Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup

Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup
Zdroj foto: Getty images

Jahodová sezóna pomaly končí, urobte si ešte z poslednej úrody jahodový sirup.

Pozrite si naše dva jednoduché recepty na domáci jahodový sirup.
Dáte prednosť varenému, či nevarenému sirupu?

Niektorí ľudia uprednostňujú čistú chuť jahôd, iní zasa radi kombinujú chuť jahody s ďalšími prísadami ako mäta, medovka, limetka či citrón.

Fantázii sa medze nekladú, preto existuje veľa variant ako si urobiť dobrý a chutný jahodový sirup.

Jahody zastupujú dôležité miesto v našej kuchyni. Nie len preto, že sú sladké, šťavnaté a chutné ale hlavne preto, že obsahujú látky, ktoré majú veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie.

Prečítajte si náš článok Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky). Okrem receptu na výborný a chutný koláč, si v článku môžete prečítať aj o tom:

  • Aké látky jahody obsahujú.
  • Aké účinky má konzumácia jahôd na naše zdravie.
  • Čo si na jahodách treba všímať, ak si ich kupujeme v obchode.

Ak hovoríme o účinkoch jahôd na naše zdravie, nesmieme zabudnúť i na to, že jahody u nás patria medzi značne rozšírený alergén.
Alergia, alebo intolerancia, na jahody sa väčšinou objavuje v detskom veku.
Môže sa však objaviť aj u dospelého.
Z tejto alergie našťastie zvyknú deti vyrásť. 

Príznaky potravinovej alergie sa môžu prejaviť počas niekoľkých minút alebo až dvoch hodín po konzumácii jahôd.

Príznaky alergie zahrňujú:

  • stiahnuté hrdlo
  • svrbenie alebo brnenie úst
  • kožné vyrážky (žihľavka alebo ekzém)
  • svrbivá pokožka
  • kašeľ
  • nevoľnosť a bolesti žalúdka
  • zvracanie alebo hnačka
  • závrat

Domáci recept na nevarený jahodový sirup

V tomto recepte si spolu so sladučkým jahodovým sirupom urobíme aj jahodové pyré. Ale pekne po poriadku.

Ingrediencie

  • 1300 g jahôd
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 10 g čerstvej mäty 
  • 1 ČL mletej vanilky
  • 500 g trstinového cukru

Postup

  1. Jahody si pretriedime, odstopkujeme, umyjeme a vložíme do sklenenej nádoby.
  2. Zasypeme ich cukrom, pridáme vanilku a citrónovú šťavu.
  3. Lístky mäty pošúchame medzi prstami a hodíme do misy.
    Ak ešte nemáte svoju mätu, napravte to. Dobre sa jej darí nie len v záhrade, ale aj v kvetináči na parapete v byte.
  4. Rukami teraz roztlačíme všetky jahody, aby nám pustili, čo najviac šťavy.
  5. Misku uzavrieme a vložíme do chladničky na 24 hodín.
  6. Do ďalšieho dňa si pripravíme fľaše na sirup a pomôcky, čiže naberačku a lievik.
    Najskôr všetko umyjeme saponátom.
  7. Tesne pred plnením ešte všetko prepláchneme vriacou vodou, aby sa nám sirup nekontaminoval a vydržal nám čo najdlhšie.
  8. Po 24 hodinách jahody scedíme cez sitko a jemne roztlačíme lyžicou, aby sme zo zmesi dostali čo najviac šťavy.
    Tú potom nalejeme do pripravených fliaš. Fľaše zatvoríme a uložíme do chladničky.

Sirup skladujeme v chladničke, neobsahuje veľa konzervantov, takže pijeme rýchlo a veľa.

V sitku nám zostali roztlačené jahody, ktoré použijeme na výrobu pyré.

Postup prípravy pyré

  1. Roztlačené jahody rozmixujeme.
  2. V hrnci ich privedieme varom na 80 stupňovú teplotu.
  3. Necháme 10 min jemne bublať.
  4. Potom pyré prelejeme do pripravených vysterilizovaných pohárov.
  5. Po uzavretí pohárov ich uložíme dolu hlavou, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Prečítajte si aj náš článok Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom
Okrem receptu na hustý jahodový džem si v ňom prečítate aj o tom, ako sa na zaváranie treba pripraviť a čo je dôležité vedieť skôr, ako zavárať začnete.

Domáci recept na varený jahodový sirup

Ingrediencie

  • 2 kg jahôd
  • 800 - 1000g kokosového cukru

Postup

  1. Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na malé kúsky.
  2. Rukami ich popučíme, aby pustili čo najviac šťavy.
  3. Jahody dáme do hrnca a 20 minút povaríme.
  4. Masu teraz necháme trochu vychladnúť.
  5. Po vychladnutí jahody prelejeme cez husté sitko.
    Jahody nepretláčame, použijeme iba to, čo stečie samo.
  6. Šťavu prelejeme do čistého hrnca a pridáme cukor.
    Množstvo cukru si zvolíme podľa sladu jahôd.
  7. Šťavu varíme iba dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
  8. Horúci sirup nalejeme do fliaš a zatvoríme.
    Na asi 5 minút fľaše obrátime, aby nám chytili viečka.
    Potom ich zabalíme do tepla, kde zostanú až kým nevychladnú.

Sirup sa hodí napríklad do ovsenej kaše, prípadne do letnej limonády. Do nej odporúčame pridať limetku a mätu, táto kombinácia chutí výborne.

Po otvorení sirupy skladujte v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť. 

Prečítajte si aj ďalšie naše zaujímavé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané