späť na zoznam článkov

Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept
Zdroj foto: Getty images

Pór je veľmi zdravou zeleninou a má množstvo skvelých vplyvov na naše zdravia. To platí hlavne pre recepty z čerstvého póru, no svoje priaznivé účinky má aj tepelne spracovaný.


Náročnosť: stredná 
Príprava: 25 minút + asi 35 minút varenia 
Porcie: približne 5 porcií 

Pór patrí do jednej skupiny s cibuľou a cesnakom. Taktiež svojím vzhľadom pripomína akúsi veľkú jarnú cibuľu, je aj rovnako vrstvený.

Je tak isto obľúbený v kuchyni a existuje množstvo receptov, v ktorých hrá hlavnú rolu práve pór. Využíva sa v nátierkách, omáčkach, aj polievkach a vývaroch.

Ide o pomerne veľký šúľok, zo spodu bežne biela cibuľka. Tá je však spojená vo valcovitom tvare až po cíbiky či skôr listy, ktoré už majú zelenú farbu.

V kuchyni sa dá použiť takmer celý pór. Listy až ku koncu sa používať neodporúčajú, preto sa odkrajujú a kompostujú, či vyhadzujú. Časť zelených listov je však vhodná na spracovanie.

Viac sa o póre, jeho skladovaní, účinkoch a pestovaní dozviete v našom článku Pór a jeho účinky na zdravie. Viete, ako ho pestovať?

Zložený je z množstva vitamínov a minerálnych látok, ktoré priaznivo vplývajú na naše zdravie. 

Z minerálnych látok v póre nájdeme väčší počet flavonoidov, fosfor, mangán, selén, vápnik, železo, z ostatných látok aj omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, karotény, vlákninu aj antioxidanty.

Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, A, C, E, K.

Dokonca sa často v minulosti, ale i dnes, využíval v domácej medicíne.

Starí Rimania a Gréci obľubovali pór ako najväčšieho pomocníka po prehýrenej noci, kedy to prehnali s alkoholom. Vraj pomáha liečiť "opicu".

Pomáha totiž pri liečbe kašľa, celkovo na posilnenie imunity a vďaka antioxidantom a kyseline listovej aj ako ochrana pred infekciami. 

Dámy sa potešia jeho priaznivému vplyvu na rast a krásu vlasov, ktoré zabezpečuje hlavne obsah železa, mangánu či vitamínu C.

Vývary sa tiež používajú pri zápche a plynatosti, jeho zloženie priaznivo vplýva na trávenie a správny pohyb čriev.

Napomáha správnej funkcií obličiek, tým podporuje organizmus v zbavovaní sa nadbytočnej vody. Črevám pomáha zbavovať sa baktérií a kvasiniek.

Zloženie póru pomáha tiež pri prevencií pred trombózou a kŕčovými žilami, a ako pomoc pri reumatizme.

Veľmi vhodný je počas diéty, hlavne vďaka obsahu vlákniny, ktorá zasýti.

Suroviny

  • 2 ks stredného póru,
  • 4 ks jarnej cibuľky,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks zeler,
  • 250 ml kokosové mlieko,
  • olivový olej,
  • zeleninový vývar,
  • čierne mleté korenie,
  • bazalka,
  • soľ,
  • petržlenová vňaťka.

Recept na zdravú pórovú polievku

1. Všetku zeleninku poriadne očistíme a umyjeme. Pór, cibuľku a zeler nakrájame na tenké plátky.

2. Časť póru zo stredu, teda tam, kde sa ciela cibuľka mení na zelené listy, si odložíme na bok. Zvyšok aj s cibuľkou popražíme na olivovom oleji.

3. Pridáme na menšie kocky nakrájaný zeler a pretlačený cesnak. Popražíme a zalejeme vývarom.

4. Okoreníme a osolíme. Varíme asi pol hodinku, kým zeler úplne nezmäkne.

5. Polievku poriadne rozmixujeme ponorným mixérom a opäť dáme variť.

6. Pridáme zvyšok tenkých koliesok póru, časť nasekanej vňaťky a kokosové mlieko, prípadne smotanu.

7. Polievka je hotová, keď sú pórové kolieska mäkké. Pokojne môžu ešte trošku chrúmať.

My máme radi napríklad také tvrdšie, len trošku zmäknuté.

8. Pórovú polievku podávame s cesnakovými hriankami, posypanú troškou vňaťky.

Náš recept je vhodný pre alergikov aj pre ľudí s intoleranciami na mlieko či lepok.

 

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 19.04.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept

Pripravte si s nami vegánsku kapustnicu, ktorou ulahodíte chuťovým pohárikom aj zdraviu.

Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept? Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?

Výnimočná karfiolová polievka vhodná pre alergikov aj pre maškrtníkov, ktorým záleží na zdravej životospráve. Pochutia si na nej aj najvyberavejšie jazýčky, pričom ide o rýchlu a ľahkú...

Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept

Jednoduchá, chutná a veľmi zdravá polievka prinesie osvieženie aj skvelo zasýti. Obľúbia si ju aj najväčší kritici, pretože je svieža a plná chutí. Okrem toho je plná vitamínov a...

Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept? Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept?

Pripravte si s nami veľmi rýchlu a jednoduchú špenátovú polievku, ktorá je plná vitamínov. Urobíte tak radosť svojmu žalúdku, ale aj celému organizmu a to nielen počas sychravých dní.

Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept

Fialové zemiaky sú poriadne nevšedná surovina a to nie len svojou zvláštnou farbou, ale hlavne svojím zložením. Zemiaky s touto farbou sú totiž výborným zdrojom antioxidantov a v...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.