späť na zoznam článkov

Bezlepková káva

Bezlepková káva

Káva je mimoriadne obľúbený nápoj získaný vypražením rozomletých semien kávovníka. Tento lahodný životabudič si získal svojou chuťou, vôňou a povzbudivými účinkami fanúšikov po celom svete. Čo však v prípade, ak ste celiatik?! Môžu celiatici piť kávu? 


Káva

Ako už bolo spomenuté, káva sa získava pražením zŕn kávovníka. Rozlišujeme však viacero druhov káv, či už v závislosti od jej druhu, spôsobu praženia, mletia, či samotnej prípravy. Tým najzákladnejším delením je rozdelenie podľa druhu odrody kávovníka:

  • káva arabica - získaná zo semien kávovníka arabského 
  • káva robusta - získaná zo semien kávovníka robu 

Najrozšírenejším druhom kávy u nás je arabica. Môže sa používať aj v kombinácii s určitým podielom robusty, avšak čím viac robusty káva obsahuje, tým je jej chuť horkejšia, resp. trpkejšia (napríklad pri tzv. zelených kávach). Kávové zrná ako také lepok neobsahujú, z tohto pohľadu je teda káva bezlepková.

kávové zrná

Či už je káva vo forme pražených zŕn (zrnková káva) alebo vo forme mletej kávy (instantná rozpustná káva), pokiaľ balenie obsahuje údaj, že sa jedná o 100% arabicu, nemala by pre celiatika z hľadiska bezlepkovej diéty predstavovať žiadne riziko. Takýmito kávami sú napr. instantné rozpustné kávy značiek Nescafé, Tchibo, Jacobs a mnohé iné, bežne dostupné značky, ktoré na etikete nesú údaj 100% arabica. Ostražitý by ste však mali byť pri rôznych instantných zmesiach typu "2 v 1",  "3 v 1", či rôznych ochutených kávach, ktoré sú v súčasnosti veľkým hitom. V mnohých prípadoch sú takéto kávy či zmesi obohatené o mnohé prídavné látky (arómy), ktoré môžu obsahovať lepok. Je preto nevyhnutné sledovať dané zloženie kávy na jej etitkete, prípadne sa informovať priamo u výrobcu, aby ste mali 100% istotu, že je pre vás daná káva skutočne bezpečná. Takisto v kaviarňach je vhodné informovať sa u obsluhujúceho personálu, či je káva pripravená zo 100% arabicy. V menších kaviarňach či rôznych pohostinstvách sa často ponúkajú kávy neznámych značiek, ktoré môžu (ale samozrejme nemusia) obsahovať kávovinu či iné prídavné látky nevhodné pre celiatikov. Z tohto hľadiska sa celiatikom neodporúča ani požívanie káv z kávových automatov či krabičkové balenia ľadových káv. 

Kávoviny a kávové zmesi

Ďalšou kategóriou káv sú už spomenuté kávoviny a kávovinové zmesi, ktoré sú vytvorené na báze obilnín, prípadne sú ich súčasťou. Zväčša sa jedná o obilniny ako jačmeň, raž, žito, čakanka, pšeničné otruby a mnohé iné. Pre konzumenta sú práve kávoviny výhodnou alternatívou kávy hneď z viacerých dôvodov: 

  • nízka cena - v porovnaní s klasickými 100% kávami je cena kávovín citeľne nižšia
  • vysoký podiel vlákniny - vláknina obsiahnutá v obilí podporuje trávenie, čím priaznivo vplýva na ľudský organizmus
  • absencia kofeínu - kávoviny neobsahujú kofeín, konzument ich preto môže piť kedykoľvek a v takmer neobmedzenom množstve, navyše sú vhodné aj pre deti

Z uvedených argumentov sa však celiatici veľmi tešiť nemôžu a takýmto druhom kávovín (akými je napr. obľúbené Caro od firmy Nestlé) by sa mali rozhodne vyhnúť! 

Aj tu však existujú výnimky a síce kávoviny, ktoré sú vyrobené výsostne z povolených surovín / obilnín. Takýmto nápojom je napr. všetkým určite dobre známa cigorka, ktorá je vyrobená z čakanky. Ako už vyplýva z charakteru jej zloženia, cigorka neobsahuje lepok ani kofeín, preto ju možno piť v akomkoľvek čase či množstve. Cigorka má však veľmi špecifickú chuť, preto sa odporúča osladiť ju cukrom alebo medom, prípadne škoricou, mliekom a pod., čím sa jej chuť zjemní a stane sa vyváženejšou. Kreativite vašich chuťových pohárikov sa medze skutočne nekladú. 

Kávoviny na báze čakanky môžu byť obohatené aj z rôznymi druhmi bylín, čím sa stávajú naozaj veľmi zdravou alternatívou kávy. Tieto byliny majú za cieľ podporiť rôzne zložky ľudského organizmu (nervovú sústavu, tráviacu sústavu...) a tým priaznivo vplývať na jednotlivé činnosti človeka (spánok, učenie, fyzické aktivity, či u mnohých žien vyhľadávané chudnutie). Kávoviny s obsahom takýchto cenných indických bylín môžete zakúpiť na www.altevita.sk   

Naposledy aktualizované 18.03.2016

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Miroslava Hutlasová

Miroslava Hutlasová

odborníčka na celiakiu

Venujem sa písaniu článkov o celiakii. Nakoľko ja sama som celiatička, rada sa s vami podelím o svoje vlastné (a verím, že aj cenné) skúsenosti.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Bezlepková diéta Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý...

Bezlepkové cestoviny Bezlepkové cestoviny

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými...

Bezlepkové palacinky Bezlepkové palacinky

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné  bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec.  A...

Bezlepkové lievance Bezlepkové lievance

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance . Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú...

Bezlepková múka Bezlepková múka

Bez múky sa toho veru veľa nenapečie. Či už chlieb náš každodenný, koláčiky rozplývajúce sa na jazyku, poctivé slovenské halušky, ale aj obľúbená talianska pizza... a mnoho iných...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.