- verywellhealth.com - Should You Eat Sweet Potatoes If You Have Diabetes?
- healthline.com - 6 Suprising Health Benefits of Sweet Potatoes
- webmd.com - Health Benefits of Sweet Potatoes
- britannica.com - Sweet Potato
Bataty: Aké účinky a výhody pre zdravie má Povojník batatový?
Bataty sú hľuzovitá zelenina pochádzajúca z tropického pásma. Svojim zložením sú podobné zemiakom, ale obsahujú aj beta-karotén. Majú veľa žiadúcich účinkov na ľudský organizmus.
Charakteristika
Rastlina patrí do čeľade pupencovité (Convolvulaceae) a pochádza prirodzene zo Severnej Ameriky.
Povojník batatový je kultivovaný v tropickej a teplej klíme. Je dôležitou potravou v južnej časti Spojených štátov amerických, tropickej Amerike či v Karibskej oblasti. Objavuje sa aj na teplých ostrovoch Tichého oceánu, v Japonsku či častiach Ruska.
Tučné mäsité korene sú servírované ako varená zelenina, v celej alebo mletej forme. Batát sa môže používať aj pri príprave koláčov.
Hlavne v Japonsku sa bataty používajú na výrobu škrobu alebo alkoholu.
Hľuza sladkého zemiaku je zvyčajne podlhovastá. Má nelaločnaté listy, ktoré sa líšia od odrody svojim tvarom. Kvety rastú v pazuchách listov v strapcoch. Sú lievikovité, ružové až ružovo- fialové.
Jedlou časťou je práve hľuza s veľkými výrastkami. Má farbu od bielej po oranžovú. Dužina hľuzy obsahuje veľa škrobu, niekedy aj karoténu (podľa odrody).
Sladké zemiaky sú jednou z najvýživnejších zelenín pestovaných v tropickom a subtropickom pásme planéty. Aj napriek tomu sú vhodnou voľbou u ľudí trpiacich cukrovkovým ochorením.
Batáty obsahujú veľa vitamínov, antioxidantov a minerálov, ktoré sú zdravie obohacujúce.
Medzi hlavné látky obsiahnuté v sladkom zemiaku patrí vitamín A vo forme beta-karoténu, vitamín B6, vitamín C, draslík, zinok, horčík a vláknina. Nachádza sa tu aj škrob.
Batáty obsahujú veľa karbohydrátov, avšak majú nízky glykemický index. Regulujú hodnotu glykémie, teda glukózy v krvi. Aj napriek tomu je potrebných ešte viac štúdií, aby sa zistil súvis jedenia batátov a znížením glukózy v organizme.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g batátov (varené/pečené)
Energia | 90 kcal |
Sacharidy | 20,71 g |
Vláknina | 3,3 g |
Tuky | 0,15 g |
Bielkoviny | 2,01 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g batátov (varené/pečené)
Vitamín A | 961 mcg | Draslík | 475 mg |
Vitamín B1 | 0,10 mg | Horčík | 27 mg |
Vitamín B2 | 0,10 mg | Vápnik | 38 mg |
Vitamín B3 | 1,48 mg | Sodík | 36 mg |
Vitamín B5 | 0,88 mg | Železo | 0,69 mg |
Vitamín B6 | 0,28 mg | Zinok | 0,32 mg |
Vitamín B9 | 6 mcg | Mangán | 0,49 mg |
Vitamín C | 19,6 mg | Selén | 0,2 mcg |
Vitamín E | 0,71 mg | Fosfor | 54 mg |
Vitamín K | 2,3 mcg | Meď | 0,16 mg |
Presné hodnoty sa môžu líšiť od konkrétnej odrody.
Základné typy sladkých zemiakov:
- Japonské – sú známe tým, že sú sladšie v chuti. Extrakt z nich – tzv. Caiapo, môže potencionálne pomôcť pri diabetes mellitus 2.typu (cukrovka). Efekt Caiapa sa objavil nielen v hodnotách plazmatickej glukózy, ale aj pri znížení cholesterolu v krvi.
- Purpurové – majú veľa zdravotných benefitov. Je tu prítomná látka anthocyanín, antioxidans, ktorá zlepšuje tiež diabetes mellitus, ale aj zlepšuje videnie a redukuje vznik vážnych cievnych ochorení. Glykemický index purpurových sladkých zemiakov je 77.
- Oranžové – obsahuje tiež anthocyanín, teda antioxidačnú látku. Glykemický index je 44.
Boli zistené aj protirakovinové účinky batátov.
Dochádza tiež k zlepšeniu funkcionality imunitného systému.
Účinky:
- Antioxidačný – zabraňuje voľným radikálom napádať bunkové štruktúry, je to prevenčný účinok vzniku rakoviny ako aj kardioprotektívny (ochrana srdca) a spomalenie starnutia
- Antitumorózny – protirakovinový účinok, dokázaný zatiaľ len na animálnych štúdiách, anthocyaníny ako antioxidans
- Imunomodulačný – správne nastavuje imunitný systém, vitamíny
- Antidiabetický – znižuje hladinu glukózy v krvi, zvýšenie inzulínovej senzitivity (Caiapo)
- Digestívum – správne trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny, zmäkčuje stolicu, zahajuje rast dobrých črevných baktérií (Bifidobacterium, Lactobacillus species)
- Zlepšenie vízu – zlepšenie zraku vďaka betakaroténu obsiahnutom v tejto rastline, zlepšenie zdravia oka spolu s anthocyanínmi
- Zlepšenie činnosti mozgu
Vnútorné použitie
Pri pečení batátov či ich fritovaní dochádza k zvýšeniu glykemického indexu, čo môže zhoršiť cukrovkové ochorenie.
Batáty môžu byť podávané vo forme čipsov, hranoliek, toastov, ďalej mleté či pečené.
Príprava s trochou tuku zabezpečí, že sa do tuku uvoľní dôležitý vitamín beta-karotén.
Vonkajšie použitie
Rastlina sa nezvykne touto cestou používať.
Zber a skladovanie
Sladké zemiaky sa pestujú zo sadeníc už počas zimy (podobne ako paradajky). Na rast a zrenie priamo z hľuzy (ako zemiaky) nemajú batáty dostatok času v roku a preto ich takto nepestujeme (sú objemnejšie).
Batáty sa zbierajú od augusta do septembra, v závislosti od odrody. Mali by byť zozbierané pred prvými mrazmi. Z jednej rastliny je možné získať až 3 kilogramy hľúz, avšak bežnejšie je to okolo 1,5 - 2 kilogramy.
Sladké zemiaky pripravené hneď po zbere majú škrobovú chuť. Keď sa im nechá čas na dozretie, mení sa v nich škrob na iné cukry, čím sa stávajú sladšími.
Pri skladovaní je dôležité udržiavať relatívnu vlhkosť ovzdušia, vďaka čomu nebudú hľuzy strácať vodu. Nie je vhodné skladovať ich v chladničke – budú mať nepríjemnú chuť. Batáty vydržia uskladnené najviac 6 mesiacov, pri teplote 15 °C.
Sladký zemiak nesmie byť zamenený s klasickým zemiakom (čeľaď Solanaceae) alebo zemiakom čínskym (čeľaď Dioscoreaceae).
Oproti klasickému zemiaku obsahuje batát aj vitamín beta-karotén.
200 gramov sladkého zemiaku poskytuje 180 kalórií, 41 g karbohydrátov, 4 g proteínov, 0,3 g tukov, 6,6 g vlákniny, vitamín A (213 % dennej potreby), vitamín C, mangán, meď, kyselinu pantoténovú, vitamín B6, draslík a niacín, horčík a zinok.
U väčšiny ľudí sú sladké zemiaky dobre tolerované. Len u mála ľudí sa prejavili tzv. oxalátové obličkové kamene vzhľadom k vysokému množstvu oxalátov v požívatine. Vtedy treba znížiť príjem tejto potraviny.
Zaujímavosť: Batáty pochádzajú z tropického pásma planéty. Jedná sa o koreňovú hľuzovitú zeleninu podobnú zemiaku. Obsahuje anthocyaníny, ktoré majú antioxidačný účinok.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →