- nutritionsource.hsph.harvard.edu - Carbohydrates and Blood Sugar
- health.harvard.edu - The lowdown on glycemic index and glycemic load
- glycemicindex.com - Glycemic Index Research and GI News
- glycemic-index.net - Glycemic Load Explained: Definition, Formula, Benefits, and Examples
- diabetes.co.uk - Glycemic Load
Glykemická nálož potravín: Ďalší kúsok skladačky prehľadu o cukroch v strave ku glykemickému indexu

Glykemická nálož je ukazovateľ, ktorý udáva reálny vplyv konkrétnej porcie jedla na hladinu cukru v krvi. Neberie do úvahy iba rýchlosť vstrebávania cukru a zvýšenia glykémie ako glykemický index. Prináša tak podrobnejší pohľad na množstvo sacharidov.
Obsah článku
Glykemická nálož (GL) ide o krok ďalej a zohľadňuje nielen rýchlosť, ale aj to - koľko sacharidov/cukru/glukózy reálne do tela dostaneme v danej porcii.
GI = ukazuje rýchlosť vstrebávania cukru.
GL = vyjadruje celkový "náraz" cukru na organizmus z konkrétnej porcie jedla. Zohľadňuje nielen rýchlosť, ale aj množstvo sacharidov.
Ako je užitočný rozdiel medzi GI a GL?
Glycemic Load – GL = Glykemická nálož alebo tiež glykemická záťaž.
Niektoré potraviny môžu mať síce vysoký glykemický index, keďže sa cukor z nich vstrebáva rýchlo, ale majú nízky celkový obsah cukru. Vtedy, ak je obsah glukózy nízky, nemusí byť vplyv na hladinu cukru v krvi tak dramatický.
Všeobecne platí, že čím je potravina viac spracovaná, tým je vyšší jej GI a čím má potravina viac bielkovín, vlákniny a tuku, tým je jej GI nižší.
Dobrým príkladom je porovnanie melónu a...
Vodný melón má pomerne vysoký glykemický index, a to približne GI = 76. Znamená to, že cukor z neho sa vstrebáva rýchlo. Bežná porcia však obsahuje pomerne málo sacharidov, pretože väčšinu objemu tvorí voda.
Preto bude GL porcie melónu nižšia.
Naopak, potravina so stredným GI, ktorá má celkovo vysoký obsah sacharidov a zjete jej väčšiu porciu, môže mať vyššiu glykemickú záťaž ako porcia melónu.
Čítajte tiež náš článok: Glykemický index potravín: Kľúč k stabilnej hladine cukru a lepšiemu zdraviu. Ako ho využiť vo svoj prospech?
Potraviny s nízkym GI a GL sú tak vhodnejšou alternatívou pre reguláciu prijatého cukru a kontrole hladu.
Konzumácia stravy s vysokým obsahom jednoduchých cukrov spôsobuje chaotické a prudké výkyvy hladiny glykémie. Náhly výstup a rýchly pokles cukru v krvi vedie k únave a k chuti na ďalšie sladké potraviny.

Ako sa GL počíta?
Vzorec je jednoduchý:
GL = (GI x množstvo sacharidov v porcii v gramoch) ÷ 100
Príklad:
Ak má potravina GI 70 a jedna porcia obsahuje 30 gramov sacharidov/cukrov, GL = 21.
GL = (70x30) ÷ 100
GL = 2100 ÷ 100
GL = 21
Hodnota GL odráža skutočný účinok, nielen rýchlosť, potraviny na hladinu glykémie po jej konzumácii.

Kategórie glykemickej nálože
Ako glykemický index, aj GL je rozdelená do troch úrovní:
- Vysoká GL - 20 a viac
- Stredná GL - 11 až 19
- Nízka GL - 10 a menej
Príklad hodnôt v kategóriách GL v tabuľke
Vysoká GL | Stredná GL | Nízka GL |
Biela bageta - 25 | Kukurica - 15 | Hnedá ryža - 9 |
Biela ryža - 23 | Ryža guľatozrnná - 14 | Cícer - 7 |
Zemiaková kaša - 22 | Banán - 13 | Jablko - 6 |
Kukuričné lupienky - 21 | Celozrnný chlieb - 12 | Šošovica - 5 |
Melón - 20 | Sladké zemiaky - 11 | Paradajky - 4 |
Hodnoty sú iba približné - závisia od viacerých faktorov, ako je porcia, spôsob prípravy, presného GI potraviny a teda skutočného obsahu sacharidov. |

Na čo je to dobré a na čo si dať pozor?
Pre koho má sledovanie glykemickej záťaže najvyšší význam?
- Ľudia so zhoršenou glukózovou toleranciou/inzulínovou rezistenciou, diabetici ale tiež so srdcovo-cievnymi ochoreniami a podobne.
- Pre tých, ktorí sa snažia o zníženie a kontrolu telesnej hmotnosti.
- Športovcov a aktívnych jedincov, keď správna kombinácia potravín s rôznou GL môže optimalizovať energetické zásoby v plánovaní fyzických aktivít.
- Každého, kto sa chce stravovať vyvážene, nakoľko sledovanie GL môže pomôcť optimalizovať energetickú bilanciu a predchádzať chaotickým výkyvom hladiny cukru v krvi.
Ide o nástroj, ktorý nám môže pomôcť robiť lepšie výživové rozhodnutia a udržiavať zdravý životný štýl.

Záverom, vo všeobecnosti nám sledovanie GL a GI pomáha v predchádzaní vysokých glykemických špičiek a prudkej inzulínovej odozve, podporuje stabilnejší metabolizmus.
Samozrejme, že obe tieto veličiny nie sú meradlom zdravej stravy. Je to však užitočný nástroj, ktorý spolu s komplexnými údajmi o nutričných hodnotách (obsah bielkovín, celkových sacharidov a tukov) poskytuje presnejší obraz o tom, ako konkrétna porcia ovplyvní hladinu cukru v krvi.
Pomáha v lepším plánovaní jedálnička, a snahe strážiť si hladinu cukru, a to má význam nielen pre ľudí s cukrovkou či pri regulácii telesnej hmotnosti.
Správny prehľad o vplyve sacharidov v potravinách na naše telo podporuje myšlienku zdravého stravovania a životného štýlu.
Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →