späť na zoznam článkov

Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Sýkorová
Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?
Zdroj foto: Getty images

Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.


Náročnosť: stredná

Príprava:
20 minút príprava ingrediencií
40 minút pečenie
pár hodín tuhnutie v chlade
plus čas na zdobenie

Porcie: približne 10 porcií

Torta z ovsených vločiek a žiadny cukor?

Mnohí si iste hovoríte, že to nemôže chutiť dobre, a priznám sa ja som si to hovorila tiež.

No táto skvelá čokoládová dobrota je nie len zdravšia ako iné torty, ale navyše výborne chutí.

Suroviny potrebné na čokoládovú tortu

  • 3 stredne veľké vajcia
  • 4 zrelé banány
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 50 g masla
  • 180 g ovsených vločiek
  • 30 až 50 g kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 200 g horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • 350 g tvarohu alebo mascarpone
  • čerstvé alebo mrazené ovocie

Najlepší recept na zdravú čokoládovú tortu

Suroviny na korpus si pripravíme oddelene v dvoch miskách. V tretej miske vyšľaháme krém.
Ďalej budeme potrebovať varešku, ručný mixér, menšiu tortovú formu, papier na pečenie, vidličku (špajlu) a jemné sitko na kakao.

  • V prvej miske dôkladne rozpučíme na kašu dva banány.
  • Čím sú banány zrelšie, tým bude torta sladšia, dokonca možno použiť aj prezreté banány s hnedou šupkou.
  • K banánom pridáme vajíčka, jogurt a nakoniec vlažné roztopené maslo.
  • Všetky ingrediencie dôsledne premiešame ručným mixérom na jemnú kašu.
  • Do druhej misky si dáme ovsené vločky, ktoré predtým pomelieme na jemnú drť.
  • K vločkám prisypeme 30 až 40 g kakaa (zvyšné kakao si necháme na posýpku).
  • Nakoniec pridáme kypriaci prášok a štipku soli.
  • Do prvej misky s banánmi postupne sypeme obsah druhej misky za stáleho miešania, až sa nám vytvorí cesto.
  • Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie.
  • Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry na 180 °C, a pečieme ho približne 40 minút.
  • Či je cesto dobre upečené aj z vnútra môžeme skontrolovať vidličkou alebo špajlou.
  • Hotový korpus vyberieme z rúry a necháme bokom vychladnúť.
Korpus z ovsených vločiek má hustejšiu konzistenciu ako bežný korpus z múky, preto nie je vhodné robiť viac poschodí torty.
V prípade, že chcete vyššiu tortu, odporúčam použiť namiesto ovsených vločiek mandľovú múku.
  • Kým korpus chladne, pripravíme si plnku.
  • Horkú čokoládu necháme rozpustiť nad parou.
  • Kým sa čokoláda rozpúšťa rozpučíme si zvyšné dva banány na jemnú kašu, tak ako pri korpuse.
  • Banánovú kašu zmiešame s tvarohom.
  • K zmesi pridáme roztopenú čokoládu a dobre všetko premiešame mixérom.
Namiesto tvarohu je možné použiť mascarpone, torta je tak lahodnejšia, avšak prichádzate tým o pozitívne účinky tvarohu na zdravie.
Mascarpone treba zvážiť tiež vtedy, ak máte problém s pár kilami navyše, v takom prípade je tvaroh lepšou voľbou.
  • Na vychladnutý korpus rovnomerne nanesieme pripravený krém asi v 2 až 3 cm vrstve.
  • Korpus s krémom vložíme na pár hodín do chladničky.
  • Po niekoľko hodinovom schladení tortu vyberieme a rovnomerne posypeme zvyšným kakaom.
  • Na zdobenie použijeme najlepšie čerstvé alebo aj mrazené ovocie.
  • Ja dávam jahody, no výborné sú aj maliny, černice, či ríbezle.
  • Ako dekoráciu možno použiť aj ostružliny z čokolády.

V čom je táto torta zdravšia?

Bežne sa na tortové korpusy robia z múky, pridáva sa do nich množstvo cukru a plnia sa presladenými krémami.
Práve tieto prísady prispievajú k nadváhe, obezite a iným zdravotným problémom.

Je však možné upiecť tortu bez týchto základných pilierov?
Túto otázku si kladie asi väčšina z vás.

Áno je ...

Múka nahradená ovsenými vločkami

Múka, múka a zase múka ...

Zaujímavé:
V minulosti sa múka používala takmer v každej domácnosti, pretože ľudia z nej boli rýchlo zasýtený vďaka vysokému obsahu sacharidov.
Treba si uvedomiť, že v minulosti boli ľudia chudobnejší a veľa fyzicky pracovali hlavne na poliach.
Súčasnosť je ale iná.
Väčšina ľudí sa prejedá a tieto kalórie nemá kde spáliť, keďže práca je jednoduchšia.
To sa odráža na vzniku tukových vankúšikov a iných zdravotných problémov.

Táto doteraz nenahraditeľná surovina používajúca sa na pečenie má svojho racionálnejšieho náhradníka.

Sú ním ovsené vločky.

Prečo patria ovsené vločky k najzdravším potravinám?

  • znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, čím eliminujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • obsahujú antioxidanty a polyfenoly, ktoré zamedzujú vzniku zápalov ciev, infarktu myokardu, porážky, vysokého krvného tlaku, či astmy
  • antioxidanty nás zároveň chránia pred voľnými radikálmi
  • vláknina a betaglukán zaisťujú rozmnožovanie črevných baktérii a uľahčujú trávenie
  • neobsahujú lepok, čiže sú vhodné aj pre pacientov s celiakiou
  • v porovnaní s múkou neobsahujú sacharidy, čiže sú vhodné aj pre diabetikov

Žiadny pridaný cukor!

O škodlivosti cukru sa hovorí už pár rokov.
Pomenovanie biely zabijak sa dokonca stalo jeho synonymom.

Napriek jeho negatívam sa vyskytuje takmer všade a vyhnúť sa jeho konzumácii je naozaj ťažké.
Nachádza sa dokonca v potravinách, v ktorých by to nikto nečakal.

Jeho úplná eliminácia v strave je nemožná, preto varme aspoň bez zbytočného pridávania čistého cukru.

Prečítajte si tiež článok v magazíne:
Cukor, náš najsladší nepriateľ
Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?

Čo spôsobuje nadmerná konzumácia cukru?

Krém z čistého ovocia, tvarohu a čistej čokolády

Krém v tejto torte neobsahuje žiadny pridaný cukor.
Jeho negatívny vplyv na organizmus človeka už bol popísaný vyššie.

Namiesto šľahačiek a margarínov sa používa zdravý tvaroh zmiešaný s čistou horkou čokoládou.

Tvaroh pozitívne vplýva na ľudské zdravie:

  • podieľa sa na znižovaní cholesterolu v krvi
  • zlepšuje metabolizmus
  • normalizuje proces krvotvorby
  • zlepšuje psychický stav, podporuje spánok

Horká čokoláda a jej účinky:

  • vysoký obsah kakaa podporuje kognitívne funkcie hlavne u starších ľudí
  • obsahuje vysoké množstvo živín a minerálov čím zlepšuje mozgové funkcie
  • je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré sú dôležité pre prekrvenie, a teda znižujú tlak krvi
  • taktiež znižuje cholesterol, chráni cievy a zabraňuje vzniku ochorení srdca a ciev

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 25.11.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Sýkorová

Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Sýkorová

Vyštudovala som Strednú zdravotnícku školu a UKF v odbore urgentná medicína. Od roku 2008 som pracovala 10 rokov v Záchrannej zdravotnej službe na pozícii zdravotnícky záchranár. Neodkladnej prednemocničnej starostlivosti a urgentným stavom sa venujem doteraz ako Operátor záchrannej zdravotnej služby na linke tiesňového volania 155

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo

Medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V našom recepte sa zameriame na prípravu ich zdravej verzie vhodnej pre celiatikov.

Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo? Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?

Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.

Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom

Jablká sú našim tradičným a veľmi obľúbeným ovocím. Urobte si s nami chutný, šťavnatý a zdravý jablkový koláč.

Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake

Hľadáte dezert, ktorý je chutný, svieži, no bez zbytočných kalórií? Náš recept na nízkotučný tvarohový oreo cheesecake je tou správnou voľbou.  

Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi

Bábovka je obľúbeným dezertom, nielen v našich slovenských domácnostiach. Dotvára rodinnú pohodu i zdobí prestretý stôl. Receptov na tuto tradičnú pochúťku je mnoho. My vám ukážeme o...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.