Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept
Ryžový nákyp je obľúbenou pochúťkou na sladký obed či večeru. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, my si upečieme zdravú verziu.
Náročnosť | nízka |
Príprava | 65 minút |
Porcie | 6 osôb |
Náš recept na zdravý a šťavnatý ryžový nákyp má tiež viac variant. Už len pri výbere ryže môžeme vyberať. Najlepšia je na nákyp guľatozrnná ryža a je len na vás, či zvolíte hnedú alebo bielu.
Hnedá ryža je plná vitamínov a je veľmi prospešná pre trávenie. Pomáha pri chronickej zápche a dokonca i v boji proti rôznym druhom rakoviny.
Považuje sa za ideálnu zdravú potravinu.
Nápomocná je pri diétnych programoch, zotavovaní po prekonaní chorôb či ako pomoc pri rozličných zdravotných problémoch.
Jej výhodami sú ľahklá stráviteľnosť, optimum kalórií a hlavne neobsahuje žiaden cholesterol ani lepok.
Tak isto aj biela klasická ryža obsahuje množstvo bielkovín a škorbu, má nízky obsah tukov a taktiež neobsahuje cholesterol. Jej zloženie pozitívne vplýva na trávenie a reguluje obsah vody v tele.
Pomáha zmierňovať tráviace ťažkosti ako hnačka či zápcha. Je skvelou pomocníčkou pri prevencií tvorby olbličkových kameňov.
Biela ryža má v porovnaní s hnedou o poznanie menej vitamínov a minerálnych látok. V tej hnedej sa nachádza viac bielkovín, vápnika, fosforu, niacínu a vitamínu E.
V hnedej ryži sa tiež nachádza viac vlákniny. Rozdielom je aj dĺžka varenia, biela je totiž uvarená skôr ako hnedá.
Náš recept obsahuje jablká, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C a aj vlákniny. Výhodou jabĺk je aj to, že po ich konzumácií máte pocit sýtosti, teda zmierňujú pocit hladu.
Isté štúdie tiež naznačujú, že jablká pomáhajú páliť kalórie, čo isto poteší všetky ženy strážiace si štíhlu líniu.
Ďalšou hlavnou zložkou receptu na náš ryžový nákyp je aj škorica. Tá má veľmi prospešné látky pre zdravie človeka.
Ide o prírodné antibiotikum a na organizmus pôsobí protizápalovo, čo pomáha pri posilnení imunity. Je nápomocná pri regulácií hladiny cukru v krvi a upravovaní telesnej hmotnosti.
Ukázalo sa, že tiež napomáha odbúravať nepriaznivé usadeniny na mozgu, čím môže predchádzať Alzheimerovej chorobe.
Tento recept na šťavnatý ryžový nákyp z jabĺk a so škoricou je veľmi prospešný na zdravé trávenie, ale aj psychickú pohodu.
Suroviny na zdravý ryžový nákyp s jablkami a škoricou
- 400 g guľatozrnnej ryže, my sme použili bielu, vhodná je však aj hnedá,
- 800 dcl bezlaktózového mlieka (môže byť kokosové či sójové),
- 4 až 6 jabĺk,
- 2 ks vajíčok,
- kokosový olej,
- škorica,
- med, prípadne javorový sirup.
Postup na prípravu
1. Najlepšie je ryžu trošku premyť a osmažiť na kokosovom prípadne olivovom oleji. Po chvíľke praženia zalejeme mliekom a za občasného miešania uvaríme domäkka.
2. Kým sa ryža varí, rozdelíme vaječné bielka a žĺtka.
3. Zo žĺtok a trošky medu vyšľaháme hustú penu, potom pridáme trošku škorice. Tak isto aj z bielok a štipky soli, po vyšľahaní pridáme aj trošku cukru.
4. Po uvarení ryžu rozdelíme na dve časti. Jednu zmiešame so žĺtkami a vylejeme do pripravenej zapekacej misy.
5. Ryžu s vajíčkami uhladíme a poukladáme na ňu jablká.
Jablká môžeme naukladať nastrúhané alebo nakrájané na väčšie obdĺžniky.
6. Zvyšok ryže vylejeme na jablká a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 190°C. Pečieme asi 30 minút.
V prípade hnedej ryže je to dlhšie, čo uvidíte pri jej príprave.
7. Chvíľku pred dopečením vylejeme na nákyp vyšľahané bielka, ktoré necháme v rúre až kým nie je ich povrch skaramelizovaný a zhnednutý.
Pred podávaním môžeme posypať škoricou, prípadne s jemne blanšírovanými či dokonca flambovanými jabĺčkami.
Dobrú chuť!
Zdravý recept na šťavnatý ryžový nákyp s jablkami a škoricou je vhodný pre diabetikov, pre ľudí s celiakiou aj alergiou na laktózu. Ak zvolíte kokosové mlieko, konzumovať ju môžete aj v prípade alergie na sóju.
Nezabudnite navariť aj z iných našich receptov
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →