Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept
Fialové zemiaky sú poriadne nevšedná surovina, a to nie len svojou zvláštnou farbou, ale hlavne svojím zložením. Zemiaky s touto farbou sú totiž výborným zdrojom antioxidantov a v kombinácií s bryndzou sú skvelým zdrojom živín.
Náročnosť | stredná |
Príprava | 45 minút |
Porcie | približne 6 porcií |
Bryndzová polivka s fialovými zemiakmi je poriadne zvláštna kombinácia. Báť sa netreba, ide len o zvláštnu farbu zemiakov.
Ide o zdravú kombináciu s vynikajúcou chuťou, ktorá určite stojí za vyskúšanie.
Čo potrebujeme na fialový demikát?
- 250 g bryndza,
- 4 väčšie fialové zemiaky,
- 1 väčšia cibuľa,
- strúčik cesnaku,
- zeleninový vývar,
- 250 ml smotana 30%,
- bravčová masť,
- soľ,
- rasca,
- bobkový list,
- čierne mleté korenie,
- paprika mletá.
Recept na výnimočný demikát z fialových zemiakov
1. Očistíme a nadrobno nasekáme cibuľku. Potom ju speníme na masti, pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu posmažíme. Po chvíľke poprášime čiernym korením, paprikou a soľou, a zalejeme asi 1 litrom vývaru.
2. Nakrájané zemiaky pridáme do vývaru a spolu so zvyšnými koreninami varíme, kým zemiaky nezmäknú.
3. Keď budú zemiaky uvarené, odoberieme za naberačku a primiešame bryndzu so smotanou. Potom všetko vylejeme späť a poriadne rozmiešame.
4. Polievku môžeme rozmixovať, pretým však treba vybrať bobkový list. My ju doma len pretláčame, aby v nej boli aj kúsky zemiakov, čiže stačí aj popučiť zemiaky.
5. Krátko povaríme a je hotovo.
Polievočku môžeme podávať s čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťkou a opečeným chlebíkom.
Keďže neobsahuje múku, je vhodná aj pre celiatikov.
Dobrú chuť.
Vďaka fialovým zemiakom je polievka ešte jemnejšia a krémovejšia, ako sme zvyknutí. Ich chuť je totiž hladšia a maslovejšia, ako u bielych zemiakov.
Čím sú teda výnimočné tieto zemiaky, okrem svojej špecifickej fialovej farby? Svojou farbou a aj zložením pripomínajú čučoriedky, či granátové jablká.
Ako sme už spomínali, majú príjemnú a ľahkú chuť. Ale hlavným plusom týchto zemiakov je ich prísun antioxidantov.
Sú tiež plné aj iných vitamínov, okrem B6, obsahujú aj niekoľkonásobné množstvo C vitamínu oproti klasickým bielym zemiakom. Taktiež sú výborným zdrojom vlákniny.
Vďaka konzumácií fialových zemiakov v rôznych formách si posilňujeme imunitný systém. Pomáhajú proti zápalom v tele a vláknina v nich pôsobí na správne trávenie.
Užitočné sú aj pre obehový systém, hlavne pre cievy a krvný tlak.
Nachádza sa v nich aj kyselina chlorogenová, ktorá napomáha tráveniu, zrýchleniu organizmu a aj pri úprave krvného tlaku.
Zložením pomáhajú pôsobiť ako prevencia pri rôznych ochoreniach, ako rakovina, diabetes, kardiovaskulárne ochorenia či rôzne zápaly v tele.
Najlepšie je pri varení ich využiť celé, pretože veľká časť vitamínu C sa nachádza práve v šupke.
Ďalšou dôležitou súčasťou nášho jedla je bryndza. Tá, ako vieme vyniká probiotikami. Hovoríme jej biele zlato, liek z prírody a nie nadarmo.
Najbohatšia je samozrejme z ovčieho mlieka, ale používa sa aj kravské. Obsahuje množstvo vitamínov ako A, D, E, K, minerálov - fosfor, horčík, meď, vápnik, zinok a železo.
Okrem vitamínov a minerálov sa v bryndzi nachádza množstvo mikroorganizmov, teda prospešných baktérií. Tieto mliečne baktérie produkujú zas prospešné kyseliny a látky ako aj probiotiká.
Tie zabezpečujú pre náš organizmus dobré trávenie. Pomáhajú pri posilnení celkovej imunity.
Celkovo podporuje zloženie bryndze prevenciu pred rakovinou, cievnymi chorobami, rednutím kostí či cukrovke.
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →