späť na zoznam článkov

Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami
Zdroj foto: Getty images

Spestrite svoj jedálniček o túto živinami nabitú zeleninu a pripravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.


Náročnosť: Nízka 
Príprava: 50 minút 
Porcie: 2

Cuketové placky, ktoré sú pečené v rúre, sú fit pochúťkou. Spolu s mrkvou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom, vykúzlite na plechu zdravé a chutné jedlo.

Cuketa je vyhľadávaná nielen pre jej jemnú a dobre kombinovateľnú chuť, ale najmä pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. 

Najmä pri redukčných diétach je práve cuketa veľmi vyhľadávanou surovinou. Má totiž málo kalórií a vysoký obsah vody, karoténovminerálnych látok. Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a vyplavuje z tela soľ a nadbytočnú vodu.

Ingrediencie

Na vynikajúce cuketové placky budete potrebovať:

  • 1 stredne veľkú cuketu (zhruba 400 g)
  • 1 mrkvu
  • 4 zemiaky
  • 3 strúčky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 4 lyžice ovsených vločiek
  • 1 vajíčko
  • štipka soli, korenie, kmín a majoránku
  • pár kvapiek olivového oleja

Postup prípravy jedla

Naše placky sú pečené v rúre. Takéto placky nie sú mastné a sú teda diétnejšie. Pre ešte zdravšiu variantu sme miesto múky použili ovsené vločky.

Ako na to:

1.

Cuketu umyte, zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte pár minút na sitku, aby stiekla z prebytočnej vody. Môžete ju i vyžmýkať.

Mrkvu, zemiaky a cesnak taktiež očistite a nastrúhajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno.

Nebojte sa pridať do placiek zeleninu, ako je napríklad mrkva, cesnak či cibuľu. Cibuľa obsahuje množstvo antioxidantov, pyridoxín či kyselinu listovú. Chráni pred rôznymi chorobami a je prínosom i pre naše srdce a cievy. 

Možno vás zaujme i článok: Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

Mrkva má zas vysoký obsah beta – karoténu, ktorý zabraňuje hlbšiemu prenikaniu UV žiarenia do pokožky. Chráni teda pred slnečným žiarením a jeho škodlivými účinkami.

Prečítajte si tiež náš článok: Krásne opálená pokožka a naše zdravie: Ako na zdravé opaľovanie?

2.

Pridajte ovsené vločky, vajíčko a všetko spolu zamiešajte. Dochuťte ešte soľou, korením, štipkou kmínu a majoránky.

Ak sa vám hmota zdá byť stále riedka, pridajte ešte ovsené vločky.

Ovsené vločky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, cukru i inzulínu v krvi. Tiež znižujú krvný tlak a zlepšujú imunitu. Podľa niektorých odborníkov, by sme mali zjesť aspoň 4 polievkové lyžice ovsených vločiek denne.

3.

Rúru predhrejte na 200 °C. Prichystajte si plech, na ktorý rozprestrite papier na pečenie. Naň lyžičkou poukladajte pripravenú zmes a roztlačte do tvaru placky.

4.

Pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatista zhruba 20 až 30 minút.

 

Dobrú chuť

 

Cuketa patrí medzi potraviny veľmi obľúbené v letnom období. Je ľahko stráviteľná a má vysoký obsah vody. Prečítajte si tiež zaujímavý článok: Ako na horúce počasie? Pripravte sa s nami a nepodľahnite

Hoci sa zvyčajne používa tepelne upravená, výborná je i čerstvá. Poslúži i ako spestrenie rôznych šalátov a príloh. Svoje využitie majú dokonca i kvety cukety. Vyprážané kvety cukety predstavujú pre mnohých delikatesu. 

Priemerný obsah niektorých živín, prvkov a vitamínov v cukete (tabuľka):

Zložka Priemerný obsah
voda  93,7 g / 100 g
bielkoviny   1,8 g / 100 g
tuky   0,4 g / 100 g
cukry   1,7 g / 100 g
vláknina  0,9 g / 100 g
cholesterol   0 g / 100 g
mastné kyseliny  0,4 g / 100 g
energia   74 kJ / 100 g
Ca  25 mg / 100 g
K  360 mg / 100 g
Mg  22 mg / 100 g 
P  45 mg / 100 g
Fe  0,8 mg / 100 g
Na  1 mg / 100 g
vitamín C  21 mg / 100 g

 

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 25.09.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept

Ryžový nákyp je obľúbenou pochúťkou na sladký obed či večeru. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, my si upečieme zdravú verziu.

Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept

Veľmi obľúbený a ľahký recept pochádzajúci z Francúzska zasýti a to aj vďaka našej zdravej verzii.

Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to? Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to?

Rizoto je veľmi variantným pokrmom. V podstate sa dá pripraviť z čohokoľvek v akejkoľvek verzií. Náš recept na zelené rizoto je plný vitamínov a minerálov.

Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku? Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku?

Kôpor jednoznačne patrí medzi kontroverzné korenie či bylinku. Je totižto aromatický, čo nevyhovuje každému.

Falafel pečený v rúre? Zdravý recept z cíceru, nielen pre vegánov Falafel pečený v rúre? Zdravý recept z cíceru, nielen pre vegánov

Nechajte sa inšpirovať arabskou kuchyňou a pripravte si s nami hodnotný pokrm, zvaný falafel. Prekvapí vás nielen svojou chuťou, ale i pozitívnym vplyvom pre zdravie.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.