späť na zoznam článkov

Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Recept na fit strúhaný tvarohový koláč s ovocím. Ako maškrtiť zdravo?
Zdroj foto: Getty images

Náš fit strúhaný tvarohový koláč je vhodný pre maškrtníkov z fitcentra aj s obmedzeniami v stravovaní. Je sýty, sklevo osviežujúci a ešte aj zdravý.


Náročnosť: Stredná 
Príprava: 30 minút + pečenie 35 minút 
Porcie: 6 - 10 

Náš recept na fit strúhaný tvarohový koláč, ktorý je plný energie a zdravia. Skvelo osvieži ako raňajky či zasýti na večeru.

Veľkou výhodou koláčika je, že si ho môžu dopriať všetci vyberaví mašktrníci a pripraviť sa dá v rôzych variantách

My si pripravíme koláčik vhodný pre celiatikov, takže nebude obsahovať lepok. Dá sa však pripraviť aj zo špeciálneho cottage syru či tvarohu pre alergikov na laktózu.

Tvaroh je základom nášho koláčika a je plný skvelých vitamínov a minerálov prospešných pre naše zdravie.

Ako isto každý vie, je skvelým zdrojom vápnika. Vápnik je prospešný pre naše zuby, kosti a aj väzy. Napomáha teda v boji proti osteoporóze. Skvelo napomáha pri liečbe, ale aj prevencii proti rakovine, posilňuje totiž medzibunkovú komunikáciu. 

Vitamíny a minerály v tvarohu tiež zabezpečujú mladistvý vzhľad pokožky. Medzi vitamíny obsiahnuté v tvarohu patrí B6, B12, A, C, D, E a nachádzajú sa v ňom aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, tiamín, horčík, riboflavín, kyselina listová a aj betakarotén.

Vďaka minerálom urytým v tvarohu pomáha v boji proti stresu, posilňuje imunitný systém a ešte k tomu chráni mozgové bunky a zabraňuje ich odumieraniu.

Na tvarohu je tiež výborné to, že hoci zasýti, neobsahuje také množstvo tukov a cholesterolu či dokonca žiadne transmastné kyseliny. Cholesterol v krvi znižuje, čo isto poteší starších ľudí či dámy v menopauze.

Ženy by si ho mali tiež obľúbiť najmä počas tehotenstva, pre jeho bohatý zdroj vápnika. Ten je potrebný pre správny vývoj dieťaťa. Skvelo napomáha pri svalovej činnosti a to aj svalov v srdci, a správne fungovanie nervov. V priebehu tehotenstva je potrebný aj pri stavbe kostí.

Výborná kombinácia vitamínov a minerálov v tvarohu tiež napomáha pri správnom trávení. Nezaťažuje žalúdok a prispieva k eliminovaniu pálenia záhy a bolesti žalúdka.

Vo veľkej obľube ho majú tiež športovci a kulturisti pre jeho prospešné účinky i pre správne fungovanie organizmu. Za čo vďačí vysokému obsahu bielkovín. Tie sú potrebné pri regenerácii a budovaní svalovej hmoty.

Treba tiež podotknúť, že hoci tvaroh v koláči tepelne upravíme, neprichádza o žiadne zo svojich nutričných hodnôt.

Ingrediencie

Na fit strúhaný tvarohový koláč potrebujeme nasledujúce potraviny. Môžeme ich prípadne kombinovať podľa vlastnej chuti a kreativity.

  • 3 lyžice kakaa, prípadne proteínového prášku s čokoládovou príchuťou,
  • 4 lyžiče kokosového cukru,
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, prípadne sódy bikarbóny,
  • 1,5 šálky bezpelkovej hladkej múky,
  • vajíčko,
  • 0,5 šálky kokosového oleja,
  • 1 šálka kokosového či sójového mlieka,
  • štipku soli,

Plnka

  • med alebo vanilkový cukor,
  • 300 g jemného tvarohu,
  • 250 g hrudkovitého tvarohu,
  • 3 vajíčka,
  • pridať môžeme aj lyžicu preoteínového prášku s vanilkovou príchuťou,
  • ovocie ako višne, maliny či jahody,

Ako fit koláč pripravíme?

1. Najskôr si vymiešame suché suroviny a zvlášť mokré. Teda zmiešame si múku, kakao, kypriaci prášok a cukor, potom zvlášť vajíčko, rozpustený olej a časť mlieka.

2. Napokon všetko spolu vymiesime, až kým nie je z hmoty hutné cesto bez hrudiek. Keď je nejednotné, prilievame mlieko a ak je pririedke prisypeme múku.

3. Pripravené cesto rozdelíme na dve rovnaké hrudky a necháme zabalené odstáť v chladničke.

4. Kým nám cesto zrie, pripravíme si plnku z tvarohu. Najlepšia je plnka, keď sa zvlášť vyšľahajú vaječné bielka do peny a žĺtka s cukrom, potom aj tvarohom. Do žĺtok sa potom pridajú oba tvarohy, primieša sa proteín a nakoniec zľahka aj vyšľahané bielka.

5. Napokon vyberieme z chladničky cesto, ktoré rovnomerne strúhame na vymastený plech (najlepšie je kúpiť si sprej na plech na pečenie). Používame pritom hrubé strúhadlo.

6. Na polovicu nastrúhaného cesta navrstvíme tvarohovú plnku.

Tu môžeme pridať uvarené ovocie. To pripravíme tak, že ho nadrobno nakrájame a na maličkom množstve vody s trochou kokosového cukru povaríme.

7. Potom na tvarohovú plnku opäť nastrúhame zvyšok cesta.

8. Koláč pečieme na 180 stupňoch Celzia približne 35 minút.

Koláč sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, do cesta môžeme tiež pridať banány a namiesto kokosového oleja môžeme použiť mandľové maslo. Zavisí len od vašej kreativity a odvahy experimentovať.

Dobrú chuť!

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé koláčiky:

Naposledy aktualizované 31.03.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Recept na chutný a zdravý banánový chlieb Recept na chutný a zdravý banánový chlieb

Banánový chlieb je zdravý variant vhodný na raňajky, večeru aj na bežné maškrtenie. Podľa nášho receptu si pripravíme bezlepkový banánový chlieb s kúskami horkej čokolády.

Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov

Vianočné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov. Napečte si však zdravo a bez výčitiek. Prinášame vám niekoľko zdravých a fit vianočných koláčikov, ktoré si vychutnáte vy aj celá...

Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept? Výborná čokoládová torta z ovsených vločiek a bez cukru? Ako na Recept?

Chcete maškrtiť a zároveň jesť trochu zdravšie? V tom prípade je pre vás táto čokoládová torta tou pravou voľbou. Je vhodná nie len na oslavy, ale aj ako dezert vo všedný deň.

Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo Vianočný recept na fit medovníky z mandľovej múky pre celiatikov? Upečte si s nami zdravé vianočné pečivo

Medovníky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. V našom recepte sa zameriame na prípravu ich zdravej verzie vhodnej pre celiatikov.

Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom

Jablká sú našim tradičným a veľmi obľúbeným ovocím. Urobte si s nami chutný, šťavnatý a zdravý jablkový koláč.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.