späť na zoznam článkov

Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom
Zdroj foto: Getty images

Jablká sú našim tradičným a veľmi obľúbeným ovocím. Urobte si s nami chutný, šťavnatý a zdravý jablkový koláč.


Jablkový koláčpudingomtvarohom môže byť fit variant, ako si takýto úžasný koláč pripraviť.

Cesto sme mierne upravili, aby predstavovalo o niečo zdravšiu náhradu klasického piškótového cesta. Náš recept si môžete ešte doladiť podľa svojich predstáv. Dozdobením orechmi, ovsenými vločkami či mandľami, určite potešíte vaše chuťové poháriky.

Pri podobných receptoch je veľmi obľúbené i lístkové cesto. Výhodou je rýchla úprava a tiež zaujímavá chuť. Patrí však medzi potraviny, ktoré obsahujú nebezpečné transmastné kyseliny. Preto sa mu radšej vyhnite.

V tomto recepte sú hlavnou a najdôležitejšou prísadou jablká. Zákusku dodajú tú správnu šťavnatú chuť i vôňu.

Jablká sú prospešné nielen vďaka minerálom a vitamínom, ale i pre obsah minerálnych solí, organických ovocných kyselín a vlákniny. Látky obsiahnuté v jablku chránia srdce a cievy. Tiež upravujú hladinu cholesterolu v krvi a bránia tak vzniku aterosklerózy.

Viac o ateroskleróze i vláknine si môžete prečítať v našich článkoch:

Recept na jablkový koláč s pudingom a tvarohom

Náš recept je pomerne rýchly a jednoduchý. Bez veľkej námahy pripravíte chutný jablkový koláč, ktorý dotvorí tú správnu domácu pohodu.

Budete potrebovať:

  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 dcl olivového oleja
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 puding + 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 1 kg jabĺk
  • štipku mletej škorice
  • oriešky, mandľové lupienky alebo ovsené vločky

Ako na to

Predhrejte si rúru, zhruba na 180 °C. Nachystajte si plech, na ktorý dajte papier na pečenie.

Rozbite vajcia tak, aby ste oddelili žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešajte s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávajte olej a múkupráškom do pečiva.

Nakoniec vyšľahajte z bielok tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta. Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé, môžete primiešať trochu vody.

Zmes vlejte na pripravený plech s papierom na pečenie a vložte do rúry asi na 30 až 45 minút. Cesto musí byť mierne zafarbené a po zapichnutí a vytiahnutí špajdle na nej nesmie zostať nalepené cesto.

Jablká očistite a nastrúhajte.

Poukladajte ich rovnomerne na upečené a vychladnuté cesto. Posypte trochou škorice a ak sú jablká príliš kyslé, pridajte i trošku vanilkového cukru.

Teraz si pripravte puding.

Rozmiešajte teda obsah vrecúška spolu s cukrom a trochou vlažného mlieka. Ostatné mlieko nechajte zovrieť. Zmes za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka a ešte asi minútu povarte.

Do pripraveného pudingu vmiešajte maslo a po vychladnutí pridajte ešte jemný tvaroh. Zmes pudingu, masla a tvarohu rozotrite na cesto s jablkami.

Tvaroh obsahuje mnoho prospešných látok ako napríklad minerály a vitamíny. Významné zastúpenie má najmä vápnik, ktorý má význam hlavne pre kosti, svaly a zuby.

Vrch jablkového koláča môžete posypať nasekanými orieškami, mandľovými lupienkami či ovsenými vločkami. Koláč vložte do rúry a nechajte ešte zapiecť asi na 10 minút.

Orechy obsahujú kvalitné tuky, vlákninu, množstvo vitamínu E, draslík a horčík. Ich pravidelná konzumácia prispieva k znižovaniu zlého - LDL a miernemu zvyšovaniu dobrého - HDL cholesterolu.

 

Prajeme dobrú chuť.

Nechajte sa inšpirovať aj našimi inými sviežimi receptami:

 

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 18.08.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept

Veľmi obľúbený a ľahký recept pochádzajúci z Francúzska zasýti a to aj vďaka našej zdravej verzii.

Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami

Spestrite svoj jedálniček o túto živinami nabitú zeleninu a pripravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.

Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo? Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?

Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.

Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to? Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to?

Rizoto je veľmi variantným pokrmom. V podstate sa dá pripraviť z čohokoľvek v akejkoľvek verzií. Náš recept na zelené rizoto je plný vitamínov a minerálov.

Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku? Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku?

Kôpor jednoznačne patrí medzi kontroverzné korenie či bylinku. Je totižto aromatický, čo nevyhovuje každému.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.