Zdravé zapekané cestoviny brokolicou. Poznáte tento recept?
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 25 minút + pečenie 20 minút |
Porcie | približne 4 porcie |
Zelené zapekané cestoviny potešia alergikov, ale napríklad aj športovcov. Brokolicu totiž obľubujú práve ľudia s vysokou záťažou na telo, najmä kulturisti.
Môj recept na prípracu cestovín zapekaných s brokolicou je ľahký a zároveň zasýti aj tie najvyberavejšie žalúdky.
Základom sú kvalitné cestoviny najradšej mám ryžové a detské. Sú totiž neutrálne a drobné, čiže nám vynikne brokolica a zvyšné suroviny.
Čerstvá brokolica tvorí hlavnú zložku receptu, avšak použiť môžeme aj mrazenú. Občas sa nám tiež nepodarí zohnať na poslednú chvíľu peknú brokolicu medzi čerstvou zeleninou, potom siahame po mrazenej.
Brokolica patrí medzi veľmi cenené druhy zeleniny. Je veľmi prospešná pre naše zdravie. Hovorí sa jej tiež zelená ruža či kráľovná zeleniny.
Aj v minulosti ju využívali prírodní liečitelia, ktorí ju využívali na boj proti rôznym aj závažným chorobám.
Patrí do rovnakej skupiny ako kapusta, kaleráb, kel či mangold, medzi kapustovité rastliny.
Odhaduje sa, že sa pestovala už v stredoveku a do jej dnešnej podoby ju vyšľachtili Taliani. Hovorilo sa jej dokonca talianska špargľa.
Jej prospešnosť sa ukrýva najmä v zložení, je totiž bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie účinné látky.
Z vitamínov je tu prítomný A, B1, B2, B3, B5, B6 aj B9, C, E a K, z minerálov prevláda draslík, potom fosfor, horčík, mangán, luteín, betakarotén, vápnik, vláknina, selén, zinok a železo.
Vďaka tejto kombinácií je veľkou podporovateľkou zdravia. Jej priaznivé účinky sa prejavia v boji proti zápche a tráviacich problémoch.
Napomáha pri riešení zápalov v tele, ale napomôže aj upraviť cukor či toxíny a chemikálie v organizme.
Vďaka jej obsahu množstva antioxidačných látok je prospešná pri prečistení a odľahčení trávenia. Napomáha to najmä pre správne fungovanie pečene, obličiek, čriev, ale napríklad aj ku zdraviu pokožky a dokonca pľúc.
Nachádza sa v nej tiež sulforafán, ktorý je veľkým pomocníkom v boji s rakovinovými bunkami. Táto látka tiež preukázateľne pomohla autistom, ľuďom so srdcovými ochoreniami, alergiami, cukrovkou či zápalmi kostných kĺbov.
Dôležitou zložkou je aj kokosová smotana, ktorou nahrádzame klasickú smotanu na šľahanie, ktorá je pomerne ťažká a obsahuje množstvo živočíšnych tukov.
Kokosové mlieko je veľmi obľúbenou náhradou laktózového mlieka. Ide o rastlinnú potravinu s veľkým obsahom prospešných látok a účinkov na naše zdravie.
V obľube je kokosové mlieko a smotana najmä na Havaji, Indií aj Južnej Amerike. Pripomenie nám tak trochu zdravej exotiky v našej kuchyni.
Obsahuje menej tukov a o to viac prospešných a menej zaťažujúcich živín.
Vďaka tejto smotane získame pre naše telo dostatok kalórií, bielkovín, draslíka, folátov, horčíka, medi, mangánu, sacharidov, vlákniny aj železa.
Z vitamínov tu nájdeme C, E a K, tak isto aj veľmi prospešnú kyselinu listovú.
Aj napriek obsahu tukov v kokosovej smotane, môžeme schudnúť. Ide totiž o prospešné MCT tuky pre naše telo aj metabolizmus.
Suroviny na zapekané cestoviny s brokolicou
- 300 g ryžových cestovín pre deti,
- 250 ml kokosovej smotany,
- 150 g bezlaktózového nastrúhaného syra,
- 1 ks strednej brokolice,
- 2 ks vajíčka,
- 2 ks strúčikov cesnaku,
- olivový olej,
- soľ,
- bazalka,
- čierne korenie.
Recept
1. Najskôr uvaríme cestoviny. Ja ich varím domakka, niekto má radšej al dente.
2. Predvaríme si aj brokolicu a to v osolenej vriacej vode.
3. Brokolicu nakrájame na menšie kúsky, spolu s cestovinami a olejom premiešame a vysypeme do zapekacej misy.
4. Zmes zalejeme vajíčkami vyšľahanými so smotanou a koreninami.
Ku smotane s vajíčkom môžeme pre lepšiu chuť pridať syr aj kvalitné prosciutto.
5. Dáme zapekať na asi 180 stupňov na 20 minút, potom vyberieme posypeme syrom a dopečieme.
6. Skvele to spolu ukáže, keď zmes vylievate do muffinovej formy, zapečiete si tak jednotlivé porcie zvlášť.
Dobrú chuť!
Takéto zapekané cestoviny sú skvelé s čerstvým baby špenátom s jarnou cibuľkou a cherry paradajkami preliatymi olivovým olejom s provensálskymi bylinkami.
Vďaka použitiu bezlaktózovej smotany a syru sú cestoviny vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu, ako aj pre celiatikov a to vďaka ryžovým cestovinám.
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →