späť na zoznam článkov

Jedálniček pre pacientov s celiakiou, dôležité obmedzenia

Jedálniček pre pacientov s celiakiou, dôležité obmedzenia

Celiakia je novodobé ochorenie. Existovala aj v minulosti, ale pôvod zdravotných ťažkostí bol dlho nejasný. Prejavy boli závislé od stravovacích návykoch. Časom sa prišlo na potraviny, ktoré stav zhoršovali a naopak tie, ktoré nastolili obdobie pokoja. S medicínskym pokrokom dnes už vieme, čo je príčinou, a aj to ako sa správne stravovať.


Celiakia, čo je príčinou tohto ochorenia?

Celiakia je všeobecne známy a zaužívaný termín, no toto ochorenie ale môžete nájsť aj pod inými menej známymi názvami ako je napríklad Herter - Heubnerova choroba, infantilismus intestinalis Herteri, celiakálna sprue, netropická sprue, idiopatická sprue, glutémová enteropatia či glutén senzitívna celiakia detí.

Vyskytuje sa celosvetovo. Postihuje mužov aj ženy v miere 1:2. Prevalencia ochorenia u nás je 1:1000 novonarodených detí. Vo svete sa však počty líšia (1:300 až 1: 6000). Niekedy sa zistí už malých detí, inokedy sa na ňu príde náhodne pri poruchách výživy, malabsorbcii, tráviacich alebo iných ťažkostiach u dospelých ľudí.

Celiakia je autoimúnne ochorenie namierené voči bielkovine zvanej glutén. Pojem autoimúnne v sebe zahŕňa nadmernú imunitnú odpoveď organizmu, je aktívny a napáda vlastné štruktúry. V prípade celiakie je terčom útoku tenké črevo.

Glutén, súčasť európskych kuchýň

Glutén, známy aj ako lepok, lektín alebo prolamín patrí do skupiny glykoproteínov. Zjednodušene ide o bielkovinu rastlinného pôvodu, ktorá sa vyskytuje v niektorých, bežne používaných potravinách. Napriek dokonalej úprave potravín zostáva ťažko stráviteľným v tenkom čreve. U zdravého jedinca však jeho konzumácia nevyvoláva ťažkosti. U pacientov s intoleranciou (neznášanlivosťou) lepku tomu tak nie je.

Zaujímavé: Glutén alebo lepok je vo svojej hmotnej, fyzickej podobe lepkavou hmotou. Používa sa dokonca na výrobu niektorých lepidiel. Je ťažko stráviteľný. Jeho konzistencia spôsobuje pri nadmernej konzumácii potravín s obsahom gluténu (aj u zdravého jedinca), že sa hromadí a lepí na tenké črevo.

Lepok je tradičnou súčasťou európskeho stravovania. Natrafíte naň v každých potravinách, v každej reštaurácii a závodnej kuchyni. Jeho používanie v potravinárstve je natoľko zaužívané, že sa mu nevyhnete.

Ktoré potraviny obsahujú lepok?

Najvyššie množstvo gluténu je obsiahnuté v rastlinách z rodu trávovité (lat. Poaceae). Obecne je známe, že lepok tvorí súčasť väčšiny potravín z obsahom škrobu.

Ktorým potravinám je treba sa vyhýbať?

  • výrobky z pšenice
  • výrobky z jačmeňa
  • výrobky zo žita
  • výrobky zo špaldy
  • výrobky z kamutu
  • biela múka / špalda
  • ovos
  • raž
  • cereálie a ovsené vločky
  • teff
  • ryža (biela)
  • krúpy
  • proteínové tyčinky
  • cestoviny
  • zemiaky/chipsy
  • modifikovaný kuchynský škrob - dextrín
  • keksy a sladkosti z lepkovej múky
  • sójová ale aj iné omáčky a dochucovadlá
  • niektoré sáčkové polievky
  • niektoré koreniny
  • imitácia krabieho mäsa a tyčiniek

Treba mať na zreteli, že lepok sa ako prísada používa takmer všade. Je dôležitou prísadou pri výrobe potravín, a je využívaný ako zahusťovadlo. Preto je nutné, aby pacienti s celiakiou navštevovali obchody, ktoré sú zamerané na špeciálnu stravu a doplnky, alebo pozorne študovali etikety pri každom nákupe.

Čo znamená gluten free?

Napriek faktu, že potravinárstvo je plné gluténu, sa čím ďalej tým viac vkrádajú do našich obchodov výrobky bez obsahu lepku. Tieto potraviny podliehajú zákonu o povinnom označení, teda na ich obale nájdete etiketu s informáciou gluten free - bez lepku.

V dnešnej dobe už existujú dokonca predajne zamerané výhradne na potraviny pre pacientov s rôznymi ochoreniami alebo výživovými obmedzeniami. Najčastejšie sú to bio - predajne, kde nájdete potraviny pre diabetikov ale aj pacientov s celiakiou.

Zaujímavé: Napriek etikete, ktorá hovorí, že výrobok je bez lepku, aj v tomto nájdete isté stopové množstvo gluténu. Toto množstvo by však nemalo presiahnuť odporúčané normy t.j. 20 ppm.

Čo sa deje v tenkom čreve, ak sa stretne s lepkom?

Tenké črevo tvorí súčasť tráviacej sústavy. Tá je priamo zodpovedná za vstrebávanie sa niektorých látok a živín do organizmu. Bez tráviacej sústavy a jej funkcie by sme existovali asi tak ako bez srdca.

Anatómia a fyziológia tenkého čreva

Tenké črevo (lat. intestinum tenue) je trubicový orgán, anatomicky poprehýbaný do kľučiek a uložený v brušnej dutine. V priemere dosahuje dĺžky 3m až 5m. Skladá sa z troch častí, ktoré na seba nadväzujú (duodenum, jejunum, ileum).

Stena tenkého čreva, na rozdiel od ostatných oddielov tráviaceho systému, so sebou nesie určité odlišnosti. Vnútorná časť tenkého čreva je fyziologicky prispôsobená tak, aby sa na nej štiepili a vstrebávali takmer všetky látky žalúdočného obsahu - chýmusu. To znamená, že sa na nej nachádza omnoho viac  sliznicových rias s klkmi ako v iných oddieloch čreva.

Práve v prvom oddiele tenkého čreve dochádza k hlavnému štiepeniu všetkých živín z potravy prostredníctvom tráviacich enzýmov. V druhom a treťom oddiely sa tieto živiny vstrebávajú, čomu nasvedčuje aj skrátenie črevných klkov. Významným faktorom je aj ich pohyb.

Čo sa deje v tenkom čreve u pacientov s celiakiou?

Pri celiakii sa predpokladá genetická predispozícia, ktorá má za následok poruchu metabolizmu črevných peptidáz. Práve oni sú zodpovedné za odbúravanie a štiepenie gluténu. Celiakici trpia vznikom  toxicity, za ktorú je priamo zodpovedná molekula gluténu a jej hromadenie sa v tenkom čreve.

V tenkom čreve sa glutén nielen hromadí a lepí ale aj poškodzuje jeho sliznicu (hlavne enterocyty). Pre organizmus pôsobí a teda je alergén (neželaná látka v tele) a organizmus sa púšťa do boja . Spúšťajú sa autoimúnne mechanizmy, čo má za následok aktiváciu imunitnej odpovede tela. Začínajú sa vytvárať protilátky podobne ako pri inej alergii.

Zaujímavé: U pacientov s celiakiou je súčasne zistená aj intolerancia laktózy, alebo sa s najvyššou pravdepodobnosťou rozvinie ako následok poškodenia sliznice tenkého čreva. Začnú sa vytvárať protilátky proti bielkovinám obsiahnutým v kravskom mlieku.

Ako sa prejavuje celiakia?

Asi 10% pacientov, z celkového počtu s týmto ochorením má asymptomatický priebeh. Narušenie a stenčenie klkov v tenkom čreve im nerobí problém v bežnom živote, alebo si to pre nedostatok informácií neuvedomujú.

Symmptomatické prejavy celiakie zväčša zotrvávajú na úrovni tráviaceho traktu. Niektoré prejavy ochorenia, však nemusia hneď budiť dojem, že sa jedná o intoleranciu laktózy.

Tabuľka s príznakmi celiakie:

Symptómy na úrovni tráviaceho traktu Nešpecifické symptómy celiakie
  • porucha resorbcie potravinových zložiek
  • zvýšená dráždivosť pri trávení
  • anorexia
  • zvracanie
  • deficit železa
  • deficit kyseliny listovej
  • pozitivita bielkovín v sére
  • hnačka / častá stolica / paradoxne zápcha
  • zapáchajúca stolica
  • žlto sfarbená stolica
  • spenená stolica 
  • stolica s obsahom tuku a svalových vláken
  • zväčšenie objemu brucha
  • bolesť brucha
  • chudé končatiny (svalová atrofia)
  • úbytok hmotnosti / neprospievanie
  • nervozita, mrzutosť, nepokoj
  • negativizmus / depresia
  • anorexia
  • zvracanie
  • pozitivita bielkovín v sére
  • anémia / chudokrvnosť
  • bledosť slizníc
  • hladký jazyk
  • ragády na ústnych kútikoch
  • opuchy končatín
  • úbytok hmotnosti / svalstva
  • neprospievanie / osteoporóza
  • zväčšovanie objemu brucha
  • bolesť brucha
  • chudé končatiny (svalová atrofia)
  • retardácia rastu
  • vynechanie / poruchy menštruácie
  • spontánne potraty
  • skorá menopauza

Ako zistím, že má moje dieťa celiakiu?

Niekedy sa toto ochorenie zistí až v dospelom veku. Všímavé mamičky však môžu prísť na to, že nie je s dieťatko niečo v poriadku už oveľa skôr. U novorodenca a dojčaťa je zistenie celiakie na základe prejavov nemožné. Sú kŕmené materským alebo umelým mliekom, v ktorom sa lepok nenachádza.

Už v dojčeneckom období, teda v čase, keď sa strava dieťatka mení je možné pozorovať ťažkosti. Do jeho jedálnička sa postupne pridávajú múčne a iné výrobky. Tie obsahujú glutén, ktorý na seba nenechá dlho čakať a prejaví sa navonok, podobne ako u dospelého.

Ako sa diagnostikuje celiakia? Poznáme liečbu?

Podozrenie na celiakiu nastáva, keď má pacient inak nevysvetliteľné črevné ťažkosti. Najtypickejšie sú bolesti brucha, brucho je nafúknuté, celková hmotnosť pacienta je aj vzhľadom na jeho príjem nízka, stolica je zväčša riedka, hnačkovitá a žlto sfarbená, prípadne spenená. Objavuje sa tiež zvracanie a v krvi je nedostatok železa a kyseliny listovej.

Niekedy sa príde na ochorenie náhodne, ak bol z akéhokoľvek dôvodu robený RTG brucha. Na snímku sú črevné kľučky dilatované (rozšírené) a je viditeľná stáza (nahromadenie) črevného obsahu v črevách. Celkový obraz pripomína „snehové vločky”.

Základné piliere konečnej diagnózy

Na konečnú diagnostiku sa používa xylózový tolerančný test. Robí sa u pacientov s malabsorbčným syndrómom podaním D-xylózy a nalačno v niekoľko hodinových odstupoch s následným laboratórnym vyšetrením krvi a moču. Pozitivita testu sa ukáže ako znížená exkrécia xylózy v moči.

Najdôležitejšou diagnostickou metódou je biopsia sliznice tenkého čreva. Tou sa zväčša zistí vyhladená črevná sliznica (atrofia črevných klkov) a zmenšenie epitelovej vrstvy čreva

Existuje liečba na celiakiu?

Liečba celiakie je budúcnosťou. V dnešnej dobe, aj napriek pokusom, nebol vyvinutý liek ani vakcinácia, ktorá by potlačila autoimúnne procesy u pacienta s celiakiou.  Dnešná liečba spočíva len v diéte a v obmedzení produktov s obsahom gluténu.

Pri dodržiavaní týchto obmedzení sa tlmia a potláčajú všetky príznaky spojené s ochorením. Diéta je teda zároveň aj jedinou dostupnou „liečbou” celiakie.

Zaujímavé: Pred érou bezlepkovej diéty a bezlepkových potravín, bola úmrtnosť na toto ochorenie 10 až 30%. Po zavedení špeciálnej stravy na trh, je to menej ako 1%.

Celiakia a gravidita

Vzhľadom na zaznamenané spontánne potraty u tehotných pacientok s celiakiou, je vhodné, aby bolo tehotenstvo plánované. Nikdy by sa nemalo plánovať v akútnej fáze, ale pri remisii (zlepšení) ochorenia a symptómov.

Pacientka by mala absolvovať pravidelné gynekologické prehliadky, zamerané na správny vývoj plodu. Pri dodržiavaní diétnych obmedzení, by nemal nastať žiadny problém. Horšie je to u matiek, ktoré nevedia, že majú celiakiu. Dochádza u nich k oneskorenému, vnútromaternicovému vývoju plodu.

Matky s celiakiou vie počas gravidity pekne potrápiť anémia - chudokrvnosť. Pravidelné odbery krvi a odbery pri neprimerane zvýšenej únave a ospalosti by mali byť samozrejmosťou.

Dobrou správou je, že vyššie popísané komplikácie sú raritné. Tehotenstvo zväčša prebieha bez akýchkoľvek ťažkostí. To ale neznamená, že tento stav treba podceniť.

Aké diétne obmedzenia platia pre pacientov s celiakiou?

Základom ochorenia je intolerancia lepku a súčasne vo väčšine prípadov aj intolerancia laktózy. Stravovanie pacientov s celiakiou by malo byť preto zamerané na vynechanie potravín z obsahom týchto látok. Obzvlášť opatrní by mali byť pacienti v akútnej fáze ochorenia.

Bezlepková diéta - základom je vynechanie múky

Najviac lepku obsahujú obilniny, ktoré sa používajú na výrobu múky.  Múka by mala byť z jedálnička pacienta úplne vylúčená, a taktiež všetky potraviny, ktoré obsahujú čo i len stopy obilnín.

Na väčšine výrobkov je uvedené, že môže obsahovať stopy obilnín, ktoré majú taktiež negatívny vplyv a spôsobujú ťažkosti, aj keď ich množstvo je minimálne.

Ktoré potraviny sú vhodné?

Ako náhrada dobre poslúži bezlepková múka, ktorá sa dá zakúpiť v špeciálnych obchodoch, ale aj múka ryžová, kukuričná či sójová. V dnešnej dobe sa dajú zaobstarať aj hotové, bezlepkové polotovary vyrobené z vhodnej múky. Sú to napríklad bezlepkové cestoviny, chlieb, korpusy, koláče, sušienky a rôzne sladkosti.

Zaujímavé: Na bezlepkových výrobkoch nájdete označenie gluten free alebo symbol prečiarknutého obilného klasu. Niektoré sú na lekársky predpis, pričom sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Ktoré to sú nájdete na zozname dietetických potravín.

Okrem bezlepkových potravín je vhodné ovocie, zelenina, zemiaky, mäso, ryby, kukurica, ryža (nie biela). Dôležitý je dostatočný prísun bielkovín (tvaroh, syry, jogurty, mlieko - bezlaktózové).

Ako postupovať so stravovaním v akútnej fáze ochorenia?

Pri akútnej fáze celiekie je vhodná diéta s postupným zaťažovaním tráviaceho traktu, hlavne tenkého čreva, samozrejme s absolútnym vynechaním akéhokoľvek stopového množstva lepku.

  1. prvých 3 až 5 dní (podľa závažnosti stavu) sa odporúča diéta. Jesť by sa mala iba ovocná strava (strúhaná, mixovaná).
  2. na tretí alebo piaty deň sa postupne pridáva bielkovinová zložka (tvaroh, chudé mäso)
  3. pokiaľ nenastanú na piaty až šiesty deň ťažkosti, pridávajú sa cukry a tuky (rastlinného pôvodu)

Zopár chutných receptov bez pridania lepku

Od začiatku tu píšem o obmedzeniach pre pacientov s celiakiou, no aj bezlepková strava môže byť chutná. Chce to len patričné vedomosti o tom čo môžete jesť, opatrnosť pri nákupe potravín a pozitívny postoj k vareniu.

Raňajky - správny začiatok každého dňa

  1. bezlepkové pečivo - aj pacienti s celiakiou si vedia pochutiť na úplne klasických raňajkách ako je pečivo s rôznymi prílohami (tuniak, zelenina, šunka, syry, jogurty, vajíčko, bryndzová nátierka, avokádová nátierka)
  2. omeleta - omeletu je možné pripraviť z normálnych vajec, zeleniny podľa chuti a opražiť najlepšie na olivovom oleji
  3. cuketová placka - cuketu nastrúhame, vytlačíme z nej prebytočnú šťavu, pridáme 2 lyžice olivového oleja, zahustíme trochou bezlepkovej múky, osolíme a dochutíme bylinkami podľa vlastného výberu
  4. ovocná, krupicová kaša - krupicu zmiešame s vodou za stáleho varu (bezlaktózové mlieko), ochutiť ju môžeme rôznymi druhmi ovocia (jahody, maliny, lesné plody, oriešky)
  5. jablkovo - škoricové lievance - jednu šálku pohánky zalejeme vodou a necháme do rána odstáť v chladničke. Ráno zvyšnú vodu precedíme, pridáme vajce, nastrúhané jablká so škoricou, trochu bezlaktózového mlieka, osladíme stéviou a opečieme na panvici. Ochutíme ovocím podľa výberu.

Ste milovníci polievok? Celiakia vám nebráni jesť ich aj naďalej

  1. klasický slepačí alebo hovädzí vývar - vo veľkom hrnci povaríme kuraciu polievkovú zmes alebo hovädzie rebierka približne hodinu a pol. Očistíme od šumín. Pridáme na kocky alebo krúžky nakrájanú mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cibuľu, ružičkový kel alebo karfiol či brokolicu (podľa chuti). Pridáme soľ, čierne korenie, vegetu (solčanka) a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Povaríme kým zelenina nezmäkne. Nakoniec môžeme pridať na kocky nakrájané zemiaky alebo bezlepkové rezance.
  2. hubová polievka - huby podľa vlastnej chuti povaríme vo vriacej vode. Vodu zlejeme, pridáme čistú vodu a znovu varíme. K hubám pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme. Opäť chvíľku povaríme a pridáme zápražku z bezlepkovej múky. Pridáme nastrúhanú hlavičku cesnaku a varíme. Do polievky môžeme pridať aj mrveničku pripravenú z bezlepkovej múky, soli a vajec.
  3. domáca kapustnica v bezlepkovom bochníku - najskôr si pripravíme cesto na bochník. Do trochy vlažného mlieka pridáme rozmrvený kvások a necháme prikrytý vykysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny. Do misky dáme bezlepkovú múku, štipku soli, cukru a rascu (nie mletú). Zamiešame a pridávame zmes s kváskom a vlažnú vodu, kým nám nevznikne tuhšie cesto. To necháme ešte asi hodinku kysnúť. Vytvarujeme bochník a vložíme na 40 minút do rozohriatej trúby. Pečieme na 180°. Pre lepšiu kôrku potierame povrch chleba vodou počas doby pečenia. Nadrobno nakrájame cibuľu a pražíme dozlatista v hrnci. Pridáme kúsky slaninky (kto chce). Nakrájame si na kocky bravčové alebo hovädzie mäso a pridáme do hrnca. trochu opražíme, zalejeme vodou a varíme, kým mäso nezmäkne. Pravidelne podlievame vodou, ak sa vyparí. Pridáme kapustu a zalejeme vodou. Dochutíme bobkovým listom, soľou a čiernym korením. Na chuť a farbu je vhodná mletá červená paprika. Polievku varíme, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Podávame vo vydlabanom bochníku, ktorý sme si pripravili predtým.
  4. karfiolová polievka - do hrnca dáme kocku malého masielka a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Orestujeme. Zalejeme trochou mäsového vývaru, ktorý sme si predtým pripravili v inom hrnci alebo vodou. Pridáme tymián alebo bylinky podľa chuti a nadrobno nakrájaný karfiol. Povaríme a následne zeleninu rozmixujeme. Za stáleho varu pridávame smotanu na varenie. Dochutíme soľou a troškou čierneho korenia.
  5. paradajková polievka - do hrnca dáme trošku oleja a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Opražíme do sklovita. Čerstvé paradajky zbavíme šupky a nakrájame na mesiačiky alebo na drobno. Pridáme ich do hrnca spolu s pretlačeným strúčikom cesnaku, zalejeme troškou vody. Osolíme, okoreníme a dochutíme cukrom a oreganom. Zmes varíme, pokiaľ nie sú paradajky rozvarené. Polievku nakoniec rozmixujeme  a podávame s nastrúhaným syrom.
Zaujímavé: Podľa najnovších štúdií, kvások nerobí ľuďom s celiakiou problémy, dokonca na začiatku ochorenia pomáha hojiť črevnú sliznicu. Neodporúča sa ale konzumovať v prípade, že aj napriek vyššie uvedenému, máte po kvásku črevné ťažkosti.

To najlepšie na obed

  1. grilovaný losos na zelenine - lososa očistíme, zbavíme kože, osolíme, okoreníme (koreniny bez pridaného gluténu), pridáme bylinky podľa chuti, štipku masla a grilujeme vo vyhriatej rúre. Ako prílohu môžeme použiť grilovanú alebo dusenú zeleninu.
  2. kurací steak na prírodno a opekané zemiaky - kuracie mäso očistíme, vyklepeme, osolíme, okoreníme (koreniny bez pridaného gluténu) a opečieme na panvici, prípadne na grile. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a opečieme na olivovom oleji dozlatista. Zemiaky môžeme dochutiť štipkou soli.
  3. bryndzové halušky - očistíme zemiaky a nastrúhame na jemno. Pridáme jedno vajíčko a dosolíme. Premiešame. Do zmesi postupne pridávame bezlepkovú múku a stále miešame, až kým nám nevznikne hustejšie cesto. Na sporáku si necháme vrieť vodu zo soľou, môžeme pridať trochu oleja. Predtým pripravenú haluškovú zmes pretláčame cez haluškár do vriacej vody. Varíme kým halušky nevyplávajú na povrch (cca 10min). Precedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nelepili a podávame s bryndzou alebo kyslou smotanou. Na dochutenie klasicky  použijeme opečenú slaninku.
  4. bezlepkové palacinky - do mlieka (najlepšie bezlaktózového) pridáme jedno vajce, bezlepkovú múku, prášok do pečiva, štipku soli a jednu polievkovú lyžicu cukru. Zmes dôkladne premiešame metličkou alebo mixérom. Panvicu zľahka potrieme olivovým olejom a pridáme potrebné množstvo zmesi. Tú necháme roztiecť po celom obvode panvice a opečieme z oboch strán. Hotovú palacinku natrieme bezlepkovým džemom. Môžeme pridať aj ovocie.
  5. bezlepkové fánky - pripravíme si cesto z bezlepkovej múky, vajec, hery, tvarohu. Pridáme dve lyžice kyslej smotany, sódu bikarbónu. Môžeme dochutiť lyžicou alebo dvoma rumu. Zmes dobre premiešame a necháme odpočinúť jednu hodinu. Cesto vyvaľkáme na doske poprášenej bezlepkovou múkou na hrúbku 2mm. Nožom alebo radielkom rozkrájame cesto na malé kosoštvorce, pričom do stredu kosoštvorca urobíme dva menšie rezy. Fánky pečieme v oleji alebo v masti kým nezhnednú. Po upečení poprášime po povrchu stéviou.

Chutná večera

  1. babičkine šúľance so strúhankou - vo väčšom hrnci uvaríme zemiaky. Zbavíme ich šupky a nastrúhame. Pridáme bezlepkovú krupicu, jedno vajíčko, polku masielka a dochutíme štipkou soli. Zmes zmiešame a vypracujeme z nej cesto. Na doske pomúčenej bezlepkovou múkou vytvarujeme z cesta šúľance. Hotové šúľance hodíme do vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch. Precedíme cez sitko. Na posýpku použijeme bezlepkovú strúhanku, ktorú opražíme na panvici. Pridáme práškový cukor alebo stéviu a zamiešame. Šúľance obalíme v posýpke a môžeme ich pokvapkať troškou roztopeného masla.
  2. bezlepkové špagety s rajčinovou omáčkou na taliansky spôsob - na panvici s olivovým olejom si opražíme tri až štyri rozpučené strúčiky cesnaku. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky bez šupky, chvíľku opražíme a podlejeme troškou vody. Varíme domäkka, kým nebudú paradajky poddajné. Môžeme ich rozmixovať tyčovým mixérom. Do horúcich paradajok pridávame nastrúhaný syr, ktorý sa musí úplne roztopiť. Zmes osolíme, pridáme štipku čierneho korenia a odkôstkované, na krúžky nakrájane olivy. Povaríme, pridáme oregano a bazalku. Vo vedľajšom hrnci si pripravíme bezlepkové špagety. Hotové špagety podávame s omáčkou a nastrúhaným syrom.
  3. lokše plnené kačacou pečienkou - uvaríme zemiaky, zbavíme ich šupky a nastrúhame. K zemiakovej zmesi pridávame bezlepkovú múku tak, aby cesto nelepilo a nebolo príliš múkové. Hotové zemiakové cesto rozdelíme na malé bochníčky. Jednotlivé bochníčky rozvaľkáme a opečieme na panvici. Na druhej panvici opečieme cibuľku na oleji, pridáme očistenú kačaciu pečeň a pomaly varíme pokiaľ nezmäkne. Na konci okoreníme a osolíme. Pečeň natierame na lokše z jednej strany a lokšu zošúľame do šuľčeka. Podávame.
  4. bryndzové pirohy - zemiaky uvaríme v hrnci, zbavíme ich šupky a rozmixujeme. Pridáme štipku soli a bezlepkovú múku, kým nevytvoríme cesto. Hotové cesto rozvaľkáme na doske pomúčenej bezlepkovou múkou. Z cesta vykrojíme pohárom malé krúžky. Do stredu krúžkov dáme posolenú a dochutenú bryndzu podľa vlastného uváženia a preklopením polky cesta na druhú stranu vytvoríme mesiačiky. Konce popritláčame vidličkou. Hotové pirohy hodíme do vriacej vody, kým nevyplávajú na povrch. Precedíme. Podávame s kyslou smotanou a opraženou slaninkou alebo opraženými krúžkami cibule.
  5. panini - zoberieme si dva krajce bezlepkového chlebíka a ich vnútornú stranu potrieme olivovým olejom. Jednu vnútornú stranu chlebíka potrieme rajčinovým pestom. Pridáme šunku, sendvičový syr, mozzarelu, zeleninu (rajčina, uhorka, olivy, bazalka). Ingrediencie si môžete dať podľa vlastného výberu. Chlebíky spojíme a zapečieme v trúbe alebo toastery.

Ďalšie zaujímavé zdroje:

Naposledy aktualizované 30.01.2019

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Bc. Lucia Sýkorová

Bc. Lucia Sýkorová

Redaktor

Vyštudovala som Strednú zdravotnícku školu a UKF v odbore urgentná medicína. Od roku 2008 som pracovala 10 rokov v Záchrannej zdravotnej službe na pozícii zdravotnícky záchranár. Neodkladnej prednemocničnej starostlivosti a urgentným stavom sa venujem doteraz ako Operátor záchrannej zdravotnej služby na linke tiesňového volania 155.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Účinná pomoc pri bolestiach chrbta alebo krčnej chrbtice Účinná pomoc pri bolestiach chrbta alebo krčnej chrbtice

Bolesti chrbta a krčnej chrbtice znepríjemňujú život mnohým z nás. Účinná pomoc však existuje.

Zdravé kĺby: Ako si vieme pomôcť? Zdravé kĺby: Ako si vieme pomôcť?

Kĺby a kĺbové spoje sú anatomické štruktúry nášho tela, ktoré denne zaťažujeme bez toho, aby sme si to uvedomovali. Je od nich závislý každý náš pohyb. Udržiavanie kĺbov zdravých je...

Bhringaraja: zázrak na rast vlasov z Indie Bhringaraja: zázrak na rast vlasov z Indie

Máte problém s vypadávaním vlasov a nové nie a nie rásť? Kvôli neustupujúcemu rednutiu vám presvitá pokožka hlavy, ktorú ste nútení zakrývať? Je to tak zlé, že ste začali zvažovať...

Dovolenkujete v horách? Vyhnite sa úrazom i iným nepríjemnostiam Dovolenkujete v horách? Vyhnite sa úrazom i iným nepríjemnostiam

Horúce letné počasie ženie ľudí nie len k vode, ale i k horám. Vysokohorská turistika umožňuje športové vyžitie i kontakt s prírodou. Narastajúca popularita turistiky a iných horských...

Syndróm nepokojných nôh: Ako ho zvládať? Syndróm nepokojných nôh: Ako ho zvládať?

Máte nutkanie neustále pohybovať nohami pre pocit dyskomfortu ? Prináša vám tento pohyb len dočasnú úľavu? Stupňuje sa nepohodlie v čase pokoja, hlavne v noci? Možno trpíte syndrómom...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.