Recept: Ako doma pripraviť kimči? Kimchi má výborné účinky na zdravie

Recept: Ako doma pripraviť kimči? Kimchi má výborné účinky na zdravie
Zdroj foto: Getty images

Kimči alebo Kimchi je veľmi obľúbené národné jedlo v Kórei. Pripravuje sa z kvasenej zeleniny podľa sezóny a využíva sa ako samostatná príloha, súčasť jedál alebo do polievok.

Náročnosť stredná 
Príprava 65 minút
Porcie približne 15 porcií

Hoci sa príprava tejto obľúbenej zmesi zdá byť náročná, nie je to tak. Ide o jednoduchú a ľahkú receptúru

Kimči je vhodné konzumovať aj ako samostatnú prílohu, súčasť oblohy, či ako súčasť rôznych jedál alebo polievok.

Ide o tradičné národné kórejské jedlo s dlhou históriou. Prvé písomné zmienky o kimči siahajú do čias spred nášho letopočtu.

Predpokladá sa, že prvé zloženie sa skladalo z čerstvej zeleniny. Až po stovkách rokov sa vyformovala do súčasných podôb s typickou chuťou a farbou.

Kimči sa dá pripravovať z rôzne variovateľných surovín, druhov zeleniny.

Použitá zelenina má sezónny charakter a teda by sme mali používať domáce a čerstvé suroviny, ktoré nie sú umelo vypestované. Samozrejme ale môžeme používať bežne dostupné čerstvé kúsky.

Kimči preukázateľne patrí medzi najzdravšie jedlá sveta. Ide hlavne o jeho zloženie plné vitamínov a prospešných látok zo zeleniny.

Kvasenie zeleniny sa môže zdať pochybné, ale je to výnimočné spracovanie obohacujúce suroviny o probiotické baktérie.

Tie prospievajú ku kvalitnému tráveniu a pomáhajú nám vyhýbať sa problémom s vyprázdňovaním.

Tak isto vďaka tejto metóde vznikajú mikróby, ktoré hrubé črevo zbavujú toxických látok spôsobujúcich starnutie. Vo výsledku teda pomáhajú nášmu telu zostať mladé.

Okrem prospešných probiotík je tiež kimči plné vitamínov a minerálov.

Medzi ne patria jednoznačne mangán, selén, vápnik, železo, vláknina, bielkoviny a z vitamínov A, B, C či K.

Vďaka svojmu zloženiu chráni náš organizmus aj pred hnačkami, ekzémom.

Napomáha zmierňovať príznaky Crohnovej choroby, syndrómu dráždivého čreva, ulceróznej kolitíde, infekcii močových ciest či vaginálnych infekcii.

Najčastejšie sa k príprave kimči používa kapusta, reďkovky, uhorky, cibuľka, cesnak, zázvor a koreniny ako čili, cukor, soľ a rybacia omáčka.

Foto: GettyImages

V našom recepte použijeme pekingskú kapustu, jarnú cibuľku, klasickú cibuľu, uhorku, biele reďkovky, a zmes na omáčku bude z cesnaku, zázvoru, medu, rybacej omáčky, soli a čili vločiek.

V recepte použuijeme rybaciu omáčku, nie je preto vhodná pre vegetariánov. Môžeme ju nahradiť sójovou omáčkou, aby ju mohli ochutnávať aj vegetariáni. Poďme teda na to. 

Suroviny na prípravu kimči

  • 1 ks pekingskej kapusty,
  • 1 ks zväzok jarnej cibuľky,
  • 1 ks cibule,
  • 1 ks uhorky,
  • 1-2 ks bielej reďkovky,
  • 4 ks strúčiky cesnaku,
  • čerstvý zázvor (stredne veľký),
  • med,
  • rybacia omáčka,
  • soľ,
  • čili vločky.

Postup prípravy

1. Kapustu očistíme a umyjeme. Po prekrojení na polovicu, nakrájame na rezance a dôkladne osolíme.

Nasolenú kapustu môžeme nechať odstáť pokojne aj 12 hodín. Nezabudnite ju však potom poriadne opláchnuť od soli.

2. Medzitým si pripravíme zmes z pretlačeného cesnaku, nastrúhaného zázvoru, medu, omáčky, soli a čili.

3. Ku kapuste môžeme pridať na rezance nakrájanú cibuľu, reďkovku a aj jarnú cibuľku.

4. Zmes pasty spolu so zeleninou poriadne premiešame.

Foto: GettyImages

5. Do zmesi tiež pridávame uhorky zbavené semienok a nakrájané na štvrtiny, ktoré sme predtým nechali asi 45 minút namočené vo vlažnej vode so soľou.

Najlepšie je uhorky dať ku krajom nádobky a do ich stredu akoby vyplniť zmesou.

6. Zmesou s uhorkami naplníme uzatvárateľné poháre či misky so zmesou a nechávame odstáť pokojne aj dva dni v izbovej teplote.

Niektoré receptúry odporúčajú kimči s uhorkami aj zaliať nálevom z vody, soli a jablčného octu. Nie je to však nutné.

7. Dôležité je, aby boli nádobky poriadne uzatvorené, a aby prebehla kvalitná fermentácia. Takto vám kimči vydrží v chladničke aj mesiac.

Dobrú chuť!

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané