späť na zoznam bylín

Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný

Fenikel obyčajný je trváca rastlina, ktorá patrí do čeľade zelerovitých a jej drvené semená sa používajú jednak ako korenina do kuchyne a tiež aj do čaju. Veľmi známy je totiž feniklový čaj, pričom táto rastlina bola obľúbená už v staroveku a to v okolí celého Stredozemného mora ako aj v Ázii. Do strednej Európy sa dostal fenikel až počas stredoveku a hoci je určený najmä na vnútorné použitie, dajú sa z jeho plodov pripraviť aj rôzne nálevy, ktoré majú vonkajší dezinfekčný účinok.

Charakteristika

Fenikel je mohutnejšia rastlina, ktorá môže dorásť až do výšky 2 metrov, pričom je buď dvojročná alebo trváca a je charakteristická žltými a voňavými kvetmi. Tie sú zoskupené do zložených okolíkov a nemajú obaly, pričom sú pomerne malé. Listy sú obvykle trojboké a majú dlhý nitkovitý kraj. Celá rastlina má silnú aromatickú vôňu, plodom sú dvojnažky, ktoré sa používajú na korenenie v kuchyni. Fenikel má dve odrody a to sladkú alebo horkú odrodu.

Feniklové plody obsahujú napríklad silicu, mastný olej, sacharidy, kumariny a iné látky prospešné pre organizmus, pričom napríklad silica sa používa pri dezinfekcii proti blchám, kým na vnútorne použitie je fenikel určený pri liečbe kašľa, prechladnutia aj kŕčov v bruchu. Najčastejšie v kuchyni sa používa fenikel ako korenie v talianskej a francúzskej gastronómii, pričom sa používa aj pri konzervovaní zeleniny a jemne osekané feniklové lístky sa môžu dať do jogurtových zálievok.

Vnútorné použitie

Čo sa týka využitia feniklu na liečebné účinky vo vnútri organizmu, tak sa používa najmä vo forme čaju, ktorý slúži pri nadúvaní, ale napríklad má aj močopudné účinky a u matiek podporuje tvorbu mlieka. Taktiež má odhlieňovací účinok pri prechladnutí a plnom nose. Čo sa týka trávenia, tak vďaka silici fenikel uvoľňuje kŕče hladkého svalstva v tráviacich cestách, podporuje aj vylučovanie enzýmov na trávenie a urýchľuje črevnú peristaltiku, takže sa dá použiť aj pri zápche.

Okrem prevencie pri prechladnutí má fenikel aj tú schopnosť, že zrýchľuje činnosť rias dýchacieho epitelu a tak podporuje odkašliavanie pri produktívnom, čiže vlhkom, kašli. Veľmi populárny je nálev z feniklu, kedy sa použije jedna lyžička usušených feniklových plodov, tá sa zaleje 250 ml vriacej vody, celé sa to nechá vylúhovať 5 minút a následne sa to scedí. Takýto nálev sa môže osladením použiť aj na čaj, pričom by sa mal podávať vždy čerstvý a mierne teplý.

Vonkajšie použitie

Na vonkajšie použitie sa dá fenikel použiť rôzne. Napríklad sa kedysi odporúčal pri zápaloch ucha alebo proti červom a všiam, prípadne vo forme nálevu pri zápaloch očí a to najmä preto, že fenikel a nálev z neho mali výrazné protiinfekčné a protizápalové účinky. Aj preto sa používa výťažok z neho na rôzne typy dezinfekcií. Taktiež pôsobí feniklová silica na pokožke proti rôznym druhom parazitov, kedy vo forme oleja alebo masti vtrenej do pokožky ničí napríklad zákožku svrabovú.

Takto pôsobí proti kožným parazitom nielen u ľudí, ale napríklad aj u zvierat. Feniklový nálev na vonkajšie použitie sa pripravuje dosť podobne ako feniklový čaj na vnútorné použitie. Jedna čajová lyžička usušeného feniklu sa zaleje vriacou vodou, obvykle pol litrom, pričom sa nechá luhovať 10 minút a po vyluhovaní sa musí táto zmes precediť. Následne je možné formou obkladou alebo rôznych kúpeľov pôsobiť na pokožku a na miesta, na ktoré je potrebné fenikel aplikovať.

Zber a skladovanie

Feniklové plody sa zbierajú najmä na jeseň v období mesiacov september a október, pričom pri zbere treba odrezať celé nahnednuté kolíky a tie nechať dozrieť na plachte. Po dozretí treba ešte nažky vytriediť, konkrétne od nečistôt a ešte stále nezrelých plodov a môže sa začať so sušením na teplom mieste, ktoré je chránené pred vlhkosťou a svetlom. Najlepšie je sušenie na papieri, pričom správne usušený fenikel má nasladlú chuť a stále si udržuje korenistý zápach.

V kuchyni

V kuchyni sa používajú viaceré recepty na fenikel, či už ide o pečený fenikel alebo čerstvý fenikel, prípadne zapekaný fenikel. Populárna je aj polievka a šalát, ale fenikel ako korenie sa hodí aj do iných jedál či už s mäsom alebo bez neho, napríklad pečené bravčové karé s feniklom je výborná a aromatická pochúťka. Zaujímavým nápadom môže byť aj feniklové pesto a fenikel sa používa aj pri nakladaní a zaváraní rôznych druhov zelenín kvôli svojej nezameniteľnej vôni.

Počas tehotenstva

Fenikel v tehotenstve nie je nebezpečný, ale pri vnútornom užívaní nie je treba preháňať s dávkovaním. Pri ranom štádiu tehotenstva by sa ale fenikel nemal používať, pretože môže uškodiť plodu a blokuje hormón progesterón, na druhú stranu neskôr u matiek počas dojčenia už podporuje tvorbu mlieka a má aj močopudné a očisťovacie účinky na organizmu, najmä vo forme močopudných čajov. Pri varení nemusí fenikel uškodiť, ale aj tu treba dávať pozor na väčšie množstvo.

Fenikel a pestovanie

Na pestovanie v záhrade je fenikel veľmi nenáročný, pričom obľubuje obrobené a hlinité pôdy, ktoré sú dostatočne zásobené živinami a vápnom. Dôležitá je mierna vlhkosť, čiže ani nie príliš suchá pôda bez vlahy, ale ani nie príliš časté zrážky. Netreba zabúdať na to, že fenikel je obvykle dvojročná rastlina a kvalitné semeno sa získa zvyčajne až v druhom roku. Fenikel nie je vhodný na pestovanie v interiéry, na zimu je treba rastlinu chrániť pred chladom aj mrazom.

Ako zasadiť fenikel

Ako zasadiť fenikel

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

redaktor

Redaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.