Ako na zdravé stravovacie návyky u detí? 5 tipov prakticky a efektívne

Ako na zdravé stravovacie návyky u detí? 5 tipov prakticky a efektívne
Zdroj foto: Getty images

Vypestovať vhodné stravovacie návyky pre svoje deti je jeden z hlavných kľúčov celkového zdravia. Ako na to?

Jedálničkom k zdraviu

Základom stravy u dieťaťa i dospelej osoby je vyváženosť a pestrosť. Zdravé návyky v detskom veku sú základom pre ich dodržiavanie v dospelosti.

Nutrične plnohodnotné potraviny poskytujú dieťaťu živiny potrebné pre fyziologický vývoj a správne fungovanie organizmu.

Vyvážený a zdravý jedálniček možno rozdeliť na:

  • Zelenina a ovocie (zdroj vitamínov, minerálov i vlákniny)
  • Bielkoviny (kuracie mäso, cícer, tofu, tvaroh..)
  • Komplexné sacharidy (quinoa, ryža, zemiaky..)
  • Zdravé tuky (syr, orechy a semiačka, losos..)
  • Pitný režim

Čo v strave naopak obmedziť?

  • Jednoduchý rafinovaný cukor
  • Údeniny a pochutiny
  • Sladké sýtené nápoje
  • Vysoko-spracované potraviny
Makroživiny a živiny v pestrom jedálničku
Makroživiny a živiny v pestrom jedálničku. Zdroj foto: Getty images.

5 efektívnych tipov pre zdravé stravovacie návyky

1. Nevynechávajte žiadnu makroživinu

Každá makroživina (bielkoviny, tuky, sacharidy) obsahuje odlišné látky, ktoré dieťa potrebuje a nie je tak vhodné určitú makroživinu z jedálnička vyraďovať.

2. Rodič je vzorom

Nikto nie je neomylný a každý si rád pochutí i na nezdravom pokrme. Keď však budete pred deťmi jesť pravidelne a často nezdravé jedlá, budú sa Vami inšpirovať.

3. Kreativita podporuje chuť

Snažte sa, aby jedlo vyzeralo pestro a farebne. Pekne naservírovaný pokrm povzbudzuje chuť do jedla, a to i na „neobľúbenú“ zeleninu. Pri tvorbe školskej desiaty buďte kreatívny.

4. Prázdne kalórie obmedzene

Je lepšie dovoliť jesť „prázdne“ potraviny v obmedzenom množstve, ako ich deťom úplne zakázať. Jedná sa o cukroviny, sladkosti či slané pochutiny. Pozor na prázdne tekuté kalórie vo forme sladených nápojov.

5. Význam pitného režimu

Voda tvorí 2/3 organizmu a pitný režim je tak významný pre zdravie. Vhodná je najmä čistá voda, minerálna voda, bylinné a ovocné čaje. Skúste čistú vodu oživiť čerstvým ovocím, ktoré vodu jemne zafarbí a ochutí.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Medicus. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • healthline.com - Children’s Health Overview. Jill Seladi-Schulman, Ph.D.

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané