VITAMÍN A na dobrý zrak? Kde všade je potrebný? + Zdroje v potravinách
Viete, že vitamín A poznáme vo viacerých formách? Aké majú účinky? Kedy príjem vitamínu A zvýšiť? A ako to je s jeho predávkovaním či toxicitou?
Obsah článku
Na začiatok niečo z histórie...
Prvé informácie o dôležitosti vitamínu A siahajú už do roku 1819, kedy fyziológ Francois Magendie pozoroval u podvyživených psov rýchlo sa vyvíjajúce vredy na očnej rohovke.
Nebolo však známe, ktorá chýbajúca zložka potravy je toho príčinou.
K prebádaniu tohto javu došlo až v roku 1913. Vedci Elmer McCollum a Marguerite Davis počas výskumu funkcií tukov v potrave náhodne objavili neznáme zlúčeniny. Zistili, že obmedzenie príjmu týchto zlúčenín spôsobilo u potkanov stav nazývaný xeroftalmia (vysychanie očnej rohovky).
V roku 1920 boli tieto „neznáme zlúčeniny“ označené ako vitamín A. Postupne sa začali prehlbovať vedomosti o jeho účinkoch, pričom dnes je už známe, že má v našom tele viacero nezastupiteľných úloh.
Vitamín A je po vitamíne B1 druhým najstarším vitamínom.
Aký je osud vitamínu A v organizme?
Vitamín A môžeme do organizmu prijať prostredníctvom stravy v dvoch formách:
- zo živočíšnej stravy ako tzv. retinol alebo retinylestery,
- z rastlinnej stravy ako tzv. prekurzory vitamínu A.
K prekurzorom vitamínu A patria karotenoidy - betakarotén, alfakarotén a betakryptoxantín. Tie si telo po príjme z potravy premieňa na vitamín A v závislosti od aktuálnej potreby organizmu.
Veľmi známy a často spomínaný betakarotén patrí spoločne s ostatnými karotenoidmi k antioxidantom. Preto má veľmi prospešné účinky aj nezávisle od premeny na vitamín A.
Retinylestery a prekurzory vitamínu A sú po vstupe do tenkého čreva metabolizované na retinol (označovaný ako vitamín A1).
Za pomoci tukov, žlčových kyselín a pankreatických enzýmov prestupuje retinol do enterocytov (buniek čreva). Následne sa zabalí do tzv. lipoproteínových častíc- chylomikrónov, a v tejto forme sa vylúči do lymfatického systému a krvného obehu.
Retinol je hlavnou aktívnou formou vitamínu A. V organizme sa prostredníctvom chemických reakcií transformuje na ďalšie dve zlúčeniny - retinal a kyselinu retinovú.
Najdôležitejším miestom metabolizmu vitamínu A v organizme je pečeň. Existujú dva typy pečeňových buniek, ktoré sú pre tento proces dôležité - parenchymálne bunky pečene (hepatocyty) a tzv. hviezdicové bunky.
Hepatocyty sa centrálne podieľajú na absorpcii a spracovaní retinolu v pečeni.
Úlohou hviezdicových buniek je ukladanie retinolu do pečeňových zásob vo forme retinylesterov. Tie sú v prípade potreby spätne rozkladané na retinol.
Retinol, retinylestery, retinal a kyselina retinová sú spoločným názvom označované ako retinoidy.
Kyselina retinová vykazuje najväčšiu biologickú aktivitu vitamínu A.
Prečo je vitamín A dôležitý?
- Chráni zrak a zdravie očí
Retinal, zlúčenina transformovaná z retinolu, je kľúčovou molekulou pre tvorbu zrakových pigmentov - rodopsínu a jodopsínu.
Rodopsín zabezpečuje, že dokážeme rozoznávať predmety aj v slabom svetle, resp. v tme. Tento pigment sa pravidelne tvorí v tyčinkách sietnice a je mimoriadne citlivý na svetlo.
Jodopsín sa nachádza v čapíkoch sietnice a je potrebný pre farebné videnie pri vyšších intenzitách svetla.
Vyčerpanie jodopsínu pri fotochemickej reakcii oka je približne 4x pomalšie, než vyčerpanie rodopsínu. Aj preto je pri nedostatku retinolu v organizme prejavom práve šeroslepota. Vtedy sa rodopsín nestíha v tyčinkách sietnice dotvoriť a tzv. nočné videnie je obmedzené.
Okrem toho môže vitamín A spomaliť starnutím podmienené zhoršovanie zraku, tzv. makulárnu degeneráciu.
Predpokladá sa, že makulárna degenerácia je výsledkom bunkového poškodenia sietnice, ktoré možno pripísať oxidačnému stresu. V tomto procese môže byť vitamín A prospešný najmä ako antioxidant.
- Zlepšuje funkciu imunitného systému
Vitamín A hrá dôležitú úlohu aj pri udržiavaní prirodzenej obranyschopnosti nášho organizmu.
Dôležitým metabolitom vitamínu A je v tomto procese kyselina retinová. Tá podporuje rast, diferenciáciu a distribúciu T- buniek.
T- bunky sú druh bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciou.
- Podporuje zdravý rast a reprodukciu
Vitamín A je taktiež nevyhnutný pre udržanie zdravého reprodukčného systému u mužov aj žien. Dôležitú úlohu totiž hrá vo vývoji spermií a vajíčok.
Zároveň je potrebný pre zabezpečenie normálneho rastu a vývoja embrya počas tehotenstva. Tento účinok sprostredkováva najmä kyselina retinová.
- Chráni sliznice, podporuje zdravie pokožky
Diferenciácia a rast epitelových buniek v celom tele je obzvlášť ovplyvnený prítomnosťou vitamínu A.
Ústrednú funkciu tu opäť zohráva kyselina retinová. Pri jej nedostatku sa epitelové bunky slizníc a pokožky nedokážu obnoviť, splošťujú sa a hromadia keratín.
Následkom je znížená slizničná sekrécia, vysychanie a keratóza tkanív.
Keďže vitamín A pôsobí ako antioxidant, v kožných bunkách to môže byť prospešné aj pri spomalení starnutia a udržiavaní mladšieho vzhľadu pleti.
Aj v boji s akné...
Kyselina retinová je široko využívanou molekulou pri liečbe stredne ťažkej až ťažkej formy akné. V dermatológii je označovaná ako izotretinoín (kyselina 13-cis retinová).
Znižuje veľkosť a sekréciu mazových žliaz, vďaka čomu sa znižuje množstvo baktérií zapríčiňujúcich akné.
Vnútorná liečba izotretinoínom je zdĺhavá, náročná a nie je vhodná pre každého. Obzvlášť nebezpečnou je pre ženy, ktoré v blízkej dobe plánujú tehotenstvo alebo sú tehotné. Jedná sa totiž o liek s teratogénnymi účinkami.
Liečba perorálnym izotretinoínom musí prebiehať pod lekárskym dohľadom!
V prípade liečby akné za pomoci retinoidov sa okrem vnútorného použitia využíva aj ich lokálna aplikácia priamo na pokožku.
Účinnou látkou v prípravkoch na vonkajšie použitie môže byť okrem izotretinoínu aj novodobý syntetický retinoid- adapalén. Takéto prípravky sú na lekársky predpis a liečbu indikuje dermatológ.
V bežne dostupných kozmetických prípravkoch sa využíva najmä retinylpalmitát, ktorý sa štiepi na retinol a v pokožke sa metabolizuje na kyselinu retinovú. Jeho použitie sa odporúča na akné, ale aj na starnutie či udržiavanie celkového zdravia pokožky.
Počas liečby pokožky retinoidmi (perorálnymi aj lokálnymi) je dôležité:
- vyhýbať sa extrémnym vplyvom na pokožku (nadmerné slnenie, soláriá, studený vietor, sauna, peelingy),
- používať prípravky s UV-faktorom (50+),
- dbať na hydratáciu pokožky,
- dbať na kvalitný pitný režim a zdravú životosprávu.
Viac o formách akné a ich liečbe nájdete TU.
- Ovplyvňuje metabolizmus železa
Vitamín A (konkrétne kyselina retinová) sa podieľa na väzbe železa s transferínom. To zabezpečuje ďalšie využitie železa v organizme, napr. pri syntéze hemoglobínu.
- Reguluje metabolizmus kostí
Silu kostí ovplyvňuje nespočetné množstvo faktorov, vrátane tých stravovacích. Patrí k nim najmä dostatočný príjem vápnika, vitamínu D, vitamínu K2 a pravidelný pohyb primeraného charakteru.
Ešte donedávna sa vitamín A nijako nespájal s reguláciou metabolizmu kostí.
Dnes je však dokázané, že rozdielne hladiny kyseliny retinovej v organizme dokážu potlačiť alebo podporiť aktivitu osteoklastov a osteoblastov.
Kosti počas života neustále prechádzajú procesom prestavby, ktorý zahŕňa ich resorpciu a následnú novotvorbu. Počas resorpcie sa osteoklasty pripájajú na povrch kosti, deštruujú ju a uvoľňujú z nej vápnik. Osteoblasty v takto deštruovanej kosti následne vytvárajú nové kostné tkanivo a zabezpečujú jeho správnu hustotu.
Zaujímavosťou je, že nízke, ale aj veľmi vysoké hladiny vitamínu A sú spájané s rizikom zlomenín. To znamená, že aktivita osteoklastov je v takýchto prípadoch zvýšená a aktivita osteoblastov znížená. Hustota kostí tým pádom klesá a k zlomenine môže dôjsť omnoho jednoduchšie.
Metabolizmus kostí môže teda vitamín A nepriaznivo ovplyvniť ako pri zníženej, tak aj pri zvýšenej hladine v organizme. Presný mechanizmus, ktorým k takémuto javu dochádza, je stále predmetom skúmania.
Aj preto je potrebné dodržiavať odporúčanú dennú dávku.
Aká je denná dávka vitamínu A?
Odporúčaná denná dávka vitamínu A sa uvádza ako tzv. ekvivalent aktivity retinolu (RAE). Je to kvôli tomu, aby sa zohľadnila rôzna bioaktivita karotenoidov (provitamínu A) a samotného retinolu v organizme.
Jeden mcg (mikrogram) RAE zodpovedá:
- 1 mcg retinolu
- 12 mcg betakaroténu z prírodných zdrojov
- 24 mcg alfakaroténu a betakryptoxantínu z prírodných zdrojov
- 2 mcg syntetického betakaroténu z výživových doplnkov
0,3 mcg RAE zodpovedá 1 IU retinolu.
Tabuľka znázorňuje odporúčané denné dávky pre vitamín A u zdravých ľudí
Vek | Muž | Žena |
0- 6 mesiacov | 400 mcg RAE | 400 mcg RAE |
7-12 mesiacov | 500 mcg RAE | 500 mcg RAE |
1- 3 roky | 300 mcg RAE | 300 mcg RAE |
4- 8 rokov | 400 mcg RAE | 400 mcg RAE |
9- 13 rokov | 600 mcg RAE | 600 mcg RAE |
14- 18 rokov | 900 mcg RAE | 700 mcg RAE |
19+ rokov | 900 mcg RAE | 700 mcg RAE |
Tehotenstvo | 770 mcg RAE | |
Dojčenie | 1200 mcg RAE |
Horná hranica denného príjmu vitamínu A u dospelého človeka je 3000 mcg RAE. Vyššie dávky už majú veľmi vážne zdravotné riziká.
Referenčné hodnoty vitamínu A (vo forme retinolu) vo vzorke krvi:
- Deti 1- 6 rokov: 0,7- 1,5 μmol/l
- Deti 7- 12 rokov: 0,91- 1,71 μmol/l
- Deti 13- 18 rokov: 0,91- 2,09 μmol/l
- Dospelí: 1,05- 2,09 μmol/l
V ktorých potravinách ho nájdeme?
Pestrá a zdravá strava poskytuje pre náš organizmus dostatočné množstvo vitamínu A.
Nasledujúca tabuľka zobrazuje zoznam vybraných potravín bohatých na vitamín A
Druh potraviny (100 g) | Množstvo vitamínu A (RAE) |
Olej z treščej pečene | 30 000 |
Pečeň z morky | 8058 |
Pečeň bravčová, hovädzia | 6500 |
Pečeň kuracia | 3296 |
Sladké zemiaky | 961 |
Mrkva | 835 |
Maslo (živočíšne) | 684 |
Kel | 681 |
Tekvica maslová | 532 |
Špenát | 469 |
Tekvica hokkaido | 426 |
Ghee maslo | 300 |
Čedar syr | 265 |
Červená paprika | 157 |
Vajce | 140 |
Marhule | 96 |
Papája | 55 |
Paradajky | 42 |
Mango | 38 |
Hrach (zelený) | 38 |
Brokolica | 31 |
Mlieko (polotučné) | 28 |
Zelená paprika | 18 |
Tip: Vyskúšajte zdravú a chutnú polievku z hokkaido tekvice nabitú vitamínmi
Mrkvu jedine s olejom...
Vitamín A je organickou lipofilnou zlúčeninou. Je rozpustný iba v tukoch, čo hrá zásadnú rolu v tom, ako by sa mal konzumovať.
Na dosiahnutie optimálneho vstrebávania vitamínu A v tenkom čreve je potrebné prijať ho do organizmu spoločne s tukom.
Tuk je dôležitý na uľahčenie prestupu všetkých foriem vitamínu A z lúmenu tenkého čreva do enterocytov.
Tip: Zeleninové šaláty je vždy prospešné pokvapkať menším množstvom oleja. Vhodným je napr. extra panenský olivový, no zachutiť vám môže aj ľanový alebo tekvicový. Ak máte v obľube šalátové dresingy, siahnite skôr po tých, ktoré si ľahko pripravíte aj sami.
Nedostatok vitamínu A
Dôsledkom nedostatku vitamínu A je najmä minimálna konzumácia potravín, ktoré ho obsahujú.
Bežne sa vyskytuje v chudobných krajinách tretieho sveta. Stretnúť sa s ním však môžeme aj v našich končinách.
Nedostatok vitamínu A v organizme predstavuje koncentrácia retinolu v krvi nižšia ako 0,7 μmol/l. Veľmi závažným nedostatkom je koncentrácia nižšia ako 0,35 μmol/l.
Kto je ohrozený nedostatkom vitamínu A?
- Predčasne narodené deti
- Ľudia s cystickou fibrózou
- Ľudia s nesprávnymi stravovacími návykmi, resp. s obmedzeným príjmom potravy
- Ľudia trpiaci malaabsorpčným syndrómom
Významnou molekulou pre podporu absorpcie, transportu a metabolizmu vitamínu A v organizme je zinok. Nedostatok zinku preto môže zapríčiniť následný nedostatok vitamínu A, resp. jeho nedostatočnú biologickú aktivitu.
Klinické prejavy nedostatku vitamínu A:
- Xeroftalmia- vysychanie rohovky, ktoré môže viesť k oslepnutiu
- Nyctalopia (šeroslepota, oslabené nočné videnie)
- Nepravidelné škvrny na očných bielkach
- Suchosť kože, slizníc, nechtov a vlasov
- Kožné defekty
- Zvýšené riziko infekcií
- Anémia súvisiaca s nízkou väzobnou kapacitou železa
- Zlomeniny
Riešením nedostatku vitamínu A v organizme je najmä zvýšená konzumácia potravín, ktoré sú naň bohaté. Zároveň je potrebné liečiť vyvolávajúcu príčinu.
Výživové doplnky s obsahom vitamínu A môžu byť prínosom len pri vážnej forme nedostatku. Nikdy by nemali byť náhradou pestrej a rozmanitej stravy.
Môžeme mať v organizme nadbytok vitamínu A?
Áno. Keďže vitamín A je rozpustný v tukoch, jeho likvidácia z organizmu trvá omnoho dlhšie, než pri vitamínoch rozpustných vo vode.
Navyše, ak je príjem vitamínu A presahujúci potreby organizmu, kumuluje sa v tkanivách a v pečeni sa vytvárajú jeho zásoby.
Predávkovanie vitamínom A
Nadbytok vitamínu A spojený s predávkovaním je zriedkavý.
Dôjsť k nemu môže pri neprimerane vysokom príjme vitamínu A zo živočíšnych zdrojov alebo z výživových doplnkov a liekov (napr. perorálne retinoidy).
Predávkovanie vitamínom A nikdy nebolo pozorované pri jeho príjme vo forme prírodných karotenoidov z rastlinných zdrojov potravy.
Nadmerný príjem karotenoidov môže spôsobiť karotenodermiu (neškodné oranžovo-žlté sfarbenie kože).
Klinické prejavy predávkovania:
- Nevoľnosť, zvracanie
- Rozmazané videnie
- Bolesti hlavy, zvýšený intrakraniálny (vnútrolebečný) tlak
- Bolesť brucha
- Vypadávanie vlasov
- Nespavosť
- Zlomeniny
- Poškodenie pečene
Ideálnym zdrojom vitamínu A pre organizmus je zdravá a pestrá strava. Zdravou a pestrou stravou sa myslí vyvážená kombinácia ako živočíšnych, tak aj rastlinných potravín. Tým je možné docieliť bezpečnú hladinu vitamínu A, bez zdravotných rizík spojených s jeho nedostatkom či nadbytkom.
Zdroje
Zdroje v anglickom jazyku
- mdpi.com - Vitamin A Metabolism: An Update. Diana N.D. Ambrosio a kol.
- news-medical.net - Vitamin A history. Ananya Mandal.
- fao.org - Role of vitamin A in human metabolic processes.
- ods.od.nih.gov - Vitamin A.
- who.int - Vitamin A deficiency.
- ncbi.nlm.nih.gov - Reversible night blindness – A reminder of the increasing importance of vitamin A deficiency in the developed world. Luke J. Clifford a kol.
- mdpi.com - Vitamin A and bone health: A review on current evidence. Michelle M.F. Yee a kol.
- nature.com - The anemia of vitamin A deficiency: epidemiology and pathogenesis. R.D. Semba a M.W. Bloem.
- mayocliniclabs.com - Vitamin A, Serum.
Zdroje v slovenskom a českom jazyku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →