- healthline.com - Heart Disease Prevention. Tricia Kinman
- solen.cz - Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Mudr. Vrablík Ph.D.
11 potravín pre zdravé srdce. Aké jedlo chráni srdce a cievy?
Niektoré potraviny podporujú fyziologickú činnosť srdca, ciev a regulujú krvný tlak i hladinu cholesterolu. Aké potraviny a suroviny je vhodné (ne) zaradiť do jedálnička?
Obsah článku
11 základných potravín pre zdravé srdce sa dočítate v článku.
1. Ryby a omega 3 mastné kyseliny
Losos, tuniak či makrela patria medzi ryby s množstvom omega 3 mastných kyselín. S dostatočným príjmom omega-3 mastných kyselín sa znižuje riziko srdcových ochorení.
Jedná sa o tkzvn. zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať riziko arytmií, vysokého krvného tlaku a zlého cholesterolu.
Ryby by sme mali konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Ak to nie je možné, je vhodné prijímať omega-3 mastné kyseliny vo forme výživového doplnku.
2. Orechy a semiačka
Priaznivý vplyv na hladinu krvných lipidov a srdcovo-cievny systém majú práve orechy a semiačka. I keď je jedlo pomerne kalorické a treba ho jesť s mierou, orechy obsahujú nenasýtené tuky, bielkoviny, vitamíny i minerály.
Vhodné sú vlašské, lieskové, pekanové, kešu, para orechy, mandle a pistácie. Vysoký obsah lignanov (antioxidantov) majú najmä ľanové a chia semiačka.
3. Sója
Sójové výrobky, vrátane tofu, sójového mlieka, sójových bôbov a výhonkov sú zdrojom rastlinných bielkovín.
Sójové výrobky obsahujú vysoké množstvo nenasýtených tukov, draslík, železo, zinok a kyselinu listovú pre celkové zdravie kardiovaskulárnej sústavy.
4. Bobuľovité ovocie
Bobuľové ovocie je veľmi bohaté na antioxidanty. Čučoriedky, ríbezle a černice, obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré majú pozitívny účinok na srdcovo-cievny systém. Bobuľovité ovocie pomáha regulovať krvný tlak.
5. Brokolica
Brokolica poskytuje telu veľké množstvo živín, vrátane látok prospievajúcich srdcu. Obsahuje proteíny, vápnik, vitamín C, E K, kyselinu listovú, draslík, antioxidanty a mnohé iné.
Brokolica priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu.
6. Listová zelenina
Listová zelenina vrátane šalátu, kelu, rukoly a špenátu ponúka organizmu dostatok výživných látok, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev. Zelená listová zelenina je zdrojom dusičnanov a látok, ktoré pomáhajú správnej funkcii ciev a pôsobia protizápalovo.
7. Avokádo
Avokádo obsahuje rastlinný tuk, ktorý podporuje reguláciu hladiny cholesterolu a tukov v krvi. Je bohatým zdrojom draslíka, medi, magnézia, fosforu a rôznych vitamínov. Vďaka svojmu zloženiu je radené k super-potravinám.
8. Horká tmavá čokoláda
Tmavá horká čokoláda má priaznivé účinky proti ateroskleróze ciev.
Tento účinok však platí iba pre tmavú čokoládu tvorenú najmenej zo 70 % kakaa. Takáto čokoláda obsahuje množstvo flavanoidov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.
9. Ovsené vločky (vláknina)
Ovsené vločky alebo müsli s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny znižujú hladinu zlého cholesterolu a podporuje činnosť tráviacej sústavy. Vyhnúť sa treba vločkám v rôznych mixoch, ktoré často obsahujú cukor.
10. Paradajky
Rajčiny obsahujú veľa výživných látok, ktoré napomáhajú zdraviu srdca. Paradajky sú plné vlákniny, draslíka, vitamínu C, kyseliny listovej a cholínu, ktorý je pre srdce a cievy významný.
11. Jablká a banány
Veľký obsah minerálu draslíku a vlákniny nájdeme práve v jablkách a banánoch. Priaznivo pôsobia na krvný tlak a celkové zdravie cievnej sústavy.
Prečítajte si tiež naše články:
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →