks stredné mrkvy,
- 5 ks banánov,
- 4 PL medu,
- 1 ČL citrónovej alebo pomarančovej kôry,
- 1 ČL vanilkového extraktu.
Postup prípravy mrkvovo-tvarohových rezov
1. Najskôr si vymixujeme banány s vanilkovým extraktom, medom a kôrou z citrusu.
2. Primiešavame tvaroh a smotanový syr.
3. Teraz môžeme umyť a ošúpať mrkvu, ktorú nastrúhame na jemno a pridáme do hmoty.
Pokiaľ mrkva pustila privaľa šťavy, trošku ale len jemne ju vyžmýkame.
4. Zmes spolu premiešame a vložíme na vymastený plech.
5. Cesto pečieme asi 35 minút pri 165 stupňoch Celzia.
6. Po upečení podávame pokvapkané zmesou šťavy z citrusu a medu.
Makovo-kokosové raw guličky
Náročnosť: stredná Príprava: 25 minút + čas na tuhnutie v chladničke Porcie: približne 20 porcií
- 1 šálka mletého maku,
- 1/2 šálky strúhaného kokosu alebo mletých vlašských orechov,
- 3 PL brusníc alebo slivkového lekváru,
- 3 PL medu.
Postup prípravy makovo-kokosových guličiek
1. Najskôr si pripravíme brusnice. Tie namočíme na chvíľu do horúcej vody a potom je najlepšie ich pomlieť. Pre tých, čo majú menej času bude vhodnejší variant so slivkovým lekvárom.
Tak ich robím ja a sú skvelé. Keď máte radi kyslejšie, výborný je aj višňový džem.
2. Zmiešame mletý mak s kokosom, prípadne mletými orechmi.
Pre milovníkov ostrého, môžete použiť aj trošku rumu. V tomto variante použite viac suchých surovín, aby sa cesto dobre spojilo.
3. Postupne primiešavame med a mleté brusnice či niektorý z džemov. Vymiešame hustú hmotu, ktorú tvarujeme do guličiek.
4. Guľky potom obaľujeme v kokose a necháme stuhnúť v chladničke.
5. Kreatívni maškrtníci môžu guličky vyrobiť vo všetkých variantoch: zo slivkového aj višňového lekváru, aj z brusníc.
6. Podávame v ozdobných cukrárenských košíčkoch.
Zdravé vanilkové rožky
Náročnosť: stredná Príprava: 25 minút + 10 minút pečenie Porcie: približne 35 porcií
- 1,5 šálka špaldovej múky,
- 3/4 šálky mletých vlašských orechov,
- 4 PL medu,
- 4 PL kokosového oleja,
- 2 ČL citrónovej šťavy,
- 1 ks vanilkový lusk.
Postup prípravy vanilkových rožkov
1. Orechy a múku spolu premiešame, pridávame postupne med, kokosový olej, citrónovú šťavu a vanilkový lusk.
Vanilkový lusk je potrebné opatrne po dĺžke prekrojiť a vnútro vybrať nožíkom. Toto vnútro potom použijeme.
2. Vymiesené a niekoľko hodín odstáte cesto tvarujeme do rožtekov. Najlepšie je mať vopred zakúpené formičky v tvare rožtekov, uľahčuje to prácu s tvarovaním.
3. Pripravené rožteky pečieme v samotných formičkách alebo len tak na plechu, na papieri na pečenie.
4. Rožky sa pečú asi 10 minút pri 185 stupňoch Celzia.
5. Keď sú do chrumkava upečené, obaľujeme v práškovom trstinovom cukre s extraktom vanilky.
Naše recepty sú vhodné pre celiatikov, pre ľudí s intoleranciou na laktózu či vajíčka, niektoré sú aj s variantom pre ľudí s alergiou na orechy.
Tak šup-šup skúšať naše vianočné recepty na koláčiky. Dobrú chuť!
Nezabudnite vyskúšať aj ďalšie naše vianočné recepty:
- Fit zdravý vianočný šalát bez výčitiek. Poznáte tento recept?
- Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo
Zdroj
- ruvzvk.sk
- Herbár liečivých rastlín 3 (Jiří Janča, Josef A. Zentrich)
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →