Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?
Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.
Obsah článku
Náročnosť | stredná |
Príprava | 30 minút + pečenie 35 minút |
Porcie | 6 - 10 porcií |
Náš recept na fit strúhaný tvarohový koláč, ktorý je plný energie a zdravia. Skvelo osvieži ako raňajky či zasýti na večeru.
Veľkou výhodou koláčika je, že si ho môžu dopriať všetci vyberaví mašktrníci a pripraviť sa dá v rôzych variantách.
My si pripravíme koláčik vhodný pre celiatikov, takže nebude obsahovať lepok. Dá sa však pripraviť aj zo špeciálneho cottage syru či tvarohu pre alergikov na laktózu.
Tvaroh je základom nášho koláčika a je plný skvelých vitamínov a minerálov prospešných pre naše zdravie.
Ako isto každý vie, je skvelým zdrojom vápnika. Vápnik je prospešný pre naše zuby, kosti a aj väzy. Napomáha teda v boji proti osteoporóze. Skvelo napomáha pri liečbe, ale aj prevencii proti rakovine, posilňuje totiž medzibunkovú komunikáciu.
Vitamíny a minerály v tvarohu tiež zabezpečujú mladistvý vzhľad pokožky. Medzi vitamíny obsiahnuté v tvarohu patrí B6, B12, A, C, D, E a nachádzajú sa v ňom aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, tiamín, horčík, riboflavín, kyselina listová a aj betakarotén.
Vďaka minerálom urytým v tvarohu pomáha v boji proti stresu, posilňuje imunitný systém a ešte k tomu chráni mozgové bunky a zabraňuje ich odumieraniu.
Na tvarohu je tiež výborné to, že hoci zasýti, neobsahuje také množstvo tukov a cholesterolu či dokonca žiadne transmastné kyseliny. Cholesterol v krvi znižuje, čo isto poteší starších ľudí či dámy v menopauze.
Ženy by si ho mali tiež obľúbiť najmä počas tehotenstva, pre jeho bohatý zdroj vápnika. Ten je potrebný pre správny vývoj dieťaťa. Skvelo napomáha pri svalovej činnosti a to aj svalov v srdci, a správne fungovanie nervov. V priebehu tehotenstva je potrebný aj pri stavbe kostí.
Výborná kombinácia vitamínov a minerálov v tvarohu tiež napomáha pri správnom trávení. Nezaťažuje žalúdok a prispieva k eliminovaniu pálenia záhy a bolesti žalúdka.
Vo veľkej obľube ho majú tiež športovci a kulturisti pre jeho prospešné účinky i pre správne fungovanie organizmu. Za čo vďačí vysokému obsahu bielkovín. Tie sú potrebné pri regenerácii a budovaní svalovej hmoty.
Treba tiež podotknúť, že hoci tvaroh v koláči tepelne upravíme, neprichádza o žiadne zo svojich nutričných hodnôt.
Ingrediencie
Na fit strúhaný tvarohový koláč potrebujeme nasledujúce potraviny. Môžeme ich prípadne kombinovať podľa vlastnej chuti a kreativity.
- 3 lyžice kakaa, prípadne proteínového prášku s čokoládovou príchuťou,
- 4 lyžiče kokosového cukru,
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny,
- 1,5 šálky bezpelkovej hladkej múky,
- vajíčko,
- 0,5 šálky kokosového oleja,
- 1 šálka kokosového či sójového mlieka,
- štipku soli,
Plnka
- med alebo vanilkový cukor,
- 300 g jemného tvarohu,
- 250 g hrudkovitého tvarohu,
- 3 vajíčka,
- pridať môžeme aj lyžicu preoteínového prášku s vanilkovou príchuťou,
- ovocie ako višne, maliny či jahody,
Ako fit koláč pripravíme?
1. Najskôr si vymiešame suché suroviny a zvlášť mokré. Teda zmiešame si múku, kakao, kypriaci prášok a cukor, potom zvlášť vajíčko, rozpustený olej a časť mlieka.
2. Napokon všetko spolu vymiesime, až kým nie je z hmoty hutné cesto bez hrudiek. Keď je nejednotné, prilievame mlieko a ak je pririedke prisypeme múku.
3. Pripravené cesto rozdelíme na dve rovnaké hrudky a necháme zabalené odstáť v chladničke.
4. Kým nám cesto zrie, pripravíme si plnku z tvarohu. Najlepšia je plnka, keď sa zvlášť vyšľahajú vaječné bielka do peny a žĺtka s cukrom, potom aj tvarohom. Do žĺtok sa potom pridajú oba tvarohy, primieša sa proteín a nakoniec zľahka aj vyšľahané bielka.
5. Napokon vyberieme z chladničky cesto, ktoré rovnomerne strúhame na vymastený plech (najlepšie je kúpiť si sprej na plech na pečenie). Používame pritom hrubé strúhadlo.
6. Na polovicu nastrúhaného cesta navrstvíme tvarohovú plnku.
Tu môžeme pridať uvarené ovocie. To pripravíme tak, že ho nadrobno nakrájame a na maličkom množstve vody s trochou kokosového cukru povaríme.
7. Potom na tvarohovú plnku opäť nastrúhame zvyšok cesta.
8. Koláč pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 35 minút.
Koláč sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, do cesta môžeme tiež pridať banány a namiesto kokosového oleja môžeme použiť mandľové maslo. Zavisí len od vašej kreativity a odvahy experimentovať.
Dobrú chuť!
Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé koláčiky:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →