Cukrovka je metabolické ochorenie, ktoré je spôsobené poruchou hormonálnej tvorby v pankrease. Pri cukrovke je typicky zvýšená hladina glukózy krvi a týmto ochorením trpí zhruba 5 percent svetovej populácie. Nadmerný výskyt cukru v krvi so sebou prináša viaceré zdravotné problémy a zároveň je prejavom poruchy metabolizmu cukrov ako takých. Táto diagnóza sa môže vyskytovať v každom veku bez ohľadu na pohlavie a môže byť vrodené, ale aj získané.
Príznaky Cukrovky
- Únavu
- Nadmerný smäd
- Zvýšená hladina cukru v krvi
- Cukor v moči
- Svalová slabosť
- Pomalé hojenie rán
- Zvýšená chuť do jedla
- Acetónový zápach z úst
- Malátnosť
- Časté močenie
- Nadváha
- Svrbenie kože
- Zastreté videnie
- Bolesť nôh
- Bezvedomie
- Zvracanie
- Poruchy vedomia
- Strata ochlpenia
- Poruchy citlivosti
- Pocit mravčenia
- Strata telesnej hmotnosti
Bylinky na Cukrovku
Charakteristika
Čo je cukrovka? Diabetes mellitus, ako sa choroba odborne nazýva, nastáva v prípade, ak hladina glukózy, čiže sacharidov, presiahne hodnotu 10mmol na liter, pričom takáto zvýšená hladina môže mať dve príčiny, podľa ktorých sa rozoznávajú aj dva typy cukrovky. Diabetes 1. typu vzniká v dôsledku nedostatočnej produkcie inzulínu, čo je hormón, ktorý sa tvorí v pankrease. Diabetes 2. typu je zapríčinený zníženou citlivosťou vlastných tkanív organizmu k tomuto hormónu.
Inzulín ako taký je dôležitý pre telo v dôsledku toho, že z krvi vychytáva sacharidy a umiestňuje ich do celého tela a do dôležitých orgánov. Poruchy či už produkcie alebo citlivosti na inzulín tak vážne ovplyvňujú celé fungovanie tela. veľmi často je cukrovka prítomná aj u ľudí s nadváhou a obezitou, prípadne sa môže vyskytnúť v období tehotenstva u žien. Kým prvý typ cukrovky najčastejšie je zistený u človeka už v detstve, čiže u detí (aj u malých), ten druhý je charakteristický pre dospelých ľudí. Prvému typu sa hovorí aj detská cukrovka.
Príčiny
Z čoho a ako vzniká cukrovka? Aké sú mýty a aká je realita? To, že máte chuť na sladké, ešte napríklad nič neznamená. Cukrovka vzniká v prípade nedostatočnej tvorby hormónu inzulínu, ktorý sa podieľa na metabolizme cukrov, alebo v dôsledku zníženej citlivosti tkanív tela na tento hormón. V každom prípade ide o metabolickú a hormonálnu poruchu cukrov, kedy dochádza k zvýšeniu hladiny cukru priamo v krvi v dôsledku toho, že inzulín nemôže priviesť cukry do celého tela a dôležitých orgánov. Kým prvý typ inzulínu je autoimunitným ochorením, ten druhý je získanou poruchou. Svoju úlohu zohráva aj stres, ale pre vznik zohráva úlohu aj dedičnosť a ak v rodine máte cukrovku, hrozí aj Vám.
Príznaky
Ako sa prejavuje cukrovka? Príznaky a prejavy diabetes mellitus sú veľmi úzko spojené práve so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Pri krvnom vyšetrení je toto najviac charakteristický výraz, ale choroba sa prejavuje aj inými, navonok viditeľnými, symptómami. Chorba má dva typy. Cukrovka typu 1 a cukrovka typu 2. Ako sa prejavuej u detí? Pri I. typu (typ 1) cukrovky sú prejavy a príznaky ako časté močenie, nadmerný smäd, sucho v ústach, silný pocit hladu, telesná slabosť, bolesť hlavy, vyskytujú sa aj zvracanie a chudnutie, niekedy je cítiť z úst aj zápach pripomínajúci acetón alebo môže človek pociťovať nadmerné potenie. Pokiaľ človek cukrovku tohto typu nelieči, čiže je neliečená, hrozia aj poruchy vedomia a kóma. Nebezpečné je to, že je to vlastne skrytá forma, ale napríklad sa dá nájsť aj cez kontrolu cez moč.
Cukrovka druhého typu (II. typu, typ 2) sa prejavuje menej špecifickými príznakmi, ale je možné tiež na základe anamnézy zistiť, že ide práve o toto metabolické ochorenie cukrov. Človek má problémy so zahmleným a rozostreným videním, menej vníma sladkú chuť, pociťuje svrbenie tela a môžu ho sprevádzať aj rôzne kožné infekcie, aj tu je prítomný nadmerný smäd, tiež ospalosť a únava, typické sú aj bolesti nohy a nôh a pocit mravčania v nohách, niekedy sa môže aj zhoršiť zrak. Niekedy sa objavuje, najmä na dolných končatinách, strata ochlpenia. Samozrejme, pri laboratórnych testoch sa zisťujú aj hodnoty cukru (glykémie) v krvi
Diagnostika
- Diagnostika ochorenia je veľmi dôležitá, keďže môže významne predĺžiť dĺžku života diabetika a tiež mu uľahčiť život s cieľom skvalitnenia
- Diagnóza sa dá určiť jednak na základe anamnézy, ale najviac výpovedné sú krvné testy, ktoré v laboratóriu potvrdia hodnoty cukru v krvi
- Vyšetrenie môže byť nielen klasickým odberom krvi, ale napríklad aj cez test na základe jednej kvapky z prsta, čo významne zjednodušuje a urýchľuje zistenie prítomnosti glukózy vo zvýšenej miere
Ako sa prejavuje cukrovka a čo by ste o nej mali vedieť
Ako sa prejavuje cukrovka a čo by ste o nej mali vedieť
Priebeh
Priebeh cukrovky závisí najmä od jej typu. Pri prvom, vrodenom type cukrovky, je priebeh viac intenzívny, pretože je potrebný inzulín vo väčšom množstve. Druhý typ cukrovky nemusí byť až taký závažný, pričom napríklad ak vznikne cukrovka v priebehu tehotenstva, môže byť dokonca priebeh bezpríznakový. Najčastejšie trápia ľudí pocity smädu a únavy až malátnosti, pričom pri prvom type cukrovky môžu hroziť aj vážne problémy s bezvedomím, pokiaľ človek akútne potrebuje inzulín.
Cukrovka v tehotenstve
Tehotenská cukrovka, čiže tehotenský (gestačný) diabetes mellitus vzniká najčastejšie v druhej polovici gravidity, čo môže preukázať aj záťažový test a test z moču, kedy žena vypije glukózu a sleduje sa jej hladina a hodnoty. Príznaky sú najmä formou problémov so spánkom, prítomné je aj nadmerné potenie. Ráno sa vyskytuje tiež zvýšená hladina glukózy a s ňou bývajú spojené napríklad bolesti hlavy. Po pôrode cukrovka, ktorá vznikla počas tehotenstva, obvykle zmizne.
Niekedy sa môže stať, že sa cukrovka počas tehotenstva neprejavuje bežne, ale iba vtedy, ak sú hodnoty cukru v krvi úž príliš vysoké. Dlhšie neliečená cukrovka sa prejavuje napríklad častým močením, smädom a únavou. U veľkej väčšiny žien však prebieha cukrovka bezpríznakovo a zistí sa len laboratórnym vyšetrením. Ak má žena tehotenskú cukrovku, riešením je diéta a treba upraviť aj jedálniček. Dôležité je pravidelné sledovanie glykémie a kompenzácia počas tehotenstva.
Takáto samokontrola glykémie musí prebiehať zo strany tehotnej počas tehotenstva, kedy sa odporúča hodnoty cukru merať ráno nalačno, 2 hodiny po raňajkách, po obede a po večeri. Počet dní, kedy sa meria glykémia, odporučí tehotnej lekár. Podľa hodnôt je potom potrebné kompenzovať potrebné látky, takže dôležitá je presná diéta, ktorú lekár určí. Okrem toho treba dodržiavať aj dostatok pohybu. Ak sú aj napriek diéte hodnoty vysoké ako je norma, je treba liečbu inzulínom.
Nutnosť tejto liečby ale trvá len počas tehotenstva a končí sa obvykle s pôrodom, avšak dodržiavať správnu diétu je dobré aj po pôrode a to najmä ako prevencia pred cukrovkou II. typu. Práve tehotenská cukrovka je významným rizikovým faktorom pre vznik získanej cukrovky 2. typu, ale správnou diétou je možné toto riziko znížiť. Existujú tiež „zakázané potraviny“, ale napríklad aj rôzne prírodné produkty, ktoré môžu priaznivo na hodnoty cukru po pôrode pôsobiť.
Čo môžete a čo nemôžete jesť?
Veľa ľudí sa pýta, hrozí mi cukrovka z jedenia nevhodných jedál? Odpoveď je, že určite nie, pokiaľ na to nemáte predpoklady a nie sú prítomné aj iné rizikové faktory. Ľudia s cukrovkou si však už musia dávať pozor na to, čo môžu a čo nemôžu jesť. Okolo diéty panuje veľa mýtov a preto je najlepšie si pozrieť v krátkosti najčastejšie potraviny, látky alebo nápoje, ktoré cukrovkári môžu a ktoré by mali zo svojho jedálnička buď úplne vynechať, alebo si dávať pozor na ich množstvo.
Napríklad stévia a jej zloženie nezvyšujú hladinu cukru v krvi, takže toto sladidlo je pre diabetikov vhodné. Ovocie vo všeobecne treba konzumovať v kontrolovanom množstve, napríklad vhodné sú melón, jahody, slivky, banány, čučoriedky alebo sušené brusnice. V obmedzenom množstve môžete hrozno alebo aj granátové jablko. Zo zeleniny môžu cukrovkári napríklad sladký zemiak, u nás známy aj ako topinambur, prípadne zázvor, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi.
Diabetici sa naopak musia vyhýbať potravinám s vysokým glykemickým indexom, napríklad sú to sladkosti, ktoré obsahujú trstinový cukor. Avšak napríklad javorový sirup, ktorý obsahuje prírodné produkty, problémom nemusí byť. Samostatnou kapitolou sú alkohol a pivo. Dôležitým momentom je odhadnúť množstvo a typ alkoholu. Pri miernej konzumácii neškodí, ale pri vysokej už áno. Pivo napríklad ublížiť nemusí, ale pozor na kombináciu užívania niektorých druhov špecifických liekov a požívania alkoholu, takže o tomto by ste sa mali poradiť s lekárom.