Ryžové chlebíčky: Sú také zdravé, ako ste si mysleli?
Ryžové chlebíčky vyvolávajú v istých kruhoch vášnivé diskusie. Mnoho ľudí si myslí, že ide o veľmi zdravé pečivo. Môže to byť pravda, je dôležité, akým spôsobom chlebíčky do svojej stravy zaraďujeme. Pozrite sa s nami, ako a kedy ich konzumovať.
Hovorí sa im aj pufované chlebíčky. Tento názov pochádza z anglického puffed, čiže napuchnutý, napučaný. Popisuje to aj spôsob výroby, keďže vznikajú zo zŕn vlhkej ryže pod vplyvom tlaku a vysokej teploty. Vznikajú vlastne na podobnom princípe ako napríklad pukance či burizony.
Každý vníma ryžové chlebíčky ako veľmi zdravú alternatívu hlavne preto, že ide plne celozrnný výrobok s jednoduchým spôsobom výroby bez pridaných látok.
Výhodou je aj ich dlhá trvanlivosť, minimálny obsah cholesterolu a vynikajúce účinky na trávenie. Veď i mnoho lekárov odporúča počas tráviacich ťažkostí diétu spojenú práve s týmito chlebíčkami.
Napokon z nich priberieme
Rovnako ich milujú aj celiatici, nahradí im iné pečivo. Ryžové chlebíčky neobsahujú žiaden lepok a nájdete ich v každých bežných potravinách. Výhodou pre celiatikov je aj nižšia cena a najmä dlho vydržia, čo pri bezlepkovom chlebíku povedať nemôžeme. Vhodné je konzumovať ho napríklad na raňajky s cottage cheese, šunkou a syrom s množstvom zeleniny.
Mnohí odborníci na výživu sa ale zhodnú, že nejde o plnohodnotnú náhradu pečiva. Obsahuje totiž vysoký glykemický index. V ryžových chlebíčkoch je spôsobom ich výroby narušená štruktúra škrobu a tak z neho glukózové jednotky prechádzajú rýchlejšie do krvi. Tým nastávajú prudké výstupy a poklesy hladiny cukru v krvi. Takéto rýchle výkyvy spôsobujú až vlčí hlad aj chuť na sladké.
Koniec koncov ich tak buď zjeme o to viac alebo potom dopĺňame cukry inak a váha nám stúpne. Pri redukčných diétach teda nie je vhodnou alternatívou.
Namiesto chipsov a pred tréningom
Vhodná je konzumácia ryžových chlebíčkov pred tréningom. Vtedy sa hodí ich ľahká stráviteľnosť a aj ako zdroj rýchlej energie. Pred tréningom nás nabudia a nezaťažia trávenie, čo je pri výkonoch dôležité. V tomto prípade teda vhodným doplnkom sú.
Lepšie je ryžové chlebíčky uprednostniť napríklad pred zemiakovými chipsami. V tomto prípade ide o nízkokalorickú náhradu na zdravšie maškrtenie. Obsahujú tiež minimum tuku a dostatok vlákniny. Nezaťažia teda naše trávenie tak, ako napríklad spomínané chipsy.
Vláknina v nich však pri častej konzumácii môže spôsobiť dokonca zápchu a problémy s trávením. V tomto prípade platí heslo - všetkého veľa škodí, buďte teda opatrní a kombinujte ich s množstvom ovocia a zeleniny.
Niektoré štúdie dnes dokonca prichádzajú s tým, že môžu obsahovať vyššie množstvo karcinogénnych látok. Čo tiež nie je dobré pre zdravie.
Ryžové chlebíčky sa napokon síce zdajú ako skvelá diétna potravina, nemusí to tak byť. Majú nižší obsah kalórii ako bežné pečivo, no nemajú ani dostatok iných dôležitých živín, ktoré sú pre nás potrebné. Najlepšie je ryžové chlebíčky a to aj tie celozrnné kombinovať s bielkovinami a vlákninou.
Ochutné nie sú vhodé
Vhodnou stravou nie sú ani tie ochutené. Poznáme rôzne príchute, ako syrové alebo v sladkej verzii, čokoládové, jogurtové či vanilkové.
Ani tieto varianty nie sú vhodné ako plnohodnotné jedlo. Okrem toho, že nemajú dostatok živín, sú v nich prítomné prídavné látky ako farbivá a konzervanty. Práve tieto látky ešte znásobujú hodnotu glykemického indexu.
Prejdite si aj ďalšie naše zaujímavé články:
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →