späť na zoznam článkov

Avokádová nátierka - vyskúšajte náš zdravý recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Avokádová nátierka - vyskúšajte náš zdravý recept
Zdroj foto: Getty images

Avokádo je nová superpotravina, veľmi obľúbená aj v kuchyni. Pripravte si s nami túto vynikajúcu a zdravú nátierku z avokáda.


Náročnosť: nízka 
Príprava: 25 minút 
Porcie: približne 6 porcií 

Hlavnou zložkou nášho jedoduchého receptu na avokádovú nátierku je samotné avokádo.

Je teda veľmi vdôležité vybrať správne a čerstvé, aby bola aj samotná nátierka chutná a svieža.

Avokádo poriadne prezrieme, nemalo by mať žiadne známky poškodenia vonkajšej škrupinky. Po miernom stlačení musí byť mierne mäkké, nie však príliš.

Toto vnútri zelené ovocie je v našich končinách v poslednej dobe veľmi obľúbené. Nečudo, ide o superpotravinu, ktorá by nemala chýbať v žiadnom jedálničku.

Konzumáciou avokáda naše telo získava množstvo prospešných minerálov a vitamínov.

Nachádzajú sa v ňom vitamíny ako A, B, C, D, E, K. Medzi nimi sa nachádzajú aj skvelé zdroje antioxidantov.

Z minerálov vďaka avokádu získava náš organizmus draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo.

Vďaka tejto výbornej kombinácií vitamínov a minerálov sa z avokáda razom stala superpotravina.

V avokáde sa dokonca nachádza viac draslíka ako v banánoch, ktorý pozitívne vplýva na náš obehový systém, znižuje krvný tlak a taktiež pomáha vylučovať nepotrebné látky z tela.

Antioxidanty prispievajú k dobrému zdraviu očí aj pokožky. Tieto vitamíny taktiež napomáhajú v boji proti rakovine.

Obsahuje tiež vlákninu, ktorá je nápomocná pri správnom trávení. Vláknina totiž napomáha v čistení našich čriev, kaďže sa naše telo vďaka nej sa zbavuje škodlivých látok a jedov, chráni tým najmä hrubé črevo.

Vďaka kyseline listovej, vitamínu B9, sme pokojnejší a aj zdravší. Táto látka má pozitívny vplyv na nervový systém, zdravie kostí a vlasov.

Celkovo teda kombinácia týchto vitamínov pôsobí priaznivo pri posilnení imunity, čo nás chráni pred rôznymi ochoreniami. Niektoré z nich majú aj protinádorové a protizápalové účinky.

Obsah zdravého tuku v avokáde okrem korigovania cholesterolu v krvi napomáha aj k pocitu zasýtenia, čo je veľmi vhodné pri diétach.

Tento zdravý recept obsahuje aj ďalšiu výnimočnú surovinu a to cesnak.

Ide o obľúbenú zeleninu, využívanú napríklad aj v domácom liečiteľstve. Vďaka obsahu silice, minerálov ako draslík mangán či vápnik, aj vitamínov A, B, C, D a K, pomáha v boji proti mikróbom.

Pôsobí antibakteriálne, je pomocníkom pri chrípke, zápaloch dýchacích ciest a celkové posilnenie imunity.

Taktiež blahodárne vplýva na trávenie a zlepšuje fungovanie žlčníka.

Pozor na množstvo skonzumovaného cesnaku by si mali dávať osoby s problémami s nízkym tlakom, pretože cesnak tlak znižuje.

Na avokádovú nátierku potrebujeme

  • 1 ks zrelé avokádo,
  • 150 g biely grécky jogurt,
  • 2 PL syrovej nátierky (Bánovecká a pod.),

Použiť môžeme aj napríklad kozí syr, ktorý je ľahší a bohatší na probiotiká a iné vitamíny.

  • cesnak,
  • soľ,
  • biele alebo čierne korenie,
  • dijonská horčica,
  • olivový olej,
  • limetka.

Postup prípravy

1. Avokádo prekrojíme pozdĺžne, vyberieme z neho kôstku a zbavíme sa aj škrupinky.

2. Očistíme si cesnak, ktorý roztlačíme do avokáda. Poriadne vymixujeme na kašu.

3. Pridáme jogurt a nátierku.

Môžeme pridať aj jednu alebo dve šalotky, ktoré nakrájame na drobno.

4. Dochutíme zmesou z korenín, horčice, pár kvapiek olivového oleja a trošku šťavy z limetky.

Všetky koreniny a dochucovadlá pridávame podľa chuti. Niekto má radšej jemnejšie, iný zas viac limetky či korenia.

5. Všetko spolu poriadne vymiešame a môžeme podávať s bezlepkovým, ryžovým alebo tortilkovým pečivom.

Servírujeme s paradajkami, bazalkou, pažítkou, šalotkou, uhorkami, strateným vajíčkom a podobne.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 31.03.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácií s etickou výchovou. Dlhšiu dobu píšem pre rôzne weby od regionálnych, cez všeobecné, až k našej Zdravotéke. Zaujímam sa však o zdravú stravu a cudzia mi nie je ani strava bez lepku. Z cvičenia preferujem beh a jógu

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Bezlepková bábovka? Recept na hrnčekovú bábovku s kokosom či orechmi Bezlepková bábovka? Recept na hrnčekovú bábovku s kokosom či orechmi

Bábovka je jedným z najtradičnejších a najpopulárnejších koláčov vôbec. Túto obľúbenú pochúťku z dielne našich babičiek a mám si však nemusia odoprieť ani celiatici. V nasledujúcich...

Bezlepková diéta: Ako na jedálniček, čo určite nejesť? (+ recepty) Bezlepková diéta: Ako na jedálniček, čo určite nejesť? (+ recepty)

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý lepok. Keďže...

Bezlepkové palacinky, bez mlieka, vajec? Z pohánkovej i kokosovej múky Bezlepkové palacinky, bez mlieka, vajec? Z pohánkovej i kokosovej múky

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné  bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec.  A pre tých,...

Bezlepkové cestoviny - kukuričné, ryžové, miešané? + Recept na domáce Bezlepkové cestoviny - kukuričné, ryžové, miešané? + Recept na domáce

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými cestovinami? Z čoho sa...

Recept: Bezlepkové lievance bez droždia, múky i laktózy či s banánom? Recept: Bezlepkové lievance bez droždia, múky i laktózy či s banánom?

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance . Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú pochúťku, či už...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.