Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi

Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi
Zdroj foto: Getty images

Bábovka je obľúbeným dezertom, nielen v našich slovenských domácnostiach. Dotvára rodinnú pohodu i zdobí prestretý stôl. Receptov na tuto tradičnú pochúťku je mnoho. My vám ukážeme o niečo zdravšie, no rovnako chutné prevedenie.

Recept na zdravú bábovku si určite obľúbite. S tvarohom, mandľamipomarančovou šťavou docielite sviežu a šťavnatú chuť. Tento zdravší variant bábovky spestrí váš zoznam chutných dezertov.

Vďaka tvarohu bude vaša bábovka okrem iného bohatá na vápnik, ktorý je dôležitý pre kosti, svaly, či zuby. Je veľmi dobre stráviteľný a obsahuje i množstvo minerálovvitamínov.

Prečítajte si tiež článok: Bezlepková bábovka? Recept na hrnčekovú bábovku s kokosom či orechmi

Mandle obsahujú mandľový olej, vitamíny skupiny B,E a A. Obsahujú tiež kalcium, magnéziumdraslík. Ich hodnoty sú vyššie ako v iných orechoch. Právom sa preto považujú za tie najzdravšie.

Zvyšuje hladinu dobrého - HDL cholesterolu, ktorý odstraňuje z ciev nadbytok škodlivého - LDL cholesterolu. Prispieva tak k prevencií vzniku aterosklerózy. Pôsobí tiež protizápalovoantioxidačne.

Možno vás zaujme i článok: Naše telo potrebuje omega – 3 mastné kyseliny. Prijímame ich dostatok?

Šťava z rôznych citrusov patrí medzi obľúbené tekutiny. Nielen pre ich osviežujúcu chuť má využitie i v iných receptoch, či miešaných nápojoch. Obsahujú množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Ich výhodou je i vlastnosť prirodzene predlžovať výdrž potravín.

Nechajte sa tiež inšpirovať článkom: Smoothie recepty z ovocia, zeleniny, pre zdravie, energiu, chudnutie?

Tvarohová bábovka s mandľami a pomarančovou šťavou

Tento netradičný recept v sebe skrýva zaujímavú kombináciu chutí, ktorú si môžete i sami prispôsobiť a doladiť. Okrem uvedených prísad budete potrebovať i formu na bábovku. Vďaka nej vykúzlite bábovke klasický a všetkým známi bábovkový tvar.

Budete potrebovať:

  • 150 g masla
  • 4 vajíčka
  • vanilkový cukor
  • šťava z dvoch pomarančov
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • kypriaci prášok
  • 100 g pomletých mandlí
  • 250 g tvarohu
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • maslo a hrubú múku na vymastenie a vysypanie formy

Ako na to:

Maslo nechajte zmäknúť pri izbovej teplote. Oddeľte si žĺtka od bielok. Mandle zomeľte na jemno a pomaranče odšťavte.

Formu na bábovku vymastite maslomvysypte múkou, aby sa cesto neprilepilo. Rúru predhrejte na 180°C.

Pomocou šľahača s metličkami vymiešame maslo so žĺtkami, vanilkovýmtrstinovým cukrom.

Postupne pridávame pomarančovú šťavu, múkukypriacim práškom, pomleté mandletvaroh.

bielok vyšľahajte tuhý sneh, ktorý varechou vmiešajte do pripraveného cesta.

Cesto vylejte do pripravenej formy. Asi tretinu cesta si však ešte nechajte v miske a zmiešajte ho s trochou kakaa.

Kakao si môžete najskôr preosiať cez malé sitko. Takto zafarbené cesto prilejte do formy, k ostatnému cestu.

Kakao podporuje vyplavenie endorfínov, čo sú takzvané hormóny šťastia. Okrem množstva iných prospešných látok obsahujú i flavonoidy, čo sú rastlinné zlúčeniny s priaznivými účinkami na organizmus. Pôsobia ako antioxidanty, potláčajú zápal či chránia telo pred škodlivými mikróbmi.

Bábovku vložte do rúry a pečte zhruba 60 až 75 minút.

Zapichnutím špajdle  do cesta zistíme, či je bábovka dostatočne prepečená. Ak sa na špajdle no vytiahnutí nenachádza nalepené cesto, môžeme bábovku vybrať z rúry.

Z formy sa bude bábovka ľahšie vyberať až po vychladnutí. Zatiaľ si môžete prichystať tácku, či tanier, kde bábovku vyklopíte.

Hotovú bábovku môžete posypať práškovým cukrom, alebo poliať citrónovou polevou.

Recept na citrónovú polevu

Citrónová či pomarančová poleva, dochutí a dozdobí najmä svieže ovocné zákusky i torty.

Na polevu budete potrebovať:

  • 70 g práškového cukru
  • šťavu z jedného citróna alebo pomaranča

Ako na to:

Do menšieho kastrólika vlejte šťavu a pomaly ju zohrievajte. Do teplej šťavy pridajte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.

Ešte teplou polevou polejte bábovku, alebo iný dezert. Vytvorí sa tak sladkýlesklý povrch.

Na dozdobenie môžete použiť i poukladané mesiačiky mandarínky či posypať strúhanými mandľami. Záleží len od vašej chuti a fantázie.

Prajeme dobrú chuť

Inšpirujte sa tiež našimi inými osviežujúcimi receptami:

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané