- britannica.com - Spice and Herb
- britannica.com - List of Herbs and Spices
- britannica.com - Spice trade
Koreniny, viac než len pochutiny? Menia našu stravu a majú neobyčajné vlastnosti
Koreniny sú časti rôznych byliniek, používané hlavne v kulinárstve a kozmetike. Je však zdôrazňovaný aj ich liečebný potenciál. Pripravujú sa z nich maste a oleje.
Charakteristika
Väčšinou sú to jednotlivé bylinky, avšak na trhu sa objavujú aj zmesi, napríklad „kary korenie“.
Koreniny sú zložené buď z pakoreňov, hľúz, kôry, kvetov, plodov, semien, alebo z listov rastlín.
Semienka korení sú všeobecne malinké a často obsahujú oleje. Patrí sem napríklad aníz, fenikel, mak alebo sezam. Z iných sa zbierajú lístky. Majorán, mäta či materina dúška majú lístky silne aromatické a pre svoje liečivé vlastnosti sú vysoko cenené.
Koreniny sú všeobecne používané nie len pre svoju vôňu, ale aj výraznú chuť. Síce majú nízku výživovú hodnotu, niekedy významne stimulujú chuť do jedla.
Zvyčajne sa používajú v sušenom stave, avšak niektoré využívame čerstvé. Patrí sem napríklad čili korenie, alebo zázvor.
Veľa druhov zo svetovo cenených korenín - ako škorica, kardamon či klinček - sú prenikavo voňavé a získavajú sa z rastlín subtropického a tropického pásma.
Väčšina korenín je používaná na lekárske účely. Pripravujú sa z nich maste a oleje. Niektoré z nich majú aj afrodiziakálne vlastnosti.
Aromatické bylinky vytvárajú „vôňu domova“.
História
Kňazi už v dávnych časoch používajú niektoré koreniny. Bolo to hlavne pri rôznych rituáloch či exorcizme. Podobne aj šamani využívajú bylinky a z nich pripravené koreniny na vyháňanie zlých či temných síl.
Starovekí bylinkári z Číny, Sumeru, Asýrie, Egypta, Grécka a Ríma používajú bylinky proti rôznym neduhom a chorobám. Používal ich aj Hippokrates, Galén či Pedanius Dioscorides.
V 1. storočí nášho letopočtu opísal Plínius starší v diele Historia Naturalis dĺžku účinnosti bylín a korenín pri liečbe väčšiny ochorení, ktoré sa vtedy poznali. Tieto poznatky boli akceptované do skorých moderných čias.
Nie je známe, odkedy presne začali pridávať ľudia koreniny do jedál. Zdá sa, že sezam a cesnak boli používané ľuďmi už vo veľmi skorých časoch. Starovekí Gréci a Rimania pripravovali pomocou korenín rôzne jedlá a nápoje.
Koreniny boli veľmi cenené v období Abassovského kalifátu v Arábií v období od roku 750 - 1258 n.l. Na druhej strane, v období stredoveku sa používali v Európe bylinky a koreniny v kláštoroch, hlavne na liečebné a kulinárske účely.
V 16.storočí začal rozkvitať trh s koreninami.
Moderné použitie
Spôsob moderného použitia korenín je veľké množstvo, spôsoby neustále pribúdajú a menia sa.
Je niekoľko receptov, ktoré koreniny nezahŕňajú. Naopak pri ich správnom použití vedia jedlo obohatiť o príjemnú vôňu a chuť.
V potravinárskom priemysle sú koreniny používané k dochuteniu celého radu pokrmov - mäsá, klobásy, šťavy, octy, horčice, čalamády, šalátové dresingy, keksy, koláče, nápoje a iné.
Koreniny a oleje z nich sú tiež využívané aj pri príprave likérov, vrátane absintu, créme de menthe či curacao.
Obidvoje, koreniny aj bylinky, obsahujú esenciálne oleje, ktoré sú súčasťou extraktov. Sú používané pri výrobe parfumov, kozmetiky, šampónov, zubných pást a mydiel. Esenciálne oleje a živice tvoria často bázu pri príprave celej rady ochucovadiel.
Koreniny ako také sa používajú na medicínske účely tradične v Číne a Indii, kde sú niekedy až „svätými“, považované za „mocné“. V západnej medicíne je ich použitie všeobecne viac okresané, avšak počas 20. storočia sa tiež ich používanie rozšírilo a sú vhodnou alternatívou pri liečení.
Obchod s korením
Koreniny ako kardamon, škorica, zázvor boli súčasťou skorej evolúcie obchodu. Škorica sa objavila na Blízkom Východe pred 4000 rokmi. Veľkú úlohu pri šírení korenín celosvetovo zohralo v histórií Grécko, Rím, Egypt, ale aj Ázijské krajiny. Svoju úlohu zohrávali aj Benátky.
V roku 1492 sa Christopher Columbus preslávil objavením Ameriky. Plavil sa pod španielskou vlajkou. Z tejto cesty sa do Európy vrátil s rôznymi druhmi „nového“ ovocia a korenín, napríklad s čili paprikou.
Zoznam korenín
Medzi najznámejšie koreniny patria:
- Aframon rajské zrno (Aframomum melegueta)
- Alojzia (Aloysia citrodora)
- Angelika (Angelica archangelica)
- Aníz (Pimpinella anisum)
- Badián (Illicium verum)
- Bazalka (Ocimum basilicum)
- Bazalka posvätná (Ocimum tenuiflorum)
- Biela horčica (Sinapis alba)
- Bobkový list (Laurus nobilis)
- Borák (Borago officinalis)
- Cardamon (Elettaria cardamomum)
- Cymbopogon (Cymbopogon citratus)
- Čakanka (Cichorium intybus)
- Čechrica (Myrrhis odorata)
- Čertovo lajno (Ferula assa-foetida)
- Čierna horčica (Brassica nigra)
- Čierne korenie (Piper nigrum)
- Čierny kmín (Nigella sativa)
- Čili korenie (Capsicumspecies)
- Divý bergamot (Monardaspecies)
- Dúška tymiánová (Thymus vulgaris)
- Fenikel (Foeniculum vulgare)
- Hnedá horčica (Brassica juncea)
- Chren (Armoracia rusticana)
- Jablčník (Marrubium vulgare)
- Kajenské korenie (Capsicum annuum)
- Kari
- Klinček (Syzygium aromaticum)
- Koriander (Coriandrum sativum)
- Kôpor (Anethum graveolens)
- Krvavec (Sanguisorba minorand officinalis)
- Kurkuma (Curcuma longa)
- Levanduľa (Lavandulaspecies)
- Ligurček (Levisticum officinale)
- Mačacia mäta (Nepeta cataria)
- Majoránka (Origanum majorana)
- Mak siaty (Papaver somniferum)
- Mäta klasnatá (Mentha spicata)
- Mäta pieporná (Menthapiperita)
- Medovka (Melissa officinalis)
- Muškátový orech (Myristica fragrans)
- Nové korenie (Pimenta dioica)
- Oregano (Origanum vulgare)
- Palina (Artemisia dracunculus)
- Paprika (Capsicum annuum)
- Pažítka (Allium schoenoprasum)
- Petržlen (Petroselinum crispum)
- Rasca (Carum carvi)
- Rímska rasca (Cuminum cyminum)
- Rozmarín (Salvia rosmarinus)
- Ruta (Ruta graveolens)
- Sasafras (Sassafras albidum)
- Saturejka (Satureja hortensisand montana)
- Semeno zeleru (Apium graveolens, variety dulce)
- Senovka grécka (Trigonella foenum-graecum)
- Sezam (Sesamum indicum)
- Sladovka hladkoplodá (Glycyrrhiza glabra)
- Šafrán (Crocus sativus)
- Šalvia (Salvia officinalis)
- Škorica (Cinnamomum verum)
- Škorica cassia (Cinnamomum cassia)
- Štiav (Rumexspecies)
- Vanilka (Vanilla planifoliaand tahitensis)
- Vratič (Tanacetum balsamita)
- Wasabi (Eutrema japonicum)
- Yzop (Hyssopus officinalis)
- Zázvor (Zingiber officinale)
- Žerucha (Anthriscus cerefolium)
Zaujímavosť: Koreniny sú časti byliniek, ktoré sa používajú v gastronómií, kozmetike, ale aj v medicíne. Vďaka postupnej globalizácií sa rozšírili celosvetovo. Jedlu pridávajú chuť a vôňu.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →