Celiakia vs. Intolerancia na lepok: Ako ich rozlíšiť? Spoznajte prejavy a dôležité znaky

Celiakia vs. Intolerancia na lepok: Ako ich rozlíšiť? Spoznajte prejavy a dôležité znaky
Zdroj foto: Getty images

I keď sa príznaky oboch zdravotných problémov môžu podobať, jedná sa o dve odlišné stavy. Ako ich vzájomne rozlíšiť?

Lepok, glutén, je skupina bielkovín. Nachádza sa najmä v pšenici, jačmeni a výrobkoch z obilnín. Názov lepok charakterizuje jeho funkciu, a teda lepkavosť. Dodáva potravinám štruktúru.

S konzumáciou lepku môže u niektorých jedincov dochádzať k (nielen) tráviacim problémom z rôznych príčin - alergia, neznášanlivosť či celiakia.

Celiakia

Celiakia je autoimunitná porucha. Pri konzumácii lepku dochádza k narušeniu sliznice tenkého čreva a jeho zápalu. Imunitný systém celiatika tak napáda vlastné tkanivo.

Možné príznaky celiakie:

  • Bolesť brucha
  • Nafukovanie
  • Hnačka/zápcha
  • Zhoršené trávenie
  • Častá únava
  • Bolesti hlavy
  • Pokles hmotnosti
  • Bolesť kĺbov
  • Nedostatočné vstrebávanie živín

Pri nedodržovaní bezlepkovej stravy môže celiakia viesť k maloabsorpcii – nedostatočnému vstrebávaniu živín.

Intolerancia na lepok

Intolerancia na lepok, odborne neceliatická gluténová senzitivita, patrí medzi potravinové intolerancie. Miera neznášanlivosti lepku je rôzna a individuálna.

Je patologickou reakciu tráviaceho systému na určitú potravinu a je tak tráviacou (enzymatickou) a metabolickou poruchou.

Možné príznaky intolerancie:

  • Bolesť brucha
  • Nafukovanie
  • Plynatosť
  • Hnačka/zápcha
  • Bolesť hlavy

Oba zdravotné problémy vyžadujú odborný dohľad lekára.

Tabuľka uvádza vzájomné rodziely celiakie a gluténovej intolerancie

Celiakia Intolerancia na lepok
Autoimunitné ochorenie - porucha imunitného systému Tráviaca (enzymatická)– metabolická porucha
Zdravotné problémy kvôli patologickej imunitnej reakcii. Spôsobuje zápal a poškodzuje sliznicu črevného traktu Spôsobuje zdravoné problémy v dôsledku zhoršeného trávenia (štiepenia) lepku
Má viac zdravotných rizík a komplikácii Má menej zdravotných rizík a komplikácií
Liečba spočíva v striktnej bezlepkovej strave Liečba podľa intenzity príznakov spočíva v eliminácii lepku v strave

Bez obsahu lepku (gluten-free) symbol na potravinách
Bez obsahu lepku (gluten-free) symbol na potravinách. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • solen.sk - Potravinová alergia. Solen. Hana Kayserová
  • medicalnewstoday.com - What is a food intolerance? Yvette Brazier.
  • solen.sk - Celiakia – štandardný diagnostický a liečebný postup. MUDr. Zuzana Blusková, PhD. a spol.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané