späť na zoznam článkov

Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo
Zdroj foto: Getty images

Medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V našom recepte sa zameriame na prípravu ich zdravej verzie vhodnej pre celiatikov.


Náročnosť: nízka

Príprava: 45 minút (plus čas na zretie cesta)

Porcie: približne 80 medovníkov

Hlavnou zložkou nášho receptu na zdravé medovníky je mandľová múka. V tom sa skrýva čaro ľahkosti a blahodárnych účinkov aj samotných medovníkov.

Použiť môžeme aj skombinovaním s múkou z vlašských orechov. Tie sú taktiež veľmi zdravou surovinou.

Celkovo sú múčky z orechov veľmi prospešné pre naše zdravie. Nezaťažujú organizmus tak, ako pšenica. Patria medzi najvhodnejšiu alternatívu ku klasickej obilnej múke.

Spomedzi orechov sú práve mandle najbohatším zdrojom vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov.

Sú tiež zdrojom antioxidantov, čo z nich robí veľmi prospešnú surovinu. Antioxidanty chránia naše telo pred oxidatívnym stresom. Naše telo tak môže byť vďaka pravidelnej konzumácií mandlí odolnejšie voči starnutiu a rakovine.

Vedeli ste, že poznáme viac ako 30 druhov mandlí?

Mandle tiež obsahujú riboflavín a niacín. Orechy sú vďaka nim prospešné pre zdravie kože, očí a správnu funkcie srdca. Dodajú nám pocit sýtosti ale zároveň aj dobíjajú energiou.

Taktiež spoločne napomáhajú správnej funkcií srdca, svalov aj nervov. Riboflavín je dôležitý pre červené krvinky, rast aj reprodukciu.

Vlašské orechy sú veľmi obľúbenou surovinou. V našich končinách sú symbolom plodnosti a múdrosti.

Plodnosť sa pripisuje ich obsahu mangánu a pyridoxín má pozitívne účinky na správne fungovanie nášho mozgu. Sú teda nápomocné pri zlepšovaní pamäte a koncentrácie.

Vďaka omega-3 nenasýteným mastným kyselinám blahodárne vplývajú pri liečbe zápalových procesov a vzniku zrazenín v cievach.

Taktiež by si ich mali obľúbiť aj osoby s kožnými problémami, pretože pomáhajú pri ekzémoch či lupienke.

Bohaté sú aj na vitamíny a minerály ako napríklad tie zo skupiny B, C a K. Obsahujú tiež množstvo železa, fosforu, draslíka, medi, horčíka, zinku a mangánu. 

Nezabúdajme aj na ich veľký prísun vlákniny, ktorá veľmi dobre vplýva na trávenie a správnu činnosť čriev.

Svojou kombináciou prospešných látok tiež pomôžu nášmu telu udržať vhodnú hladinu cukru v krvi.

Dámy isto poteší aj prítomnosť zinku, ktorý je potrebný pre zdravie našich vlasov, nechtov a pokožky. U mužov vplýva na zdravie prostaty a potencie.

Neodmysliteľnou súčasťou medovníkov je samozrejme med. O mede sme všetci počuli, že je to tekuté zlato, hojivý zázrak a elixír života. Radíme ho tiež medzi superpotraviny.

Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov ako A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P a draslík, horčík, chlór, fosfor, vápnik, kremík, mangán, sodík, síra, železo. Jeho bohatstvo spočíva aj vo včelej materskej kašičke, voľných organických kyselinách a aminokyselinách.

Jeho výnimočné zloženie napomáha zlepšovať naše zdravie a to pri liečbe vredov a tráviacich ťažkostí, rakovine, ochoreniach srdca a krvného tlaku. 

Mnohí tiež zachraňujú stavy po prehýrenej noci elixírom z medu a čerstvej pomarančovej šťavy.

Podporuje zlepšenie spánku, posilnenie imunitného systému a hojenie rán. Vďaka svojmu zloženiu podporuje myseľ a zlepšenie pamäte

Nie nadarmo sa robia aj medové zábaly a masky, je skvelým pomocníkom pri zachovaní zdravej a mladistvej pleti, a aj vlasov. Zábal aj masáž z medu je pre telo detoxikačná a revitalizačná.

Suroviny na zdravé medovníky

  • 1 šálku mandľovej múky jemnej,
  • 1 šálku múky z vlašských orechov,

Ak použijeme len mandľovú múku, dávame 2 šálky len tej.

  • 1/2 šálky kokosového cukru,
  • 1/2 šálky rozpusteného masla,
  • 2 ks vajíčka,
  • 4 PL medu,
  • 4 PL vody,
  • jedlá sóda,
  • pomarančová kôra,
  • sušený zázvor,
  • škorica,
  • klinčekové korenie,
  • muškátový oriešok (veľmi jemne, pretože je silný),
  • aníz,
  • fenikel,
  • kardamón.

Recept na medovníky v zdravej verzií

1. Vodu, maslo a cukor spolu rozpustíme nad ohňom. Keď zmes zostane vlažná, pridáme med a znovu spolu zmiešame.

2. Zmiešame suché suroviny, teda múku, rozmrvené koreniny aj sódu.

3. Do múčnej zmesi pridáme sladkú zmes vody, masla, cukru a medu.

4. Postupne vymiesime cesto a postupne pridávame aj vajíčka.

Ak je cesto riedke, pridáme trošku mandľovej múky, prípadne ak je suché, trošku rozpusteného masla.

5. Spojené a dobre vymiesené cesto vytvarujeme do bochníka. Prikryjeme ho utierkou, prípadne ho vložíme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme pokojne aj na noc na chladné miesto.

6. Pripravené cesto si vyvaľkáme a môžeme vykrajovať obľúbené vianočné tvary.

Malo by byť primerane hrubé a to asi 0,3 až 0,5 cm.

7. Vykrojené medovníky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme najlepšie na plechu prikrytom papierom na pečenie.

8. Pečieme pri 170 stupňoch Celzia približne 10 až 15 minút.

Vďaka použitiu orechovej múky sú medovníky vhodné pre ľudí s celiakiou. V prípade, že použijete rastlinné maslo, pochutia si na nich aj alergici na laktózu.

Dobrú chuť!

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé maškrty:

Naposledy aktualizované 25.11.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácií s etickou výchovou. Dlhšiu dobu píšem pre rôzne weby od regionálnych, cez všeobecné, až k našej Zdravotéke. Zaujímam sa však o zdravú stravu a cudzia mi nie je ani strava bez lepku. Z cvičenia preferujem beh a jógu

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept? Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?

Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.

Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo? Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?

Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.

Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom

Jablká sú našim tradičným a veľmi obľúbeným ovocím. Urobte si s nami chutný, šťavnatý a zdravý jablkový koláč.

Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake

Hľadáte dezert, ktorý je chutný, svieži, no bez zbytočných kalórií? Náš recept na nízkotučný tvarohový oreo cheesecake je tou správnou voľbou.  

Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi

Bábovka je obľúbeným dezertom, nielen v našich slovenských domácnostiach. Dotvára rodinnú pohodu i zdobí prestretý stôl. Receptov na tuto tradičnú pochúťku je mnoho. My vám ukážeme o...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.