Čo sú FLAVONOIDY, ich rozdelenie a výskyt v potrave? Aké majú účinky?

Čo sú FLAVONOIDY, ich rozdelenie a výskyt v potrave? Aké majú účinky?
Zdroj foto: Getty images

Flavonoidy. Čo sú a kde sa tvoria? Aké sú ich účinky a mnohoraké použitie? Na tieto otázky sa pozrieme v našom článku.

Flavonoidy sú produkované rastlinami. Prakticky sa vyskytujú vo všetkých zelených častiach rastliny,  ale sú aj hlavnou farebnou zložkou kvitnúcich rastlín. Rovnako je o nich známe, že rastliny ich tvoria na svoju ochranu proti mikrobiálnej infekcii.

Ale načo slúžia rastlinám? Flavonoidy v rastlinách sú vo všeobecnosti zodpovedné nielen za ich farbu ale aj za ich chuť. Okrem toho bránia oxidácii tukov. Slúžia však aj na ochranu vitamínov a enzýmov.

Tieto prírodné látky sú však zodpovedné aj za rôzne účinky v ľudskom tele, ktoré závisia od ich štruktúry. Sú neoddeliteľnou súčasťou stravy ľudí aj zvierat. Avšak nakoľko sú produkované len rastlinami, flavonoidy sa teda nemôžu tvoriť v telách ľudí ani zvierat.

Účinok v ľudskom tele je však ovplyvnený ich rozpustnosťou. Nízka rozpustnosť vo vode je spojená aj s krátkym časom stráveným v čreve a nižšou absorpciou.

Táto skutočnosť predstavuje niekedy problém a to najmä z medicínskeho hľadiska – keď sa využívajú terapeutické účinky flavonoidov. Preto sa vyvíjajú polosyntetické, vo vode rozpustné flavonoidy – napríklad hydroxyetylrutozid.

Delenie flavonoidov

V roku 1930 bola z pomarančov izolovaná nová látka. V tej dobe sa verilo, že je členom novej triedy vitamínov a bola označený ako vitamín P. Neskôr sa zistilo, že táto látka patrí medzi flavonoidy. Jednalo sa o rutín a doteraz bolo identifikovaných viac ako 4000 rôznych flavonoidov.

Flavonoidy sa delia do viacerých skupín. Ich rozdelenie a najvýznamnejšie zdroje uvádzame v tabuľke nižšie

Trieda Flavonoid Zdroj
Flavanol Katechín Epikatechín Epigallokatechín Čaj
Flavón Rutín Apigenín Ovocie – najmä šupky, červené víno, pohánka, červená paprika, paradajky – najmä šupky
Flavonol Kvercetín (Quercetín) Kaempferol Myricetín Cibuľa, červené víno, olivový olej, bobuľové ovocie, grepfruit
Flavanon Hesperidín Taxifolín Naringenín Citrusové ovocie – najmä grepfruit, citróny a pomaranče
Izoflavón Genistín Daidzin Sója – plody
Antokyanidín Apigenidín Kyanidín Čerešne, maliny, jahody

V našej strave sa najčastejšie nachádzajú skupiny:

  • Flavónov
  • Flavonolov
  • Izoflavónov (Sójových)

Rovnako ako pri väčšine látok obsiahnutých v našej potrave, príprava a spracovanie jedla môže znížiť hladiny flavonoidov v závislosti od použitých metód.

Biologická dostupnosť určitých flavonoidov sa výrazne líši, a to v závislosti od zdroja potravy. Napríklad absorpcia kvercetínu z cibule je štyrikrát väčšia ako z jablka alebo čaju.

Jedným z účinkov nich je aj antioxidačné pôsobenie – vychytávajú voľné radikály a/alebo ióny kovov.  Vychytávaním kyslíkových radikálov a iónov chránia bunky pred poškodením.

Majú aj schopnosť naštartovať ľudské ochranné enzýmové systémy. Počet štúdií naznačuje ochranné účinky flavonoidov proti mnohým infekčným – bakteriálnym a vírusovým ochoreniam. Ale aj proti degeneratívnym ochoreniam, ako sú:

Flavonoidy a ich účinky

Antioxidačná ochrana

Aj keď majú flavonoidy mnoho účinkov v organizme, ich antioxidačné účinky sú najlepšie preskúmané.

Schopnosť ochraňovať bunky pred oxidačným stresom závisí najmä od ich chemickej štruktúry.

Peroxidácia lipidov je bežným dôsledkom oxidačného stresu. Flavonoidy chránia lipidy pred oxidačným poškodením rôznymi mechanizmami:

  • potláčajú tvorbu rádioaktívnych foriem kyslíka (ROS)
  • zachytávajú ROS
  • zvyšujú alebo podporujú antioxidačnú obranu organizmu.

Najmä kvercetín (quercetín) je známy svojou stabilizačnou schopnosťou.

Ochrana pečene

Rôzne chronické ochorenia, napríklad aj diabetes, môžu viesť k rozvoju klinických prejavov ochorenia pečene.

Flavonoidy znižujú peroxidáciu pečeňových lipidov, ďalej inhibujú uvoľňovanie prozápalových cytokínov a chránia pred vznikom steatózy (stukovateniu) pečene.

Viacero flavonoidov má ochranné účinky na pečeň.

Ide najmä o:

  • katechín
  • apigenín
  • kvercetín (Quercetin)
  • rutín
  • venoruton

Avšak najznámejším z tejto skupiny je silymarín. Silymarín je súhrnný názov pre 3 flavonoidy získané z Pestreca mariánskeho (Silybum marianum).

Tvorí ho:

  • silybinín (Izosilybinín)
  • silychristín
  • silydianín

Liečivá, ktoré sa získavajú z plodov pestreca mariánskeho obsahujú od 40 do 70% silymarínu s pomerom: silybinín : izosilybinín : silychristín : silydianín – 3 : 1 : 1 : 1.

Flavonoidy nielenže dokážu ochrániť pečeň pred jej poškodením, ale napomáhajú aj pri regenerácii poškodenej pečene.

Niekoľko klinických výskumov preukázalo účinnosť a bezpečnosť flavonoidov pri liečbe hepatobiliárnej dysfunkcie a pri tráviacich ťažkostiach – ako je pocit plnosti, strata chuti do jedla, nevoľnosť a bolesť brucha.

Antibakteriálne pôsobenie

Ako sme už v úvode spomínali, rastliny syntetizujú flavonoidy v reakcii na mikrobiálnu infekciu.

Preto by nemali byť prekvapujúce zistenia, že sú účinnými antimikrobiálnymi látkami proti širokému spektru mikroorganizmov.

Ukázalo sa, že niekoľko flavonoidov vrátane:

  • apigenínu
  • galangínu
  • flavónu a flavonolových glykozidov
  • izoflavónov
  • flavanónov
  • chalkónov

má silnú antibakteriálnu aktivitu.

Spôsob antimikrobiálneho účinku môže súvisieť s viacerými mechanizmami –  ich schopnosťou inaktivovať mikrobiálne enzýmy, transportné proteíny bunkového obalu a podobne.

Protizápalové účinky

Zápal je normálny biologický proces. Zápal je odpoveď organizmu na:

  • poranenie tkaniva
  • infekciu mikrobiálnymi patogénmi
  • chemické podráždenie.

Začína sa migráciou imunitných buniek z ciev a uvoľnením mediátorov v mieste poškodenia. Po tomto procese nasleduje tvorba zápalových buniek, uvoľnenie ROS a prozápalových látok. A to všetko za účelom eliminácie cudzích patogénov a opravy poranených tkanív. Všeobecne platí, že normálny zápal je rýchly a sám ustupuje, ale odlišný priebeh a predĺžený zápal spôsobujú rôzne chronické poruchy.

Viacero flavonoidov významne ovplyvňujú funkciu imunitného systému a zápalových buniek.

Napríklad:

  • hesperidín
  • apigenín
  • luteolín
  • kvercetín

majú protizápalové a analgetické účinky.

Niektoré flavonoidy sú silnými inhibítormi produkcie prostaglandínov – skupiny molekúl pôsobiacich prozápalovo.

Protirakovinové účinky

V prevencii rakoviny zohráva dôležitú úlohu aj naša strava. Ovocie a zelenina s obsahom flavonoidov pôsobia najmä ako preventívne látky.

Konzumácia cibule a/alebo jabĺk, dvoch hlavných zdrojov kvercetínu, napomáha znížiť výskyt rakoviny

Okrem toho sa zdá, že pri striedmej konzumácii vína je tiež nižšie riziko vzniku rakoviny

  • pľúc
  • endometria
  • pažeráka
  • žalúdka
  • hrubého čreva

Vzťah medzi príjmom ovocia, zeleniny a prevencie rakoviny bol podrobne zdokumentovaný. Predpokladá sa, že podstatné výhody pre zdravie ľudí, by bolo možné dosiahnuť výrazným zvýšením konzumácie potravín bohatých na flavonoidy.

Ukázalo sa, že vyššia spotreba fytoestrogénov vrátane izoflavónov a iných flavonoidov poskytuje ochranu pred rizikom rakoviny prostaty.

Je dobre známe, že oxidačný stres môže podnecovať vznik rakoviny. Preto silné antioxidanty vykazujú potenciál bojovať proti progresii karcinogenézy.

Strava bohatá na látky, ktoré zachytávajú radikály, by preto mala znížiť účinok niektorých voľných radikálov pri vzniku rakoviny.

Antivírusová aktivita

Prírodné zlúčeniny sú dôležitým zdrojom objavov a vývoja nových antivírusových liekov, pretože sú dostupné a majú nízke vedľajšie účinky.

Prirodzene sa vyskytujúce flavonoidy s antivírusovou aktivitou sú uznávané už od štyridsiatych rokov minulého storočia a je k dispozícii mnoho správ o antivírusovej aktivite rôznych flavonoidov.

Účinky niektorých flavonoidov proti vírusom uvádzame v tabuľke

Flavonoid Vírus
Kvercetín (Quercetín) Rabies vírus (Vírus besnoty)
Herpes vírus
Parainfluenza vírus
Polio vírus (Vírus detskej obrny)
Mengo vírus
Pseudorabies vírus
Rutín Parainfluenza vírus
Influenza vírus
Apigenín HIV vírus
Herpes simplex vírus
Pseudorabies vírus
Galangín Herpes simplex virus
Naringín Ľudský respiračný syncyciálny vírus

Ochrana kardiovaskulárneho systému

Niekoľko epidemiologických štúdií naznačuje, že pitie zeleného alebo čierneho čaju môže znížiť koncentrácie cholesterolu v krvi a krvný tlak, čím poskytuje určitú ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Ateroskleróza – je ochorenie tepien. Vzniká ukladaním cholesterolu do stien ciev. Tým sa cieva zužuje, znižuje sa preto prietok krvi a zásobovanie orgánov kyslíkom.

Predpokladá sa že jednou z kľúčových substancií, ktorá aterosklerózu spôsobuje je oxidovaná molekula LDL cholesterolu. Izoflavan glabridin, hlavná zlúčenina nachádzajúca sa v Glycyrrhiza glabra (Sladké drievko), inhibuje oxidáciu LDL – prostredníctvom vychytávania voľných radikálov.

Predpokladá sa, že oxidačná modifikácia LDL cholesterolu hrá kľúčovú úlohu počas aterosklerózy.

Poruchy periférnej cirkulácie

Flavonoidy sú vo veľkej miere používané aj pri ochoreniach ciev. Konkrétne pri poruchách periférnej cirkulácie.

Medzi symptómy tohto ochorenia patria:

  • pocit ťažkých nôh a bolesti nôh – po dlhšom státí alebo sedení
  • tvorba edémov – v oblasti členkov.

Rizikovými faktormi sú:

  • vek
  • dedičnosť
  • ženské pohlavie
  • obezita
  • tehotenstvo
  • dlhodobé státie
  • vyššia telesná výška
  • poruchy vyprázdňovania (pri nízkom obsahu vlákniny v strave)

Väčšina hlavných faktorov – okrem obezity a zápchy – sa nedá ovplyvniť.

Medzi flavonoidy používané pri poruchách cirkulácie patria:

  • rutín
  • troxerutín
  • oxerutín
  • hesperidín
  • diosmín
  • kvercetín
  • diosmín

Často používaným je práve prvý spomínaný. Rutín má jednak protiedémové účinky ale pôsobí aj protizápalovo. Podobný účinok má aj hesperidín a diosmín.

Okrem vyššie spomínaných účinkov, flavonoidy obsiahnuté v bobuľovom ovocí – čučoriedky, maliny, černice a iné – môžu mať pozitívny účinok proti Parkinsonovej chorobe a môžu pomôcť zlepšiť pamäť u starších ľudí.

Zdroje

  • ncbi.nlm.nih.gov – Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview; Shashank Kumar and Abhay K. Pandey
  • skp-casopis.sk – Silymarín – fytofarmakum pri poškodení pečene; Kupčová
  • solen.sk – FYTOFARMAKÁ A LÁTKY RASTLINNÉHO YTOFARMAKÁ A LÁTKY RASTLINNÉHO PÔVODU POŽÍVANÉ NA LIEČBU PORÚCH ÔVODU POŽÍVANÉ NA LIEČBU PORÚCH PERIFÉRNEHO A CEREBRÁLNEHO PREKRVENIA; Juraj Sýkora, Anita Jančovičová
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané