- healthline.com - 11 Impressive Health Benefits of Saffron. Healthline. Ryan Raman, MS, RD
- TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. V České republice 5. vydání. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. České Budějovice: Dona, 2022. ISBN 978-80-7322-236-9
- medicalnewstoday.com - What are the health benefits of saffron? Medical News Today. Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C
- lifeextension.com - 12 Health Benefits of Saffron. Life Extension. Michael A. Smith, MD
- TRENCHI, Cinzia. Bylinky a koření: žijte zdravě díky přírodě. Přeložil Sára LEBEDOVÁ. Praha: Dobrovský, 2019. Knihy Omega. ISBN 978-80-7585-110-9.
Šafran siaty: aké sú účinky na zdravie vzácneho korenia? + Pestovanie
Šafran je rastlina a využívame ju ako korenie. Patrí medzi tie najdrahšie. Aké má zdravotné účinky?
Charakteristika
Šafranové korenie má výraznú červenú farbu, sladkastú intenzívnu chuť a je využívané v mnohých typoch kuchýň po celom svete. Vďaka svojmu zloženiu napomáha celkovému zdraviu, vitalite, plodnosti či psychickej pohode.
Obsah živín, účinky, pestovanie a mnoho iných informácií sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to šafran?
Šafran je jedným z najstarších a najcennejších korení sveta.
Šafran na rozdiel od mnohých iných druhov korenia, nie je semienko či plod. Sú to sušené čnelky kvetov rastliny. Ide o trvalku menom šafran siaty (Crocus sativus). Šafran siaty je zaraďovaný do čeľade kosatcovitých rastlín.
Ohľadne pôvodu šafranu sa rôzne zdroje mierne líšia. Mnohé uvádzajú ako pôvodcu Irán, iné zase Grécko. Úrodou šafranu je známa India, Egypt, Maroko, Španielsko či západná Ázia.
Rastlina kvitne fialovým kvetom, pričom v každom kvete sú uložené tri tenké 3 cm dlhé červeno-hnedé čnelky. Práve tieto čnelky sú základom výroby vzácneho korenia.
Čnelky sa i v súčasnosti ručne zbierajú. Ručne sa oddeľujú od zvyšku kvetu a následne dôkladne sušia. Proces ručného zberu má tak silný vplyv na konečnú cenu korenia.
Bledý šafran môžete nájsť bežne aj v našej prírode, no ide o takzvaný falošný šafran. V skutočnosti je táto odroda známa ako šafran jarný, ktorý nedisponuje vlastnosťami ako šafran pravý (siaty). Falošný šafran tak slúži ako okrasná rastlina.
Potrebné je preto pozerať na cenu, nakoľko nepravý šafran je výrazne lacnejší variant.
Falošný šafran sa často predáva v pomletom stave v južných či arabských krajinách, kde ho kupujú najmä turisti. Pravý šafran vonia sladko, ale chutí naopak horko.
Tri základné typy šafranu:
- Negin – ide o najdrahšie korenie, ktoré sa zbiera začiatkom sezóny a obsahuje iba sýtočervené čnelky. Má tak silné výrazné sfarbenie. Vlákna sú dlhé nepolámané, a preto jeho zber vyžaduje zručnosť a opatrnosť pri manipulácií.
- Sargol – patrí medzi druhý najcennejší druh šafranu na trhu. Využívajú sa taktiež iba červené čnelky rastliny. Vlákna sú o niečo kratšie a obsahuje aj drobné časti. Rozdiel je však v spôsobe a rýchlosti spracovania. Ide však tiež o veľmi kvalitný šafran za výbornú cenu.
- Poushal – pri tomto druhu šafranu sa používajú aj žlté čnelky kvetu, čo následne spôsobuje menšiu mieru zafarbenia.
Šafran obsahuje vitamíny skupiny B, A a C.
Z minerálovje zastúpený mangán, horčík, draslík, selén i fosfor. Ďalej šafran obsahuje karotenoidy a antioxidanty.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na lyžičku korenia šafranu
Energia | 6,5 kcal |
Sacharidy | 1,37 g |
Vláknina | 0,08 g |
Tuky | 0,12 g |
Bielkoviny | 0,23 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na lyžicu korenia šafranu
Vitamín A | 11 IU | Draslík | 36 mg |
Vitamín B1 | 0,002 mg | Horčík | 5,5 mg |
Vitamín B2 | 0,006 mg | Vápnik | 2,3 mg |
Vitamín B3 | 0,031 mg | Železo | 0,2 mg |
Vitamín B6 | 0,021 mg | Zinok | 0,32 mg |
Vitamín B9 | 1,9 mcg | Fosfor | 5,2 mg |
Vitamín C | 1,7 mg | Meď | 0,007 mg |
Mangán | 0,59 mg | ||
Sodík | 3 mg | ||
Selén | 0,1 mcg |
Vnútorné použitie
Podpora imunity a celkového zdravia
Šafran obsahuje antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Ide najmä o karotenoidy korcín a krocetín, ktoré sú súčasne zodpovedné za červené sfarbenie šafranu.
Šafran vďaka svojmu zloženiu a obsahu vitamínu B i C, priaznivo vplýva na celkové zdravie organizmu, podpore imunitného systému a obranyschopnosti.
Protirakovinový potenciál
Poškodenie voľnými radikálmi sa často spája práve s chronickými ochoreniami, ako je aj rakovina. Šafran obsahuje krocín, ktorý spúšťa apoptózu - naprogramovanú bunkovú smrť v rôznych rakovinových buniek.
Vedci tak skúmajú, či šafran a jeho aktívne zložky vykazujú protirakovinový potenciál. V štúdiách sa zisťoval vplyv najmä na rakovinové bunky hrubého čreva.
Afrodiziakálny účinok a podpora erekcie
Prírodné afrodiziaká sú potraviny alebo rastliny, ktoré prirodzene zvyšujú libido. Mnohé štúdie poukazujú, že šafran môže oplývať práve afrodiziakálnymi vlastnosťami.
Šafran je spájaný s podporou erektilnej funkcie u mužov. Uvoľňuje psychické napätie a podporuje sexualitu. Tradičné korenie je tak prírodným pomocníkom na impotenciu.
Niektoré zdroje uvádzajú, že práve šafran môže okrem libida pomôcť pri liečbe symptómov PMS u žien.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Šafran priaznivo vplýva na cievy a je bojovníkom proti ateroskleróze. Draslík, ktorý znižuje krvný tlak a zmierňuje tak celkovú záťaž na srdcovocievny systém.
Obsahuje taktiež koncentráciu železa, ktorý je výborným prírodným pomocníkom pri regulácii zdravého krvného obehu.
Podpora zdravia nervovej sústavy
Šafran prispieva ku správnej činnosti nervovej sústavy, fyziologických psychických funkcií a napomáha dobrej nálade.
Je skúmaný priaznivý účinok a užitočnosť Šafranu pri chorobách, ako je Parkinson, Alzheimer a iných duševných porúch súvisiacich s vekom.
Podpora psychického zdravia a zmiernenia depresie
Šafran je korením, ktoré podporí psychické zdravie, zdvihne náladu a potlačí úzkosť vrátane depresie a nepríjemných pocity. Šafranu sa preto hovorí aj ako slnečné korenie.
Zložky v šafrane priaznivo vplývajú na hladinu hormónu dopamínu a serotonínu, ktoré nám navodzujú šťastný stav. Šafran tak pomáha pri liečbe príznakov miernej až stredne ťažkej depresie.
Vonkajšie použitie
Podpora hojenia a zdravia pokožky
Šafranový olej, nazývaný aj ako cisársky olej, je vyrábaný maceráciou vlákien z kvetov rastliny šafranu.
Je prírodným pomocníkom proti starnutiu a podpore hojenia. Má rozjasňujúce, hojivé a hydratačné účinky.
Dostupná je i jeho forma esenciálneho oleja pre aromaterapeutické využitie.
Zber a skladovanie
Pestovanie, zber a skladovanie
Šafran nie je náročnou plodinou na pestovanie, no problémovým je zber.
Pestuje sa z cibuliek, podobne ako tulipány. Rastlina rastie z cibuľovitého koreňa. Na jeseň sa vysádzajú do dobre pripravenej pôdy.
Šafran siaty si vyžaduje kvalitnú pôdu a dostatočne slnečné miesto. Pôda by mala byť ľahká a dobre priepustná. Potrebné je pravidelné mierne zavlažovanie (1x týždenne), no je rastlina je náchylná na premokrenie.
Začiatkom jesene začnú zo zeme vyrastať výhonky a neskôr sa objaví fialový kvet, z ktorého sa získavajú vlákna, a teda korenie. Doba kvitnutia je približne 2 až 3 týždne.
Kvety a zber ich tenkých vláken je vhodný čo najskôr po odkvitnutí. Bylinu je potrebné zbierať ručne. Po zakvitnutí sa tak z kvetov nožničkami vystrihnú blizny, ktoré sa usušia.
Na výrobu jedného kilogramu korenia šafranu je potrebné nazbierať časti asi približne zo 150 000 kvetov. Získavanie konečného produktu je tak náročné.
Usušený šafran je ľahký a krehký. Skladovanie vlákien šafranu by malo byť prebiehať na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej nádobe.
Súhrn účinkov Šafranu
- Podpora imunity a obranyschopnosti.
- Podpora celkového zdravia organizmu.
- Antioxidačný účinok.
- Podpora zdravia kardiovaskulárnej sústavy.
- Protirakovinový potenciál.
- Podpora libida a erekcie.
- Afrodiziakálny účinok.
- Pomoc pri predmenštruačnom syndróme.
- Podpora zdravia nervovej sústavy.
- Podpora psychického zdravia.
- Podpora liečby depresie.
- Podpora stavu pokožky.
Šafran a nežiadúce účinky
Korenie v bežnom množstve nemá u zdravých jedincov stanovené kontraindikácie. Vo všeobecnosti je bezpečné prijať 1,5 gramu šafranu denne, pričom väčšie množstvá (nad 5 g) môžu byť toxické a spôsobiť nepriaznivé vedľajšie účinky.
Tehotné a dojčiace ženy by nemali konzumovať šafran bez konzultácie s lekárom.
Šafran v kuchyni
Jednou z mnohých výhod šafranu je, že sa veľmi ľahko zaradí do jedálnička. Šafran môžete využívať v studenej i teplej kuchyni.
Šafran sa využíva v tradičnej indickej, arabskej i tureckej kuchyni. Je u nás dostupný v obchodoch v mletej i nemletej forme. Zázračný zlato-červený prášok môžete zmiešať s maslom, olejom a pridať do rôznych pokrmov. Jeho farba krásne dofarbí a dochutí omáčky.
Výborný je v omáčkach, nátierkach, vývaroch, šalátoch, zemiakoch či ryži. Najčastejšie sa využíva na dochucovanie ryže (rizota), no často sa však využíva pri príprave rýb, morských plodov a mäsa.
Netreba zabúdať, že pridaním šafranu do pokrmu spôsobí jedlu špecifickú chuť aj sfarbenie.
Štipka tejto koreniny dodá charakteristickú arómu a prenikavú horkastú chuť. Vo väčšine receptov stačí naozaj štipka korenia, aby prenikla do celého jedla.
Obľúbený čaj s pridaním pár nitiek šafranu posunie teplý nápoj o level vyššie. Prekvapí nielen chuťou, charakteristickou arómou, no i účinkami zdravie.
Šafranový čaj nájdete samostatne a aj ako súčasť čajovej zmesi.
Dôležité informácie a zaujímavosti
Šafran siaty je rastlina, z ktorej sa ručne vyrába cenné korenie.
Červené korenie šafranu patrí k tým najdrahším koreniam sveta.
Má blahodarné účinky na zdravie. Podporuje imunitný systém, obranyschopnosť, libido i psychické zdravie.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →