Tajomstvo raňajok: Štartujete deň správne? Doprajte telu správne palivo a nastavte sa na lepší deň

Tajomstvo raňajok: Štartujete deň správne? Doprajte telu správne palivo a nastavte sa na lepší deň
Zdroj foto: Getty images

Raňajky ako dôležitý štart nového dňa? Slúžia ako palivo pre mozog a celé telo po nočnom "hladovaní" a môžu vám pomôcť obmedziť prejedanie sa počas dňa. V čom spočíva ich tajomstvo a aké sú vhodné a nevhodné varianty? Odhaľte s nami silu ranného jedla.

Raňajky. Sú naozaj dôležité? V čom spočíva ich tajomstvo? Oplatí sa privstať si a venovať čas jedlu po zobudení? Sadnite si s nami za stôl a prečítajte si zaujímavé informácie o tom, čo je a čo nie je vhodné ako prvé jedlo dňa.

Sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa? (pre každého?)

Najdôležitejšie jedlo dňa: raňajky. Mnoho ľudí verí v toto tvrdenie a označuje ich titulom kráľ jedál. Tak ako tomu býva, a je takmer v každom smere, musíme dbať na individuálne potreby.

Jedno staré príslovie hovorí: Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako princ a večeraj ako žobrák.

Raňajkové suroviny, jedlo dôležité pre štart dňa
Obsah ranného jedla je rozmanitý, mal by sa však držať niekoľkých zásad, aby prvé jedlo dňa malo svoj vhodný význam. Zdroj foto: Canva

Výskumy naznačujú, že raňajky sú ozaj dôležitou súčasťou celodenného energetického príjmu a majú vplyv na ranné aktivity. Iné štúdie však opisujú i tú skutočnosť, že prerušovaný pôst (intermittent fasting) môže mať u vybratej skupiny ľudí podobné účinky na metabolizmus, ako ranná dávka jedla. 

Sú ľudia, ktorí na raňajky nedajú dopustiť a čo by ich jednoducho mali konzumovať a aj tí, ktorým raňajky nechýbajú. 

Otázka môže znieť, prečo by som sa mal pokúsiť zaradiť raňajky do každodenného jedálnička? 

Niektoré štúdie odkazujú na fakty, ktoré uvádzajú, že raňajky pomáhajú:

✔️ Metabolizmu - doslova nám zapínajú metabolizmus po nočnom pôste. Ich konzumáciou aktivujeme tráviaci trakt, spaľovanie a doplníme chýbajúcu energiu a živiny, ktoré sú dôležité pri plnení povinností počas doobedia. 

✔️ Stabilizovať hladinu cukru v krvi - pravidelný príjem jedla od rána pomáha predísť prudkým výkyvom hladiny glukózy (cukru) počas dňa. Ľudia po raňajkách majú nižšiu tendenciu prejedať sa na obed alebo večeru.

Neskoršie prejedanie sa môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti a negatívne ovplyvňuje krvný tlak, hladinu cholesterolu a celkové srdcovo-cievne zdravie.

Vynechanie raňajok môže viesť k nedostatočnému príjmu živín. 

Raňajkami tak viete efektívnejšie kontrolovať telesnú hmotnosť, rozložíte si nutričný príjem na viacero chodov počas dňa a 

✔️ Podporiť kognitívny výkon, mozgové funkcie - je potvrdené, že zlepšujú pamäť, schopnosť spracovať informácie rýchlejšie a učiť sa, koncentráciu, podporujú verbálnu zručnosť i kreativitu. 

Ich význam ocenia hlavne deti a dospievajúci. Štúdie dokázali, že tí, ktorí raňajkovali pred plnením kognitívnych funkcií, dosiahli lepšie výsledky ako tí, ktorí raňajky nemali.

Zdravé raňajky podporia kognitívne funkcie u detí v škole
Vhodnými raňajkami viete naštartovať deň a pomôcť tak dieťaťu vo výkonnosti v škole. Zdroj foto: Canva

✔️ Chránia srdce, znižujú riziko cukrovky II. typu, môžu predchádzať bolestiam hlavy, zlepšujú náladu.

Čo si dať ideálne na raňajky a čo nie je vhodné?

Najvhodnejšou je kombinácia makroživín - bielkoviny, komplexné sacharidy a zdravé tuky.

Bielkoviny a zdravé tuky podporujú pocit nasýtenia. Sacharidy dodajú energiu, ktorú je nutnú dopriať mozgu i svalom. 

✔️ Vhodné príklady zahŕňajú:

  • celozrnné pečivo pre plynulejší nárast hladiny cukru v krvi (má vhodnejší glykemický index),
  • vajcia, tvaroh, mliečne výrobky (cottage) ako zdroj kvalitných bielkovín,
  • semená, orechy, olivový olej, avokádo, zastupujú zdravé tuky,
  • zeleninu, ako je napríklad šalát, špenát, paprika, mrkva,
  • ovocie, bobuľové či jablko,
  • čistú vodu, zelený čaj či bylinkový čaj.

Kombináciou rozličných produktov dodáte telu makroživiny, vlákninu, vitamíny aj minerály. Skombinujte ovsenú kašu, alebo nízkotučný jogurt či tvaroh s bobuľovým ovocím, Granolou, vajcia s celozrnným pečivom a zeleninou, alebo zeleninové či ovocné smoothie.

Orechy a semená (napríklad drvené) môžete v malom množstve pridať do akéhokoľvek jedla.

Celozrnný toast, avokádová nátierka a vajíčko
Rozmanitosť nemá hraníc. Pamätajte hlavne na rozumnú kombináciu živín, môže od toho závisieť vaša výkonnosť počas celého doobedia. Zdroj foto: Canva

Tabuľka pridáva dva príklad jedál s nutričnými hodnotami

1. Varené vajíčka s celozrnným toastom 2. Ovsená kaša s banánom a orechmi
2 vajcia - 100 g
  • kcal - 166
  • bielkoviny - 14 g
  • sacharidy - 1 g
  • tuky - 12 g
50 g ovsených vločiek
  • kcal - 200
  • bielkoviny - 6,6 g
  • sacharidy - 34 g
  • tuky - 3,4 g
1 plátok celozrnného chlebu - 35 g
  • kcal - 70
  • bielkoviny - 4 g
  • sacharidy - 11,6 g
  • tuky - 1 g
200 ml nízkotučného mlieka
  • kcal - 90
  • bielkoviny - 7 g
  • sacharidy - 10 g
  • tuky - 2 g
5 cherry paradajok - 80 g
  • kcal - 22
  • bielkoviny - 1 g 
  • sacharidy - 3,6 g
  • tuky - 0,2 g
1/2 banánu - 60 g
  • kcal - 56
  • bielkoviny - 0,7 g
  • sacharidy - 13,2 g
  • tuky - 0,12 g
 10 g vlašských orechov
  • kcal - 72
  • bielkoviny - 1,6 g
  • sacharidy - 1,9 g
  • tuky - 6,3 g 
Spolu
  • kcal - 258
  • bielkoviny - 19 g
  • sacharidy - 16,2 g
  • tuky 13,2 g
Spolu
  • kcal - 418
  • bielkoviny - 15,9 g
  • sacharidy - 59,1 g
  • tuky - 11,8 g
Nutričné hodnoty sú približné

⛔️ Nevhodné potraviny na ráno:

  • vysokospracované potraviny a fastfood, ako sú burgre, hranolky, údené jedlá, slanina, salámy, párky, 
  • vysoko-sladené jedlá a pečivo, ako sú buchty, šišky, cereálne a müsli tyčinky, 
  • mliečne nápoje s nízkym obsahom bielkovín,
  • instantné polievky a cestoviny, 
  • energetické nápoje, sladené džúsy a vody,
  • alkohol.

Tieto produkty obsahujú rafinované cukry a vyšší pomer nasýtených a trans-tukov či "prázdnych kalórií". Majú za následok náhly energetický výkyv a zaťažujú viac tráviaci systém, pečeň, pankreas. Môžu navodiť pocit únavy a podráždenia.

Sladké pečivo, šišky
Nie je zakázané ani malé sladké pokušenie, ale nie je vhodnou voľbou ako prvé jedlo dňa. Doprajte si ho inokedy. Nezabúdajte ho však zarátať do celodenného kalorického príjmu. Zdroj foto: Canva

Záverečné riadky

Raňajky poskytujú telu potrebnú výživu pre štart rozličných telesných funkcií. Stabilizujú pocit hladu počas doobedia a podporujú metabolické zdravie. Aj keď neexistuje priamy dôkaz, že sú najdôležitejším jedlom dňa, majú prínos pre celkové zdravie.

Optimálne by mali tvoriť približne 20 až 25 % denného kalorického príjmu, od 400 - 600 kcal, bielkoviny 15 - 20 % = 15 - 25 g, sacharidy 45 - 55 % = 45 - 75 g a tuky 25 - 30 % = 10 - 20 g.

Nezabúdajte však, že pravidelný stravovací režim počas celého dňa s vyváženými jedlami, desiatami či olovrantom (vrátane obeda a večere) má väčší význam pre celkové zdravie ako výlučné zameranie sa len na raňajky. 

Vysoko významné sú hlavne pre deti a dospievajúcich.

Sústredením sa na potraviny bohaté na bielkoviny, komplexné cukry, vlákninu a zdravé tuky zabezpečíte vyrovnanú energetickú bilanciu a lepšiu kontrolu chuti do jedla počas doobedia.

Načúvajte signálom svojho tela, doplniť potrebnú energiu a živiny môžete kedykoľvek sa rozhodnete. Myslite však na celkový denný príjem energie.

Kalkulačka celkového denného príjmu s výpočtom bazálneho metabolizmu

Čítajte tiež: Zdravé raňajky na rýchlo: 3 recepty, ktoré zvládne každý

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané