späť na zoznam článkov

Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept
Zdroj foto: Getty images

Veľmi obľúbený a ľahký recept pochádzajúci z Francúzska zasýti a to aj vďaka našej zdravej verzii.


Náročnosť: Stredná 
Príprava: 25 minút + pečenie 55 minút 
Porcie: 4 osoby 

Náš recept na fit francúzske zemiaky je plný vitamínov a tiež energie, z ktorého nepriberiete a zostanete vo výbornej forme.

Výborné fit francúzske zemiaky je vhodné podávať na obed, ale aj na večeru. Originálne francúzske zemiaky sú pripravené zo zemiakov, slaninky či klobásy, camembertu, smotany a vajíčka.

My si ich pripravíme v ľahšej verzíí a namiesto slaninky použijeme veľmi prospešné a ľahké morčacie mäsko a zdravší ovčí syr.

Morčacie mäso má oproti spomínanej slanine či klobáse množstvo predností. Je omnoho ľahšie, keďže obsahuje málo tuku, je teda ľahko stráviteľné a nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach.

Z vitamínov sa v tomto druhu mäsa nachádza zinok, železo, magnézium, vápnik a B3, B6, B12. Pozitívne teda vplýva na anemické ťažkosti, rednutie kostí, málokrvnosť, činnosť pečene, ale aj na nervový systém.

Tomuto zloženiu sa môžu tešiť najmä dámy, ktoré je pre ne cenné, hlavne čo sa týka obsahu železa, a to je potrebné pri menštruácií. Podporuje tiež krvotvorbu a fungovanie červených krviniek.

Mužov tiež poteší obsah zinku, ten totiž priaznivo vplýva na imunitný systém človeka a na potenciu.

Zemiaky jednoznačne patria medzi veľmi obľúbené suroviny v slovenskej kuchyni, preto sme si aj tento recept z Francúzska dokázali vyšperkovať podľa svojich chutí a potrieb.

Obsahujú množstvo vody a množstvo výživných škrobov. Z vitamínov sa v zemiakoch nachádzajú A, B1, B2 a B6, C, taktiež sú zdrojom železa, horčíka, zinku, vápnika, fosforu, draslíka, medi, fluóru či sodíka

Vďaka obsahu kyseliny fenolovej nám pomáhajú v boji proti škodlivým baktériám a vírusom.

Zloženie zemiakov prospieva správnemu tráveniu, vďaka správnej úprave pomáhajú aj zvládnuť cukrovku, posilniť zdravie srdca, znížiť hladinu cholesterolu, znižujú príznaky starnutia či znižujú krvný tlak. Dokonca im môžeme vďačiť aj za posilnenie imunity či zníženie nespavosti.

Ďalšie zdravé zložky nášho receptu sú jednoznačne aj ovčí tvrdý syr a kyslá smotana.

Kyslá smotana prispieva nášmu zdraviu viac, ako by ste si mysleli. Ide totiž o jej ušľachtilé baktérie, ktoré pozitívne vplývajú na naše trávenie.

Napomáha pri pocite nafúknutého bruška a ťažkom trávení. Prekvapivo tiež napomáha aj pri liečbe chrípky a nachladnutí, keďže posilňuje imunitu.

Najviac obsahuje vápnik a bielkoviny, taktiež fosfor, selén, vitamíny C, E aj vitamíny skupiny B vrátane kobalamínu (B12).

Ovčí syr má zas stráviteľnejšie tuky a je menej kalorický. Obsahuje vitamíny skupiny A, D, E, B, kyselinu listovú. Vďaka svojmu zloženiu je vhodné aj pre ľudí s alergiou na laktózu.

Ingrediencie

  • 5 ks väčších zemiakov
  • 1 ks morčacie prso
  • 150 g ovčieho syra

Zálievka

  • 1 ks kyslú smotanu
  • soľ
  • čierne korenie
  • bazalka
  • olivový olej
  • cesnak

Recept na fit francúzske zemiaky 

1. Najskôr si očistíme a umyjeme zemiaky. Tie potom nakrájame na tenké kolieska.

2. Taktiež si umyjeme a očistíme morčacie prso. Môžeme ho na noc namočiť do mlieka s korením a soľou, bude tak mäkšie a šťavnatejšie.

3. Olivovým olejom si natrieme zapekaciu misu.

4. Medzitým si pripravíme zálievku z kyslej smotany, trocha olivového oleja, nasekanej čerstvej bazalky, 3 strúčikov cesnaku, štipky korenia a soli.

Koreniny do zálievky pridávame podľa chuti, môže byť viac cesnaku, bazalky a pod.

5. Postupne do zapekacej misy ukladáme vrstvu zemiakov, na to na tenké plátky nakrájané mäso. Prelejeme zálievkou.

6. Opäť na preliate mäso naukladáme zemiaky, na ne syr a opäť zemiaky. Znova zalejeme.

Môžeme takto navrstviť viackrát, závisí od množstva a vašej chuti.

7. Napokon zapekaciu misu zakryjeme a pečieme na 185 stupňoch Celzia približne hodinu, kým nie sú zemiaky a mäsko mäkké.

Na záver pečenia môžeme misku odokryť a dosiahneme tým chrumkavý vrch zemiakov.

Tento recept môžeme rôzne variovať. Namiesto klasických zemiakov dáme bataty, tie však musíme dlhšie piecť. Taktiež sa dá pripraviť vegánska verzia - použitím vege mäska alebo len obyčajným tofu a namiesto smotany dáme kokosové mlieko či vegánky biely jogurt.

Dobrú chuť.

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé koláčiky:

Naposledy aktualizované 31.03.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Light variant koložvárskej kapusty? Tu je náš zdravý recept Light variant koložvárskej kapusty? Tu je náš zdravý recept

Hlavnou surovinou koložvárskej kapusty je kyslá kapusta, ktorá je bohatá na vitamíny, hlavne na C. Taktiež v recepte využijeme kvalitné a zdravé hovädzie mäso, či netradičnú, avšak...

Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept

Náš recept na zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou je veľmi jednoduchý na prípravu a poteší aj naše trávenie, ktoré nazaťažuje. Pripraviť sa dajú na rôzne zdravé aj fit...

Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept

Ryžový nákyp je obľúbenou pochúťkou na sladký obed či večeru. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, my si upečieme zdravú verziu.

Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami

Spestrite svoj jedálniček o túto živinami nabitú zeleninu a pripravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.

Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to? Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to?

Rizoto je veľmi variantným pokrmom. V podstate sa dá pripraviť z čohokoľvek v akejkoľvek verzií. Náš recept na zelené rizoto je plný vitamínov a minerálov.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.