Recept: Fit zdravé langoše bez lepku a laktózy potešia všetkých milovníkov zdravej stravy
Aj na prvý pohľad nezdravé jedlo ako langoše si vieme pripraviť v zdravej verzii bez laktózy aj pre celiatikov, ktoré nazaťažia naše trávenie.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 35 minút |
Porcie | približne 6 porcií |
Vyskúšajte s nami náš výnimočný a jednoduchý recept na zdravé langoše bez najväčších alergénov. Naše langoše potešia celiatikov, ľudí s intoleranciou na laktózu a vajíčka.
Tieto zdravé langoše nezaťažia naše trávenie a zvládnu ich pripraviť aj kuchári s minimom skúseností.
Pri použití bezlepkovej múky je potrebné vyberať čo najvhodnejšiu, aby bolo cesto vzdušné a nie príliš lepivé a ťažké.
Nami zvolený mix obsahuje kukuričný škrob, rastlinnú vlákninu (psyllium, bambus) a zmes múk z ryže a šošovice.
V recepte tiež použijeme ako spojivo kokosový jogurt. Ten patrí medzi zdravé rastlinné alternatívy k živočíšnemu jogurtu.
Jogurt musí byť vyrobený z kokosového mlieka, len tak môže byť plnohodnotnou a zdravou aleternatívou bez zbytočných dochucovadiel a farbív.
Táto alternatíva je oproti živočíšnemu výrobku zdravšia tým, že obsahuje menej sacharidov.
Vďaka kokosvému jogurtu tiež získavame viac vápnika a vlákniny. To podporuje zdravie našich kostí a podporuje kvalitu trávenia.
Vďaka svojmu zloženie nezaťažuje náš organizmus, udržiava v rovnováhe krvný tlak a nezadržiava vodu v tele.
Obsahuje však menej bielkovín, ktoré tak musíme dočerpať v íných surovinách.
Tiež sa neodporúča konzumácia vo veľkých množstvách, keďže má vyššie množstvo kalórií. Nie je teda veľmi vhodný pri redukčných diétach.
V recepte sa tiež nachádza ako jedna z použitých a pomerne dôležitých surovín olivový olej. Ten má v recepte zabezpečiť šťavnatosť a oživiť vôňu a chuť.
Olivový olej niektorí nemusia práve pre jeho špecifickú vôňu a chuť. Ide však o veľmi zdravú surovinu.
Obsahuje veľmi prospešné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, a tiež množstvo iných vitamínov a minerálov.
Jeho pravidelnou konzumáciou si zabezpečujeme prevenciu pred zápalmi, kardiovaskulárnymi ochoreniami, Alzheimerovou chorobou či diabetom.
Nič nepokazíte použitím v strave, ale aj zvonka na pleti. Tu tiež pôsobí protizápalovo a upokojuje pokožku.
Suroviny potrebné na zdravé langoše
- 200 g bezlepková múka (napr. Schär Mix B),
- 160 g kokosový prírodný jogurt,
- olivový olej,
- morská soľ,
- kypriaci prášok do pečiva,
Na posypanie
- rastlinný syr,
- kokosový biely jogurt,
- prírodný kečup,
- olivový olej,
- cesnak.
Recept
1. Najskôr spolu zmiešame suché a mokré suroviny. Premiešame teda múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej nádobke si premiešame jogurt a trochu oleja.
2. Obe pripravené zmesi spolu poriadne vymiesime do cesta.
3. Keď bude mať cesto správnu hustotu, naukladáme placky na plech vystlaný papierom na pečenie.
Placky môžeme tvarovať aj priamo na papier, keďže cesto môže byť lepivé. Tiež by mali byť asi 1 až 1,5 cm hrubé.
4. Pred vložením plechu s langošmi do rúry, placky ešte postriekame či potrieme olivovým olejom (podľa toho v akej forme olej máme).
5. Langoše v rúre pri 200 stupňoch pečieme asi 10 až 15 minút.
6. Po upečení môžeme langoše ihneď podávať. Stačí ich potrieť podľa vlastnej chuti jogurtom, kečupom, cesnakom s olejom a posypať syrom.
Dobrú chuť!
Náš recpet neobsahuje múku s lepkom, laktózu ani vajcia. Je teda vhodný pre alergikov a pochutia si na ňom aj ľudia, ktorí sa venujú zdravej strave.
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →