späť na zoznam článkov

Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo
Zdroj foto: Getty images

Medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V našom recepte sa zameriame na prípravu ich zdravej verzie vhodnej pre celiatikov.


Náročnosť: nízka 
Príprava: 45 minút (plus čas na zretie cesta)
Porcie: približne 80 medovníkov 

Hlavnou zložkou nášho receptu na zdravé medovníky je mandľová múka. V tom sa skrýva čaro ľahkosti a blahodárnych účinkov aj samotných medovníkov.

Použiť môžeme aj skombinovaním s múkou z vlašských orechov. Tie sú taktiež veľmi zdravou surovinou.

Celkovo sú múčky z orechov veľmi prospešné pre naše zdravie. Nezaťažujú organizmus tak, ako pšenica. Patria medzi najvhodnejšiu alternatívu ku klasickej obilnej múke.

Spomedzi orechov sú práve mandle najbohatším zdrojom vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov.

Sú tiež zdrojom antioxidantov, čo z nich robí veľmi prospešnú surovinu. Antioxidanty chránia naše telo pred oxidatívnym stresom. Naše telo tak môže byť vďaka pravidelnej konzumácií mandlí odolnejšie voči starnutiu a rakovine.

Vedeli ste, že poznáme viac ako 30 druhov mandlí?

Mandle tiež obsahujú riboflavín a niacín. Orechy sú vďaka nim prospešné pre zdravie kože, očí a správnu funkcie srdca. Dodajú nám pocit sýtosti ale zároveň aj dobíjajú energiou.

Taktiež spoločne napomáhajú správnej funkcií srdca, svalov aj nervov. Riboflavín je dôležitý pre červené krvinky, rast aj reprodukciu.

Vlašské orechy sú veľmi obľúbenou surovinou. V našich končinách sú symbolom plodnosti a múdrosti.

Plodnosť sa pripisuje ich obsahu mangánu a pyridoxín má pozitívne účinky na správne fungovanie nášho mozgu. Sú teda nápomocné pri zlepšovaní pamäte a koncentrácie.

Vďaka omega-3 nenasýteným mastným kyselinám blahodárne vplývajú pri liečbe zápalových procesov a vzniku zrazenín v cievach.

Taktiež by si ich mali obľúbiť aj osoby s kožnými problémami, pretože pomáhajú pri ekzémoch či lupienke.

Bohaté sú aj na vitamíny a minerály ako napríklad tie zo skupiny B, C a K. Obsahujú tiež množstvo železa, fosforu, draslíka, medi, horčíka, zinku a mangánu. 

Nezabúdajme aj na ich veľký prísun vlákniny, ktorá veľmi dobre vplýva na trávenie a správnu činnosť čriev.

Svojou kombináciou prospešných látok tiež pomôžu nášmu telu udržať vhodnú hladinu cukru v krvi.

Dámy isto poteší aj prítomnosť zinku, ktorý je potrebný pre zdravie našich vlasov, nechtov a pokožky. U mužov vplýva na zdravie prostaty a potencie.

Neodmysliteľnou súčasťou medovníkov je samozrejme med. O mede sme všetci počuli, že je to tekuté zlato, hojivý zázrak a elixír života. Radíme ho tiež medzi superpotraviny.

Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov ako A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P a draslík, horčík, chlór, fosfor, vápnik, kremík, mangán, sodík, síra, železo. Jeho bohatstvo spočíva aj vo včelej materskej kašičke, voľných organických kyselinách a aminokyselinách.

Jeho výnimočné zloženie napomáha zlepšovať naše zdravie a to pri liečbe vredov a tráviacich ťažkostí, rakovine, ochoreniach srdca a krvného tlaku. 

Mnohí tiež zachraňujú stavy po prehýrenej noci elixírom z medu a čerstvej pomarančovej šťavy.

Podporuje zlepšenie spánku, posilnenie imunitného systému a hojenie rán. Vďaka svojmu zloženiu podporuje myseľ a zlepšenie pamäte

Nie nadarmo sa robia aj medové zábaly a masky, je skvelým pomocníkom pri zachovaní zdravej a mladistvej pleti, a aj vlasov. Zábal aj masáž z medu je pre telo detoxikačná a revitalizačná.

Suroviny na zdravé medovníky

  • 1 šálku mandľovej múky jemnej,
  • 1 šálku múky z vlašských orechov,

Ak použijeme len mandľovú múku, dávame 2 šálky len tej.

  • 1/2 šálky kokosového cukru,
  • 1/2 šálky rozpusteného masla,
  • 2 ks vajíčka,
  • 4 PL medu,
  • 4 PL vody,
  • jedlá sóda,
  • pomarančová kôra,
  • sušený zázvor,
  • škorica,
  • klinčekové korenie,
  • muškátový oriešok (veľmi jemne, pretože je silný),
  • aníz,
  • fenikel,
  • kardamón.

Recept na medovníky v zdravej verzií

1. Vodu, maslo a cukor spolu rozpustíme nad ohňom. Keď zmes zostane vlažná, pridáme med a znovu spolu zmiešame.

2. Zmiešame suché suroviny, teda múku, rozmrvené koreniny aj sódu.

3. Do múčnej zmesi pridáme sladkú zmes vody, masla, cukru a medu.

4. Postupne vymiesime cesto a postupne pridávame aj vajíčka.

Ak je cesto riedke, pridáme trošku mandľovej múky, prípadne ak je suché, trošku rozpusteného masla.

5. Spojené a dobre vymiesené cesto vytvarujeme do bochníka. Prikryjeme ho utierkou, prípadne ho vložíme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme pokojne aj na noc na chladné miesto.

6. Pripravené cesto si vyvaľkáme a môžeme vykrajovať obľúbené vianočné tvary.

Malo by byť primerane hrubé a to asi 0,3 až 0,5 cm.

7. Vykrojené medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme najlepšie na plechu prikrytom papierom na pečenie.

8. Pečieme pri 170 stupňoch Celzia približne 10 až 15 minút.

Vďaka použitiu orechovej múky sú medovníky vhodné pre ľudí s celiakiou. V prípade, že použijete rastlinné maslo, pochutia si na nich aj alergici na laktózu.

Dobrú chuť!

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé maškrty:

Naposledy aktualizované 15.12.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov

Vianočné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov. Napečte si však zdravo a bez výčitiek. Prinášame vám niekoľko zdravých a fit vianočných koláčikov, ktoré si vychutnáte vy aj celá...

Recept na zdravé a jednoduché vanilkové rožteky vhodné pre celiatikov Recept na zdravé a jednoduché vanilkové rožteky vhodné pre celiatikov

Vanilkové rožteky miluje snáď každý maškrtník, sú tiež neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pečenia. Pripravte si ich s nami v zdravej verzií vhodnej pre celiatikov.

Recept na chutný a zdravý banánový chlieb Recept na chutný a zdravý banánový chlieb

Banánový chlieb je zdravý variant vhodný na raňajky, večeru aj na bežné maškrtenie. Podľa nášho receptu si pripravíme bezlepkový banánový chlieb s kúskami horkej čokolády.

Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept? Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?

Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.

Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo? Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?

Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.