Diéta pri cukrovke: Aké sú vhodné, nevhodné a zakázané potraviny?

Diéta pri cukrovke: Aké sú vhodné, nevhodné a zakázané potraviny?
Zdroj foto: Getty images

Slané a sladké pokušenie na každom kroku. Oči by jedli. Okrem príbytku na váhe existujú vážnejšie dôvody na opatrnosť v tom čo zjeme. Svoje o tom vedia najmä diabetici.

Diéta pri cukrovke je základným faktorom zvládnutia ochorenia. V článku sa dozviete, na čo si treba dávať pozor, aké sú najlepšie, nevhodné i zakázané potraviny.

Diabetes mellitus, v reči obyčajného človeka cukrovka, je ochorenie, pri ktorom sa dodržiavanie diéty stáva hlavným úspechom liečby. Bez správneho jedálnička je nočnou morou pre pacienta aj jeho lekára.

Čo s tým?

Správne potraviny v nákupnom košíku a um toho, čo by si diabetik mal odpustiť, a čo treba dodržiavať. Úspech je vo vašich rukách a my vám dávame tip, ako ho dosiahnuť.

Cukrovka a jedlo

Človek s cukrovkou musí svoje stravovacie návyky upraviť, inak sa vystavuje riziku zhoršenia ochorenia. Článok o cukrovke vám poskytne všeobecné informácie o tomto ochorení. V nasledujúcich riadkoch dostanete konkrétne informácie o zakázaných potravinách a diéte pri ochorení diabetes mellitus.

Glykémia je hodnota cukru v krvi a jej hodnota je smerodajná.

Normálne hodnoty glykémie sú v rozmedzí od 3,9 do 5,5 mmol/l (mierne odlišné hodnoty môžu byť podľa publikácie). Správna hodnota glykémie sa udržuje buď diétou alebo liekmi.

V prípade cukrovky I. typu je podávaný inzulín injekčne. Pri druhom type sú to tabletky.

Diabetici aj napriek dodržiavaniu liečby musia počítať s vychýlením hodnôt glykémie. To prináša rad ťažkostí, ktoré ohrozujú zdravie chorého. Každý diabetik by mal poznať dva pojmy, ktoré určujú momentálny obsah cukru v krvi.

Ten si vie odmerať glukomerom buď sám alebo u lekára.

Odchýlky od normálnej hodnoty glykémie

Ako ste si už všimli, tak hladina cukru v krvi sa meria prístrojom, glukomerom. Ten nám môže ukázať hodnoty v normálnom rozmedzí.

Poznáme dva prípady:

1. Keď je obsah cukru v krvi nižší, vtedy hovoríme o hypoglykémii.

2. Opačným prípadom je hyperglykémia, pri ktorej je hladina cukru v krvi vyššia.

Hypoglykémia

Ak glukomer alebo výsledok laboratórneho vyšetrenia krvi ukáže hodnotu nižšiu ako 3,3 mmol/l, vieme, že je hladina cukru v krvi nízka. Cukor je jedinou energiou pre mozgové bunky. Denne ho spotrebuje okolo 100 g. Keď je ho málo, dochádza k poruche funkcie mozgu. Tak isto ako pri nedostatku kyslíku.

Viete ako rozpoznať hypoglykémiu?

Jedným zo znakov je aj to, že nástup ťažkostí je akútny, teda rýchly. Správanie osoby sa môže javiť, ako keby je v stave opitosti. Uvádzame príznaky, ktoré dopomôžu k diagnóze hypoglykémia.

Medzi príznaky nízkej hladiny cukru v krvi sa zaraďujú:

  • únava
  • slabosť
  • bolesť hlavy
  • studený pot
  • bledosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • pocit hladu
  • poruchy zraku
  • porucha reči
  • tras končatín, tela
  • poruchy koordinácie
  • svalové kŕče, kŕče tela (ako pri epileptickom záchvate)
  • zrýchlený pulz, búšenie srdca
  • dezorientácia
  • zmätenosť
  • podráždenosť, nervozita, nepokoj, agresivita
  • pocit úzkosti
  • zmeny nálad (depresia, eufória)
  • porucha sústredenosti
  • halucinácie, bludy
  • porucha vedomia, mdloby, kolaps
  • bezvedomie

Hyperglykémia

Je naopak stav, keď hladina cukru v krvi presiahne hodnotu 5,5 mmol/l. To, že máme v krvi cukru viac, ako treba neznamená, že je to správne. Hyperglykémia má na svedomí mnoho problémov, ktoré sa odzrkadľujú na rôznych telesných systémoch. Zrak, nervový systém, cievy, srdce, obličky, zlé hojenie rán. To sú len príklady toho, na čo negatívne vplýva a čo vyvoláva.

Hyperglykémia môže prebiehať bez príznakov. Ak sa ale príznaky vyskytujú, ich nástup je pomalší ako pri hypoglykémii. Medzi príznaky zvýšenej hladiny cukru v krvi patrí:

  • smäd
  • sucho v ústach, suché sliznice
  • nadmerné močenie
  • hlad
  • poruchy zraku
  • slabosť
  • malátnosť
  • pocit na vracanie, zvracanie
  • bolesť brucha, problém s trávením
  • červené sfarbenie tváre
  • acetónový zápach z úst
  • dehydratácia
  • ospalosť
  • zrýchlený pulz
  • zrýchlené a prehĺbené dýchanie
  • znížený tlak krvi
  • porucha vedomia až kóma (v prípade pretrvávania vysokých hodnôt glykémie môže vzniknúť pri hodnotách viac ako 20 mmol/l)

Prvá pomoc pri ťažkostiach

Ak si zapamätáte tých pár príznakov, môžete v domácom prostredí diagnostikovať aj bez prístroja. Ale dôležitejšie je, aby ste vedeli vhodne a včas zakročiť.

Je dobré vedieť, že znížená hladina cukru sa môže vyskytnúť aj u človeka, ktorý nemá cukrovku. A to napríklad v prípade hladovania, zníženého príjmu stravy, pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe.

Čo pomáha pri hypoglykémii?

Ak sa človek s vami rozpráva, nebadáte na ňom poruchy vedomia, spolupracuje a je schopný plniť vaše pokyny, podajte mu kocku cukru, sladkú vodu (osladený čaj, džús), med. Hroznový cukor je najrýchlejšia forma energie pre mozog.

V prípade, ak podanie cukru cez ústa nie je možné (nespolupracuje, je agresívny, porucha vedomia), treba okamžite zavolať pomoc. Ak je postihnutý v bezvedomí, dýchanie je dostatočné, uložte ho do stabilizovanej polohy a vytočte 155.

Diabetik môže mať pri sebe injekciu glukagónu. V tom prípade mu ju treba aplikovať. Aplikácie je jednoduchá, aj keď rozumiem tomu, že nie pre každého. Podáva sa podkožne alebo do svalu. Nástup účinku možno očakávať do 10 minút.

Hyperglykémia je zložitejšia

Pri nej je hodnota cukru v krvi nadbytočná, takže ďalšia dávka nepomáha. Ak máte po ruke glukomer, a ním odmeraná hodnota je vyššia ako 10, treba kontaktovať lekára. V momente výskytu ťažkostí a vysokých hodnôt glykémie treba vyhľadať odbornú pomoc okamžite.

Možno ste počuli o citrónovej vode. Neuškodí, avšak pri vysokých hodnotách glykémie nepomáha. Výhodou ťažkostí pri hyperglykémii je ich pomalý nástup, ktorý môže trvať dni, týždne.

Ak si nie ste istý, či je hladina cukru nízka alebo naopak vysoká, správajte sa ako v prípade nízkej hladiny cukru.
Nebojte sa!
V prípade hypoglykémie pomôžete.
Pri hyperglykémii neublížite.
O ostatné sa už postará odborná pomoc.

Viete, čo môže ukázať glukomer?

Výhra je glukomer poruke. Pichnete do prsta, po signalizácii prístroja aplikujete kvapku krvi na prúžok a za pár sekúnd je hotovo.

Ale čo sa to udialo?

Displej vám ukázal niečo, čomu nerozumiete?

Nezúfajte.

Ponúkame odpoveď.

Odpoveď nájdete v návode. Viem, vtipkovanie v prípade zdravia a choroby sa nepatrí. Množstvo výrobcov zdravotníckych prístrojov je zárukou pre variácie. Okrem číselnej hodnoty sa môžete stretnúť napríklad s:

  • pri hypoglykémii L, LO, LOW, LOW BLOOD SUGAR (z anglického low - nízky)
    NÍZKA HLADINA CUKRU, v tomto prípade môže byť glykémia nižšia ako 1,2.
  • v prípade hyperglykémie H, HI, HIGH HIGH BLOOD SUGAR (z anglického high - vysoký),
    VYSOKÁ HLADINA CUKRU, pri hodnotách vyšších ako 30.
  • tretia možnosť, je že miesto číslic môže zobraziť E, ER, ERROR a to je - 
    chyba merania - meranie zopakujete.
    • alebo je porucha prístroja, pozor na slabé batérie

Diéta pri cukrovke

Z krátkeho úvodu sa dostávame k hlavnej téme. Ako ste sa už dozvedeli, pri cukrovke je dôležitá diéta. To čo diabetik zje, sa odzrkadlí na jeho hladine glykémie. Pri cukrovke sa môže jesť všetko. Ale! Treba si uvedomiť viac skutočností.

Diéta pri cukrovke je ovplyvnená viacerými faktormi. Medzi ne patrí vek, typ diabetu (typ I, II), pohlavie, fyzická aktivita, hmotnosť človeka. Následne je hladina cukru v krvi ovplyvnená druhom jedla a frekvenciou príjmu.

Osvojte si sacharidové jednotky (SJ) a glykemický index (GI) potravín. Lepšie sa zorientujete v dobrých a zlých potravinách.

Sacharidová jednotka vyjadruje množstvo cukru obsiahnutého v potravine a jedna sacharidová jednotka sa rovná približne 10 g cukru (sacharidov).

Glykemický index znázorňuje to, ako rýchlo vplýva cukor obsiahnutý v potravine na hladinu cukru v krvi. Udáva sa na stupnici od 0 do 100.

Tabuľka znázorňuje stupne glykemického indexu, ich hodnotu a krátky popis

Index Hodnota Popis
Vysoký glykemický index viac ako 70 cukor obsiahnutý v potravinách sa rýchlo štiepi a vstrebáva, náhle zvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi a následne spôsobuje rýchlejšie navodenie hladu
Stredný glykemický index 56 až 69 stredne dlhá doba štiepenia a vstrebávania cukru z potravín do krvi
Nízky glykemický index menej ako 55 potraviny s týmto indexom majú opačné vlastnosti ako potraviny, ktorých index je vysoký. Pomalé štiepenie a vstrebávanie cukru a tým pádom aj dlhšia doba navodenia hladu.

V diétnom režime sa obmedzene príjmu energie odporúča ľuďom s nadváhou. U ľudí s nadváhou je odporúčané zvýšenie fyzickej aktivity. Pri redukcii hmotnosti sa odporúča fyzická aktivita aspoň 5 krát za týždeň, a to po dobu 30 minút.

V staršom veku je vhodná prechádzka aspoň počas jednej hodiny.

Treba si ustrážiť pravidelné stravovanie a dostatočný počet porcií, a tak isto aj ich primeranú veľkosť. Pri cukrovke I. typu je vhodné stravu rozdeliť na 6 porcií.

Veľký pozor si treba dať na vynechanie jedla. To môže spôsobiť spomínanú hypoglykémiu.

Príjem tuku by mal byť znížený na menej ako 35 % energetického denného príjmu a v prípade obezity (nadváhy) je ho potrebné znížiť na menej ako 30 %. Obmedzenie by malo prísť na strane nenasýtených mastných kyselín (kyselina stearová, palmitová, mysrtová).

Neškodné sú rastlinné oleje z repky, olív, podzemnice olejnej. V strave je vítané zastúpenie rybích tukov, esenciálnych mastných kyselín (tie si telo nevie vyrobiť samo) omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Sacharidy by mali byť zastúpené hlavne vo forme polysacharidov a vlákniny.

Z toho asi veľa neviete. Jednoducho povedané príjem cukrov vo forme ovocia a zeleniny. A tu platí ešte jedno pravidlo. Rozdelenie na 5 jednotlivých jedál denne. Množstvo vlákniny je odporúčané na 20 - 35 g za deň. Jednoduché cukry by sa mali obmedziť na maximálne 30 g na deň.

A ako sú na tom bielkoviny? Ak je problém s obličkami, je denná dávka obmedzená na 0,8 g/ kg telesnej hmotnosti. A keď nie, tak sa hodnota príjmu bielkovín pohybuje v rozmedzí 1 až 1,5 g/ kg telesnej hmotnosti.

Umelé sladidlá sú vhodné ako náhrada cukru. Aspartam nemá obmedzenia. Pri sacharíne platí obmedzenie pre deti do troch rokov a pre tehotné a kojace matky. Vhodnejšie je dochucovanie prírodnými sladidlami, ako je napríklad aj stévia. 

DIA výrobky sú síce vyrábané pre diabetikov. Ale ak nás zaujme ich celkové zloženie, môžeme si všimnúť vyšší obsah tuku, a ich energetická hodnota rovná sa neDIA výrobkom. Skúste namieriť svoju pozornosť skôr na nízkoenergetické potraviny.

Primeraný pitný režim dopomáha celkovej kondícii organizmu a aj tráveniu. Tekutiny s nízkym obsahom cukrov, lepšie domáce odšťavené ovocné šťavy, nesladené čaje, minerálne vody.

Prečítajte si tiež články: 
Hodnoty glykémie v tabuľke
Hypoglykémia - čo by sme mali vedieť
Hyperglykémia - najčastejšie otázky
Diabetes a jeho komplikácie

Ktoré potraviny sú vhodné a nevhodné

Základ úspechu je vo vašom košíku alebo už v chladničke či komore. Pozorne si prejdite čo a v akom pomere sa tam nachádza. Napíšte si to. Po prečítaní tohto článku inventarizujte ešte raz. Následne porovnajte výsledky a škrtajte a prepisujte.

Vhodné potraviny pri cukrovke

V tabuľke uvádzame náhľad na potraviny, ktoré sú vhodné pri cukrovke.

Ale aj pri nich stále platí to, čo je napísané v riadkoch vyššie.

  • stravovať sa treba so zdravým rozumom
  • racionálne
  • pravidelne
  • umiernene
  • udržujte hladinu cukru v norme

Vhodné potraviny uvádza tabuľka

Vhodné potraviny Popis
kuracie a morčacie mäso, králik vhodný zdroj bielkovín
ryby okrem vhodného zdroju bielkovín sa vyznačujú obsahom prospešných tukov
morské ryby ako plus je ich obsah omega 3, a to hlavne tuniak, makrela, losos
hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója vhodný zástupcovia rastlinných bielkovín a nemožno zabudnúť na obsah vlákniny
olivový, repkový a podzemnicový olej dobré tuky obsah omega 9 mastných kyselín
slnečnicový, sójový, kukuričný olej a olej zo semienok a orieškov tieto oleje obsahujú omega 6 mastné kyseliny
vlašské orechy a ľanové a konopné semiačka obsah 3 omega mastných kyselín
listová zelenina ako ľadový šalát, kapusta, špenát vhodné pre ich pozitívne účinky pri cukrovke, normalizácia hladiny cukru v krvi, podpore trávenia a obsah vlákniny, naviac obsahujú vitamíny, ako napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B6, minerály a stopové prvky
zeler, petržlen, uhorka, karfiol, zelená fazuľa, kaleráb, špargľa, artičoky, cibuľa, brokolica, paradajky
ovsené vločky obsah vlákniny, vitamíny B skupiny a vitamín E
sladké zemiaky vysoký obsah vlákniny a vitamínu A
zázvor je nápomocný pri regulácii glykémie, okrem toho má rad pozitívnych účinkov na tráviaci systém, pri nevoľnosti, pôsobí protizápalovo
škorica tak isto pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a
Aloe vera prispieva k znižovaniu hladiny cukru v krvi, a tak isto aj tukov. Pomáha pri hojení rán, má protizápalový účinok, a to môžu využiť diabetici pri ošetrovaní rán
bobkový list má pozitívny vplyv na inzulín a zlepšuje hladinu tukov v krvi
ovocie citrusové plody sú odporúčané pre vysoký obsah vlákniny a vitamínov (vitamín C), čučoriedky, maliny a jahody

Potraviny vypísané v tabuľke vyššie majú pozitívne účinky pre organizmus všeobecne, ale pri cukrovke pomáhajú udržať správne hodnoty glykémie.

To ale neznamená, že potraviny ktoré ste v nej nenašli musíte vylúčiť z jedálnička. Treba sa riadiť všeobecnými zásadami a samozrejme, aj zdravým sedliackym rozumom.

Nevhodné potraviny pri Diabetes Mellitus

Teraz vypíšem potraviny alebo tekutiny, ktorých zastúpenie pri cukrovke by malo byť nižšie, najnižšie a v niektorých prípadoch žiadne.

Tieto “zakázané” potraviny negatívne vplývajú na hodnoty cukru v krvi.

Horšia regulácia hladiny cukru v krvi sa rovná problém s cukrovkou. A problém s cukrovkou rovná sa problém s celým organizmom.

V bodoch uvádzame to, čo treba pri cukrovke obmedziť:

  • alkohol rovná sa zákaz, aj keď umiernená konzumácia alkoholu nemá priamy negatívny vplyv. Čo je umiernené množstvo? Maximálne jeden pohárik denne.
  • vyprážané jedlá (hranolky), mäso, zemiakové lupienky, hamburgery
  • mäso, tučné a údené (napríklad slanina, klobásy, oškvarky, ryby v oleji, paštéty)
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov ako sú plnotučné mlieko, smotana, šľahačka, tučné syry, sladké jogurty
  • majonézy, masť, sadlo,
  • biele pečivo, ovsené vločky, cestoviny, múka
  • nápoje ako sladené vody, ovocné šťavy, sirupy, limonády, mliečne nápoje z obchodov
  • sladkosti pre ich vysoký obsah jednoduchých cukrov (napríklad repkový a trstinový). Cukríky, dezerty, čokolády (s nízkym obsahom kakaa pod 70 %), koláče, zákusky, krémy, torty, lekvár, zmrzlina.
  • zelenina a ovocie s vysokým obsahom cukrov sú, napríklad melón, figy, datle, marhule, kompóty
  • sušené ovocie vysoký obsah cukrov, treba ho nahradiť čerstvým
  • slané paličky a iné slané pochutiny na posedenie sú vyrábané z bielej múky a vysoký obsah sodíka negatívne vplýva na organizmus
  • kávové nápoje s vysokým obsahom cukrov a smotany
  • polotovary pre ich nevyvážený energetický obsah a vyššiu hladinu sodíku
  • pizza ak tak z domu, kde si viete vybrať zloženie, ktoré vyhovuje

V tabuľke je príklad potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom

Glykemický index Potraviny
viac ako 100 biele pečivo, pečené zemiaky, lupienky, burizóny, kukuričné lupienky
80 - 100 celozrnný chlieb, ryža, kukurica, ovsené vločky, zemiaky, hrozienka,
50 - 80 čierny ražný chlieb, biele a celozrnné cestoviny, fazuľa (konzerva), hrach,  mango, banán
30 - 50 celozrnný obilný chlieb, fazuľa, šošovica, jačmeň, jablká, hrušky, mlieko, jogurty
menej ako 30 maslo, mäso, ryby, sója, syr, vajcia, zelená zelenina, citrusy a aj iné ovocie (fruktóza) slivky, arašidy,

Príklad denného stravovania

Denný príjem stravy by mal byť rozdelený do 5 jedál počas celého dňa. Pri cukrovke typu I. je ich treba dodržať 6.

  1. Raňajky by mali obsahovať zložitejšie sacharidy, tuky a bielkoviny, a to je, napríklad celozrnné pečivo, maslo, šunka, zelenina. Prípadne biely jogurt, ovocie a ovsené vločky v rozumnom množstve.
  2. Desiata by mala byť zastúpená ovocím, ako je napríklad jablko, citrusy. Príkladom môže byť opäť celozrnné pečivo so zeleninou.
  3. Obed by mal pozostávať z polievky (strukoviny, zelenina, kapusta). Druhý chod zastupuje chudé mäso, prílohu môžu byť zemiaky, hnedá ryža, celozrnné cestoviny. Nezabúdajte na zeleninu a naopak, skúste zabudnúť na smaženie.
  4. Olovrant sa môže podobať desiatej, celozrnné pečivo, ovocie.
  5. Na večeru si môžete opäť dopriať mäso, najlepšie ryby. Dusená zelenina je správna voľba. Zmenou môžu byť jedlá zo sóje a tofu.
  6. Večera číslo 2 je pre “Diabetes 1” príkazom. Celozrnné pečivo, jogurt, syr, zelenina.

V tomto momente by ste mali mať o niečo lepší prehľad o vhodnom jedle.

Cukrovka je na celý život a treba sa s ňou naučiť žiť. Pri pokuse o súboj s ňou alebo pri jej nerešpektovaní, budete určite ťahať za kratší koniec. Postupne vás pripraví o zdravie a vitalitu.

Kvíz o cukrovke

Informácie o cukrovke si viete zopakovať v krátkom kvíze.

Zdroj informácií o cukrovke

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané