Recept na zdravé banánové muffiny bez múky a laktózy. Skúste ho s nami
Pripravte si s nami výborné muffiny, ktorých sa nemusíte báť. Sú jednoduché na prípravu aj ľahké do každého jedálnička. Pochutia si na nich celiatici aj ľudia s intoleranciou či alergiou na laktózu a mliečne výrobky.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 35 minút |
Porcie | 12 kúskov |
Muffiny sú výbornou pochúťkou nielen ako nedeľná sladkosť, ale aj hocikedy počas týždňa či už na raňajky alebo ako sladká bodka za obedom.
Hlavnou zložkou receptu sú, ako už samotný názov napovedá, banány. Tie sú plné vody a sacharidov, ktoré dodajú nášmu telu energiu.
Výbornou vlastnosťou banánov je ich nízky obsah tuku. Z minerálov obsahujú tiež draslík, horčík, fosfor, mangán meď, selén, sodík, vlákninu, zinok a železo. Medzi vitamínmi prevláda A, B2, B6, B9 a C, ale aj E a K.
Medzi zaujímavosti banánov patrí napríklad to, že sa oberajú ešte zelené a potom sa nechávajú pri stabilnej teplote dozrieť. K dozrievaniu je ďalšou zaujímavosťou, že rozlišujeme hneď niekoľko stupňov zrelosti. V rámci týchto stupňov sa rozlišuje aj obsah cukru a škrobu v nich.
Banány sú skvelým pomocníkom v boji proti mŕtvici a tie nezrelé pomáhajú v boji proti rakovine.
Radia sa tiež medzi základné pomôcky pri babských receptoch proti hnačke, či naopak zápche. Skvalitňujú totižto naše trávenie a upokojujú ho pri podráždení.
Draslík v nich napomáha pre zdravie srdca a dobrý krvný tlak.
V obľube ich majú aj športovci, ktorým asistuje pri znižovaní svalových kŕčov, bolesti a pri regenerácií.
Konzumácia banánov sa odporúča aj študentom, ktorým upokoja nervy, regulujú stres a dokonca pôsobia ako prirodzené antidepresívum.
Využiť sa dá aj banánová šupka, ktorá sa používa pri problémoch s pokožkou, po uštipnutí hmyzom či pri odstraňovaní bradavíc.
Náš recept tiež obsahuje horkú čokoládu. Pozrime sa teda aj na jej účinky na naše zdravie.
Obsahuje vysoký podiel kakaa, čo podporuje kognitívne funkcie. To poteší napríklad študentov vo vypätí počas skúškového obdobia, ale pozitívne účinky má aj u starších ľudí.
Nájdeme v nej tiež vysoké množstvo živín a minerálov čím zlepšuje mozgové funkcie. Ide napríklad o draslík, horčík, fosfor, flór, meď, sodík, vápnik alebo železo, vitamíny A, B1, B2, B3.
Je aj bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú dôležité pre prekrvenie, a teda znižujú tlak krvi. Tým prispieva v prevencii srdcovo-cievnych chorôb, ale upravuje aj krvný tlak.
Taktiež znižuje cholesterol, čím rovnako chráni cievy a zabraňuje vzniku ochorení srdca a ciev.
Suroviny
- 2 ks vajíčka,
- 3 ks banány,
- 200 g mandľovej múky,
- 3 lyžice medu,
- vanilkový extrakt,
- štipka soli,
- sóda bikarbóna,
- škorica,
- horká čokoláda.
Ako pripraviť zdravé banánové muffiny
- Poriadne rozmixujeme banány s vajíčkami. Postupne do mixéra pridáme aj sódu bikarbónu, štipku soli, med a škoricu.
Ja používam mixér na smoothie, kde sa to výborne do hladka vymixuje. Použiť sa dá aj ponorný mixér.
- Opatrne prišľaháme mandľovú múku, prípadne nasekané mandle, sódu bikarbónu a nasekanú čokoládu.
- Cesto potom rovnomerne rozdelíme do muffinových formičiek alebo do muffinového plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na asi 20 minút na 180 stupňov Celzia.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj recepty na ďalšie naše zdravé koláče a torty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →