Zapekaná plnená paprika v zdravej verzii. Vyskúšajte náš výborný recept

Zapekaná plnená paprika v zdravej verzii. Vyskúšajte náš výborný recept
Zdroj foto: Getty images

V našom recepte na plnenú sú použité samé zdravé suroviny, ako aj nevšedný postup prípravy. Skúste si ho s nami a posilnite tak aj svoju imunitu.

Náročnosť vyššia 
Príprava 90 minút
Porcie 4 porcie

Plnená paprika je tradičný recept, ktorý poznajú ľudia po celo svete. U nás je obľúbený prevažne z južnej oblasti Slovenska. Poznáme teda rôzne varianty prípravy. Dnes si s nami skúste túto zdravú a bohatú receptúru s nevšedným postupom.

Hlavnou zložkou pokrmu je samozrejme paprika. Tá je známa ako nakopávač metabolizmu.

Je plná vitamínov a minerálov ako A, B, C, K, draslík, horčík, vápnik, zinok, železo. Biele odrody obsahujú aj množstvo vitamínu E a kyseliny listovej.

V bielej paprike sa dokonca nachádza viac vitamínu C, ako v citrónoch. A jej kúzlo spočíva aj v tom, že ho nestráca ani po tepelnej úprave, ako je to pri iných potravinách.

Takto bohatá kombinácia prospešných látok pomáha v ochrane očí. Hlavne pri ochrane pred šedým zákalom aj stareckej slepoty.

Odborníci sa zhodujú na tom, že paprika blahodárne pôsobí aj na trávenie. Podporuje správnu peristaltiku a aj lepšie prijímanie minerálov a vitamínov.

Konzumáciou papriky tak posilníte svoju imunitu aj celkové zdravie tela.

Paradajky sú rovnako neodmysliteľnou súčasťou nášho receptu a mali by byť súčasťou aj vášho každodenného jedálnička.

Sú plné šťavy prospešných kyselín, vitamínov a bohatých látok. Medzi tie patrí A, B1, B2, B3, B7, C, D, E, K, draslík, fosfor, horčík, chróm, sodík, vápnik, zinok, železo, betakarotén aj vláknina.

Pravidelná konzumácia paradajok môže vaše telo chrániť pred srdcovými ťažkosťami. Je nápomocná pri posilnení kardiovaskulárneho systému.

Rovnako ako paprika, je tiež výborná na podporu správneho trávenia a zabraňuje vzniku zápchy či naopak hnačiek. Účinne odstraňuje škodlivé látky z tela. Okrem správnej peristaltiky zabezpečí pravidelná konzumácia paradajok aj dostatočnú tvorbu žalúdočných a zažívacích štiav.

Konzumáciou paradajok pomôžete aj obehovému systému vášho tela. Môže znižovať riziko vzniku hypertenzie a napätia v cievach a artériách.

Okrem vnútorných výhod sa konzumácia paradajok ukáže aj zvonku. Pomáha totiž v boji proti akné, či dokonca pigmentovým škvrnám. Pokožka je tak mladistvá, hydratovaná a pružná. Rovnako tak aj kvalita vlasov môže byť lepšia a lepšia.

Všetkého však veľa škodí a tak by sa paradajkám mali vyhýbať ľudia s ťažkosťami s nadbytkom žalúdočných štiav alebo alergici.

Našu plnenú papriku plníme morčacím mäsom. Ide o veľmi jemné a ľahké mäso. Obsahuje málo tuku, je preto ľahšie stráviteľné a nepodporuje tak ani usadzovanie cholesterolu v cievach.

Medzi vitamíny a minerály ukrývajúce sa s tomto mäse patrí A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, horčík, fosfor, magnézium, sodík, vápnik, zinok aj železo.

Konzumácia morčacieho mäsa je vhodná aj pre podporu tvorby krvi a správne fungovanie červených krviniek. To poteší najmä ženy v období po menštruácii, či v klimaktériu.

Ženy v klimaktériu by určite toto mäso mali zaradiť do jedálnička aj pre jeho vyšší obsah vápnika, ktorý pomáha v tomto období proti rednutiu kostí.

Prospešné látky v ňom tiež podporujú správne fungovanie nervového systému aj činnosť pečene.

Čo potrebujeme na zdravú verziu zapekanej plnenej papriky?

  • 4 biele papriky,
  • 350 g mleté morčacie mäso,
  • 300 g mozzarella (2 kusy),
  • 6 ks paradajky,
  • 190 g paradajkový pretlak,
  • olivový olej,
  • cesnak,
  • biela cibuľa,
  • červená cibuľa,
  • rasca,
  • čierne korenie,
  • soľ,
  • nové korenie,
  • bobkový list,
  • cukor,
  • 1 ks mrkva,
  • 1 ks červená paprika/kápia.

Recept

  1. Najskôr si pripravíme papriky. Tie umyjeme a opatrne vykrojíme stopky aj so semienkami.
  2. Mleté mäso poriadne vymiešame s natrhanou mozzarellou, soľou, čiernym korením a mletou rascou. Do zmesi pridáme aj nadrobno nakrájanú orestovanú bielu cibuľu s pretlačeným cesnakom.
  3. Pripravené papriky naplníme poriadne premiešanou zmesou mäsa a korenín. Takto naplnené papriky vložíme do pripravenej zapekacej misy.
  4. K paprikám pridáme očistené a na menšie kocky nakrájané paradajky, mrkvu, papriku, červenú cibuľu aj asi 5 až 6 strúčikov očisteného cesnaku.
  5. Prelejeme pretlakom zmiešaným s olivovým olejom, soľou, cukrom, čiernym aj novým korením, a bobkovým listom.
  6. Všetko spolu zapečieme v prikrytej nádobe pri 185 stupňovej teplote približne 45 minút. Na záver pekáč otvoríme a v prípade potreby ešte pridáme na teplote na asi 215 stupňov Celzia na čas asi 10 minút.
  7. Papriky vyberieme z pekáča, tak isto aj veľké korenia ako bobkový list a nové korenie, a zmes poriadne dohladka vymixujeme.

Podávame s naturálnou ryžou, varenými zemiakmi alebo len tak samotné.

Ak máte radi exotickejšie chute, namiesto bobkového listuz a nového korenia dajte do zapekacej misy čerstvú bazalku, ktorú potom môžete zmixovať do omáčky.

Dobrú chuť!

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané