Glykemická nálož potravín: Ďalší kúsok skladačky prehľadu o cukroch v strave ku glykemickému indexu

Glykemická nálož potravín: Ďalší kúsok skladačky prehľadu o cukroch v strave ku glykemickému indexu
Zdroj foto: Canva

Glykemická nálož je ukazovateľ, ktorý udáva reálny vplyv konkrétnej porcie jedla na hladinu cukru v krvi. Neberie do úvahy iba rýchlosť vstrebávania cukru a zvýšenia glykémie ako glykemický index. Prináša tak podrobnejší pohľad na množstvo sacharidov.

Glykemická nálož nám poskytuje detailnejší pohľad na množstvo cukru v jedle. Predstavte si, že glykemický index (GI) nám povie, ako rýchlo sa cukor z určitej potraviny dostane do krvi, a teda ako rýchlo zvýši hladinu krvného cukru - glykémiu.

Glykemická nálož (GL) ide o krok ďalej a zohľadňuje nielen rýchlosť, ale aj to - koľko sacharidov/cukru/glukózy reálne do tela dostaneme v danej porcii.

GI = ukazuje rýchlosť vstrebávania cukru. 
GL = vyjadruje celkový "náraz" cukru na organizmus z konkrétnej porcie jedla.  Zohľadňuje nielen rýchlosť, ale aj množstvo sacharidov. 

Ako je užitočný rozdiel medzi GI a GL?

Glycemic Load – GL = Glykemická nálož alebo tiež glykemická záťaž.

Niektoré potraviny môžu mať síce vysoký glykemický index, keďže sa cukor z nich vstrebáva rýchlo, ale majú nízky celkový obsah cukru. Vtedy, ak je obsah glukózy nízky, nemusí byť vplyv na hladinu cukru v krvi tak dramatický.

Všeobecne platí, že čím je potravina viac spracovaná, tým je vyšší jej GI a čím má potravina viac bielkovín, vlákniny a tuku, tým je jej GI nižší.

Dobrým príkladom je porovnanie melónu a...

Vodný melón má pomerne vysoký glykemický index, a to približne GI = 76. Znamená to, že cukor z neho sa vstrebáva rýchlo. Bežná porcia však obsahuje pomerne málo sacharidov, pretože väčšinu objemu tvorí voda.

Preto bude GL porcie melónu nižšia.

Naopak, potravina so stredným GI, ktorá má celkovo vysoký obsah sacharidov a zjete jej väčšiu porciu, môže mať vyššiu glykemickú záťaž ako porcia melónu.

Čítajte tiež náš článok: Glykemický index potravín: Kľúč k stabilnej hladine cukru a lepšiemu zdraviu. Ako ho využiť vo svoj prospech?

Potraviny s nízkym GI a GL sú tak vhodnejšou alternatívou pre reguláciu prijatého cukru a kontrole hladu.

Konzumácia stravy s vysokým obsahom jednoduchých cukrov spôsobuje chaotické a prudké výkyvy hladiny glykémie. Náhly výstup a rýchly pokles cukru v krvi vedie k únave a k chuti na ďalšie sladké potraviny.

Žena konzumuje kocky cukru, má veľký hlad
Opakované kolísanie hladiny cukru má vplyv na pocit sýtosti, čo môže viesť k prudkému pocitu hladu. Môžeme tak stratiť kontrolu nad energetickou bilanciou a prehnaný príjem energie vedie k nadváhe a obezite. Zdroj foto: Canva

Ako sa GL počíta?

Vzorec je jednoduchý:

GL = (GI x množstvo sacharidov v porcii v gramoch) ÷ 100

Príklad:

Ak má potravina GI 70 a jedna porcia obsahuje 30 gramov sacharidov/cukrov, GL = 21.

GL = (70x30) ÷ 100

GL = 2100 ÷ 100

GL = 21

Hodnota GL odráža skutočný účinok, nielen rýchlosť, potraviny na hladinu glykémie po jej konzumácii.

Hodnota GL odráža skutočný účinok, nielen rýchlosť, potraviny na hladinu glykémie po jej konzumácii.  GL a GI - dve veličiny o prehľade cukru v strave. Zdroj foto: Canva
Hodnota GL odráža skutočný účinok, nielen rýchlosť, potraviny na hladinu glykémie po jej konzumácii. GL a GI - dve veličiny o prehľade cukru v strave. Zdroj foto: Canva

Kategórie glykemickej nálože

Ako glykemický index, aj GL je rozdelená do troch úrovní:

  • Vysoká GL - 20 a viac
  • Stredná GL - 1119
  • Nízka GL - 10 a menej

Príklad hodnôt v kategóriách GL v tabuľke

Vysoká GL Stredná GL Nízka GL
Biela bageta - 25 Kukurica - 15 Hnedá ryža - 9 
Biela ryža - 23 Ryža guľatozrnná - 14 Cícer - 7
Zemiaková kaša - 22 Banán - 13 Jablko - 6
Kukuričné lupienky - 21 Celozrnný chlieb - 12 Šošovica - 5
Melón - 20 Sladké zemiaky - 11 Paradajky -  4
Hodnoty sú iba približné - závisia od viacerých faktorov, ako je porcia, spôsob prípravy, presného GI potraviny a teda skutočného obsahu sacharidov.
Pestrý vyvážený jedálniček
Pestrý vyvážený jedálniček "odpustí aj malé nutričné zaváhanie". Dôležité je sledovať si celkový príjem a výdaj energie. Samozrejme, sú jedinci, ktorých diétny režim nedopustí ani na občasné prešľapy. Zdroj foto: Canva

Na čo je to dobré a na čo si dať pozor?

Pre koho má sledovanie glykemickej záťaže najvyšší význam?

  • Ľudia so zhoršenou glukózovou toleranciou/inzulínovou rezistenciou, diabetici ale tiež so srdcovo-cievnymi ochoreniami a podobne.
  • Pre tých, ktorí sa snažia o zníženie a kontrolu telesnej hmotnosti.
  • Športovcov a aktívnych jedincov, keď správna kombinácia potravín s rôznou GL môže optimalizovať energetické zásoby v plánovaní fyzických aktivít.
  • Každého, kto sa chce stravovať vyvážene, nakoľko sledovanie GL môže pomôcť optimalizovať energetickú bilanciu a predchádzať chaotickým výkyvom hladiny cukru v krvi.

Ide o nástroj, ktorý nám môže pomôcť robiť lepšie výživové rozhodnutia a udržiavať zdravý životný štýl.

Cukor a nápis diabetes. GL a GI poskytuje prehľad do
GL a GI poskytuje prehľad do "nutričnej alchýmie". Význam má nielen pre ľudí s diabetom či nadváhou a obezitou. Stravovať sa zdravo by malo byť snahou každého. Zdroj foto: Canva

Záverom, vo všeobecnosti nám sledovanie GL a GI pomáha v predchádzaní vysokých glykemických špičiek a prudkej inzulínovej odozve, podporuje stabilnejší metabolizmus.

Samozrejme, že obe tieto veličiny nie sú meradlom zdravej stravy. Je to však užitočný nástroj, ktorý spolu s komplexnými údajmi o nutričných hodnotách (obsah bielkovín, celkových sacharidov a tukov) poskytuje presnejší obraz o tom, ako konkrétna porcia ovplyvní hladinu cukru v krvi. 

Pomáha v lepším plánovaní jedálnička, a snahe strážiť si hladinu cukru, a to má význam nielen pre ľudí s cukrovkou či pri regulácii telesnej hmotnosti.

Správny prehľad o vplyve sacharidov v potravinách na naše telo podporuje myšlienku zdravého stravovania a životného štýlu.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.